Anul Nou pe glob. Cum sărbătoresc alte țări în noaptea dintre ani?
Anul Nou reprezintă un moment foarte important nu doar la noi în țară, ci în întreaga lume. Astfel, dacă la noi sunt respectate o serie de tradiții și obiceiuri, același lucru se întâmplă și când vine vorba despre alte popoare.
Anul Nou pe glob- tradiții și obiceiuri
Trecerea într-un nou an înseamnă în primul rând orientarea către viitor și către un nou început. Această idee se află în mintea tuturor în noaptea dintre ani și tradițiile sau obiceiurile sunt gândite astfel încât să atragă norocul și belșugul.
Revelionul în Franța
Francezii sunt recunoscuți pentru eleganța și rafinamentul lor, elemente la care nu renunță nici în noaptea de Revelion. Astfel, de pe masa de Revelion nu vor lipsi șampania, vinul, pateul de gâscă sau somonul.
Revelionul în Dubai
Revelionul în Dubai este o adevărată experiență. Cei care e află în noaptea dintre ani aici trebuie să cunoască câteva reguli pe care arabii le respectă cu sfințenie. În momentul în care se așează la masă, aceștia mănâncă doar cu mâna dreaptă, lucru pe care ar fi bine să îl respecți dacă luați masa împreună. În plus, băuturile alcoolice trebuie consumate doar în cadrul petrecerilor private, asta pentru a nu avea probleme cu legea.
Anul Nou în India
În India, obiceiurile de Revelion variază în funcție de fiecare zonă în parte. În Bengalul de Vest, locuitorii se împodobesc cu flori colorate în roșu, alb, violet sau roz. Dacă în Vest sărbătoarea are în centrul ei culoarea, în Sud femeile pun mâncare, flori şi daruri într-o cutie, iar copiii trebuie să țină ochii închiși în timp ce sunt conduși pentru a vedea darurile. Pe lângă aceste obiceiuri, trebuie menționat faptul că Anul Nou este sărbătorit la date diferite, în funcție de fiecare regiune în parte. Mai exact, cei din Gujarat marchează trecerea în noul an în luna octombrie, iar cei din Sri Lanka în aprilie.
Anul Nou evreiesc
Anul Nou evreiesc portă denumirea de Roș HaȘana. De obicei, începutul anului este sărbătorit în luna septembrie, iar în 2018, acesta pică pe data de 9 septembrie. Cea mai importantă tradiție care trebuie respectată în noaptea de Revelion este suflatul în sofar. Acest lucru are ca semnificație trezirea poporului evreiesc și conștientizarea că se apropie ziua judecății. Înainte de a intra în noul an, oamenii au un obicei numit „tashlih', iar acesta presupune ca mai multe obiecte să fie aruncate lângă o apă, iar cel ce va face acest lucru va scăpa de păcate.
Anul nou chinezesc
Anul nou chinezesc este marcat de diferite procesiuni ce au loc pe stradă. Chinezii obișnuiesc să facă foarte mult zgomot, să aprindă lumini și artificii, pentru a alunga spiritele rele.
Când sărbătoresc chinezii Anul Nou?
Chinezii vor trece în noul an pe data de 16 februarie, atunci când începe Anul Câinelui de Pământ.
Tradiții de Anul Nou în Germania
În seara de Anul Nou, în Germania există obiceiul de a turna plumb într-un vas cu apă. Formele neobișnuite care apar îi ajută pe cei de aici să facă previziuni referitoare la noul an. Peștele este un simbol al norocului pentru foarte multe popoare. După ce consumă peștele în noaptea de Revelion, oamenii obișnuiesc să păstreze șira acestuia, crezând că ea le va aduce belșug în anul ce urmează.
Tradiții de Anul Nou în Rusia
Rușii nu au tradiții diferite față de cele cu care noi suntem obișnuiți. La fel ca în România, la miezul nopții, aceștia desfac șampania și lasă ușile și ferestrele deschise pentru ca norocul să intre în casa lor, iar forțelele răului să dispară odată cu anul ce a trecut.
Tradiții de Anul Nou în Spania
La miezul nopții, în Spania se aud 12 gonguri, iar acestea marchează trecerea în anul nou. Pentru fiecare gong, spaniolii consumă câte o boabă de strugure și își pun câte o dorință.
Tradiții de Anul Nou în Mexic
Pentru a atrage norocul și pentru a avea un an cât mai bun, locuitorii Mexicului obișnuiesc ca la miezul nopții să agațe figurine în formă de oaie pe clanțele ușilor. În plus, aceștia confecționează diverse păpuși pe care le lasă la intrarea în locuință, iar în noaptea de Revelion le ard, asta pentru a alunga spiritele rele.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Concerte de Revelion 2018. Unde te poți distra în noaptea dintre ani?