Cele mai frecvente greşeli de vorbire pe care le faci fără să-ţi dai seama sunt legate de anumite construcţii pleonastice. În plus, mult-criticatul “ca şi” rămâne în topuri, deşi poate fi evitat uşor.
Se spune că pentru străinii care studiază limba română, aceasta este o provocare. Melodioasa noastră limbă, aşa cum am învăţat la şcoală, are numeroase capcane nu doar pentru străini, ci şi pentru noi. Cel mai des întâlnite greşeli sunt acordurile între diferite părţi de vorbire şi construcţiile pleonastice. În plus, în topuri rămâne faimosul “ca şi”.
Construcţia “ca şi” a apărut ca soluţie pentru evitarea unor cacofonii (ex: ca şi colaborator), însă în prezent a devenit pur şi simplu o exprimare reflex pentru unii. Deşi este suficient şi corect să spui “ca angajat”, “am ca pasiuni”, “ca loc al naşterii”, toate aceste construcţii s-au transformat, în mod greşit, în “ca şi angajat”, “am ca şi pasiuni”, “ca şi loc al naşterii”. Există cacofonii în aceste contexte care ar trebui evitate? Nu!
Există însă situaţii în care “ca şi” este folosit în mod corect? Da, atunci când există un raport de egalitate între două elemente, deci când îl poţi înlocui cu “la fel ca”: “Ca şi Ana, am ales jurnalismul”. Bineînţeles, poţi spune, simplu, “ca Ana…”.
Pleonasmele sunt celebre pentru utilizarea lor excesivă şi greşită. Iată câteva dintre acestea şi variantele corecte:
La capitolul greşeli, iată şi alte tipuri de greşeli, din alte domenii:
Greşeli pe care le faci în educaţia copilului
5 greşeli când urmezi o cură de slăbire
Foto: Shutterstock