Când se fac mucenicii? Uite când trebuie să prepari delicioasele rețete

Când se fac mucenicii

Începutul lunii martie este marcat de o sărbătoare foarte importantă pentru creștini și anume prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici. 

În fiecare an, pe data de 9 martie, românii își aduc aminte de cei 40 de mucenici care au trăit în vremea împăratului Licinius, un prigonitor al creștinilor.

Cine au fost cei 40 de Mucenici?

Aceștia erau, de fapt, soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, potrivit crestinortodox.ro. Pentru credința lor, cei 40 de mucenici au fost aspru pedepsiți de către Agricola, guvernatorul Armeniei. Acesta i-a obligat să se închine idolilor și pentru că au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de 8 zile. După această pedeapsă, Agricola a poruncit ca toți să fie aruncați într-un lac înghețat. Unul dintre mucenici a ieșit din apa înghețată, dar până să ajungă la baia caldă oferită de cei care îi slujeau pe idoli, acestea a murit. Ceilalți muceninci s-au rugat la Dumnezeu să le alunge suferința, iar apa lacului s-a încălzit. Văzând aceasta, guvernatorul a decis să le zdrobească picioarele cu ciocanele și astfel au murit toți cei 40 de Mucenici.

De ce se beau 40 de pahare de Mucenici?

Pe 9 martie, atunci când sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici, există mai multe superstiții de care oamenii țin cont. Cea mai importantă este aceea că în această zi trebuie să fie consumate 40 sau 44 de pahare de vin. Ei bine, această superstiție este veche de sute de ani și în trecut oamenii credeau că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă și vigoare pe parcursul anului.

O altă superstiție este cea legată de ceea ce se numește Focul Sfinților. Oameni obișnuiesc ca pe 9 martie să facă focul în gospodările lor, acesta simbolizând trecerea anotimpului vechi și venirea primăverii. Tot pe 9 martie se spune că cei care nu au fost botezați cu nume de sfânt își pot serba ziua onomastică.

Când se fac mucenicii?

Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.

Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete. În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat și au forma cifrei 8, în timp ce în alte zone ale țării, femeile prepară mucenicii sunt forma unei supe, în care adaugă nucă și o mulțime de alte mirodenii, aceasta simbolizând lacul în care au fost aruncați aceștia.

Bianca Hriscu

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici! Obiceiurile sfinte pe care trebuie să le respecți în această zi

Rugăciunea soţilor, de rostit în Postul Paștelui

Cheamă preotul în casa ta, în luna martie! De ce este bine să faci sfeștanie în această perioadă?

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse