Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Sărbătoarea Crăciunului înseamnă, în primul rând, timp petrecut în compania celor dragi, bucurie și o mulțime de cadouri. Tot acest peisaj este completat de tradițiile românești, pline de farmec și care s-au transmis din generație în generație.

Crăciunul este așteptat cu nerăbdare de toată lumea, această sărbătoare fiind un moment de bucurie și cu o semnificație aparte. Pe 25 decembrie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Mântuitorului, sărbătoare care în popor este cunoscută sub numele de Crăciun.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

1. Mersul la colindat

Mersul la colindat este momentul cel mai așteptat de către cei mici. Tradiția spune că în fiecare an, copiii trebuie să învețe un colind nou, cu care să meargă din casă în casă, pentru a duce mai departe spiritul acestei sărbători. Pentru efortul lor, micuții sunt răsplătiți cu nuci, covrigi, mere, iar cei mai norocoși pot să primească chiar și bani. Dacă în unele zone ale țării doar copiii merg la colindat, în Maramureș, această tradiție este respectată și de adulți. Aceștia sunt răsplătiți de gazde cu bucate alese și vin.

2. Împodobitul bradului

Bradul este un simbol important al Crăciunului și împodobirea acestuia este o tradiție care este respectată cu sfințenie. În ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, toată familia se reunește și împodobește bradul, ascultând colinde. După ce fiecare globuleț este pus la locul lui, cei mici merg la culcare și așteaptă venirea lui Moș Crăciun, bătrânelul care le va aduce darurile la care au visat întregul an.

3. Crenguțe de plante, pentru a atrage norocul

O tradiție veche și care vine din zona Moldovei spune că pentru a atrage norocul în casă, aceasta trebuie decorată cu crenguțe din plante. Busuiocul și maghiranul sunt două plante care vor atrage norocul asupra casei și care trebuie să se regăsească printre decorațiunile de Crăciun. În plus, pentru ca norocul să nu părăsească locuința, dacă se dă cu mătura în Ajunul Crăciunului, gunoiul nu trebuie aruncat și asta pentru că odată cu el se va risipi și norocul.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum prepari cele mai gustoase trufe cu aromă de portocale? Desertul perfect pentru masa de Crăciun

De ce trebuie să ai o Crăciuniță în casă și cum o îngrijești ca să reziste cât mai mult timp?

Colinde de Crăciun cântate de Ștefan Hrușcă. Iată cele mai cunoscute și mai frumoase piese ale artistului

Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse