Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Uite de ce această schimbare poate avea efecte negative la nivelul organismului

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima duminică din luna martie, atunci când ora 3 devine ora 4. Această măsură a fost gândită pentru a ne bucura cât mai mult timp de lumina naturală în timpul verii, astfel fiind economisită energia electrică. Cu toate că este o măsură benefică din punct de vedere financiar, specialiștii sunt de părere că trecerea la ora de vară este o schimbare ce poate avea efecte negative la nivelul organismului.

25 martie 2018 a fost cea mai scurtă zi din an și asta pentru că trecerea la ora de vară a făcut ca ziua să aibă 23 de ore și nu 24, așa cum se întâmplă în mod normal. Această schimbare a fost introdusă pentru prima oară în România în anul 1932.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară?

Cu toate că majoritatea persoanelor reușesc să treacă foarte ușor peste această schimbare, există și cazuri în care trecerea la ora de vară poate afecta puternic organismul. Studiile au arătat că există mai multe situații neplăcute care pot fi declanșate de schimbarea orei, multe dintre ele putând să afecteze puternic sănătatea.

1. Crește riscul de infarct

Cercetătorii suedezi au realizat un studiu în anul 2008 și au descoperit că în primele trei săptămâni după trecerea la ora de vară, numărul persoanelor care au suferit un infarct a crescut cu 5%. Acest lucru este cauzat de modificările apărute în programul de somn. Atunci când oboseala se instalează la nivelul organismului, există riscul de a ne confrunta cu diferite inflamații și asta pentru că sunt eliberați mai mulți hormoni de stres, potrivit livescience.com.

2.  Apar durerile puternice de cap

Atunci când se schimbă ora, ritmul circadian este afectat și sunt eliberați hormoni care pot controla starea de spirit, apetitul alimentar sau nevoia de odihnă. În cazul anumitor persoane, aceste schimbări pot duce la apariția unor dureri puternice de cap.

3. Accidente la locul de muncă

Studiile au arătat că persoanele care depun efort fizic la locul de muncă au mai multe șanse să se accidenteze în această perioadă. Pentru că se odihnesc mai puțin, nivelul de concentrare scade în mod considerabil și există riscul să apară micile accidente.

4.  Mai multe accidente rutiere

Chiar dacă accidentele rutiere pot avea cauze multiple, oamenii de știință sunt de părere că acestea ar putea fi cauzate și de schimbările ce se produc la nivelul organismului în momentul în care trecem la ora de vară. Șoferii pot să se confrunte cu un deficit de atenție, iar pe fondul oboselii pot să apară accidentele rutiere.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum prepari un smoothie care te ajută să slăbești și să elimini toxinele din organism?

Obișnuiești să bei diferite băuturi cu ajutorul paielor? Uite de ce acest obicei este unul nociv

Cum să împiedici depunerea prafului pe mobilă? Trucul simplu care o curăță perfect

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse