Uite ce greșeli faci în educația copilului

GRESELI-IN-EDUCATIE

Nu există ”meserie” mai plăcută decât cea de părinte. Numai că a fi părinte implică și o serie de responsabilități, probleme și griji cărora, de multe ori, nu știm cum să le facem față. Încercăm tot ce este mai bun pentru copii, le oferim ce noi nu am avut, ne informăm din cărți, reviste, participăm la evenimente de parentig, numai să știm că suntem ok. De cele mai multe ori avem cumva nevoie de o confirmare din exterior că suntem părinţi buni… dar uite ce greșeli faci în educația copilului. 

După ce devii mamă realizezi imediat un adevăr absolut: copiii nu se nasc cu un manual de utilizare, iar unele răspunsuri le vom găsi doar atunci când vom întâmpina probleme. Nicio carte și niciun profesor nu ne poate explica ceea ce ne învață experiențele petrecute alături de ei.

Poate că nu ne-am gândit niciodată cum am putea să le facem rău copiilor noștri încercând să îi ajutăm. Se întâmplă, inevitabil, nu din rea voință, ci din neștiinţă. Iată câteva situaţii în care putem greși fără să ne dăm seama:

– Atunci când cei mici cad și se rănesc. Plâng din cauza durerii, iar noi nu știm cum să îi liniștim. Avem obiceiul să suflăm deasupra rănii pentru a reduce durerea sau usturimeași să îl calmăm pe cel mic. Numai că acest comportament este dăunător pentru că odată cu aerul pe care îl suflăm putem duce peste rană bacterii și microbi, iar aceasta se poate infecta. Este bine să ne abținem de la a sufla și să curățăm bine rana cu soluții dezinfectante, apoi să o pansăm.

– Atunci când nu le dăm responsabilități, spunându-le: Lasă că fac eu. O să ai timp pentru asta!'. Copiii vor înțelege faptul că întotdeauna va avea cine să își asume responsabilitatea, iar ei vor putea să se joace liniștiţi. Atunci nu e de mirare că nu își vor strânge jucăriile, nu își vor lua farfuria de pe masă, nici nu vor duce gunoiul. În funcţie de vârsta pe care o au este bine să primească responsabilități pe care să le poată gestiona pentru că acasă poate face mama în locul lor, dar în societate vor trebui să se descurce singuri.

– Când le facem observație în public. Nu doar că nu vor învăța nimic din greșeli, dar își vor pierde încrederea în ei și vor deveni retrași, timizi. Atunci când se află în prezenţa altor persoane, copiii au nevoie de aprecieri, încurajări. Pentru discuții despre ce au făcut greșit, cum i-a influențat acest lucru, puteți să vă rezervați timp să vorbiți acasă, ȋn liniște.

foto: Shutterstock

Citește și:

Fără cadouri pentru profesori! Ce prevede noul Cod de etică pentru profesorii din învăţământul preuniversitar

Acestea sunt universitățile celebre care predau cursuri de…fericire

Maria Luisa Andrici, o concurentă de la Vocea României, un exemplu pentru întreaga Românie

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie