Ce este dispraxia și cum poate fi tratată

dispraxia

Dispraxia este o boală de care au auzit foarte puține persoane, chiar dacă ea poate produce schimbări majore în organismul uman.

Dispraxia este o boala destul de serioasă care afectează capacitățile de coordonare motrică, dar care poate duce și la deficiențe de vorbire. Această boală poate să apară atât la copii, cât și la adulți și este o afecțiune pe care majoritatea bolnavilor o poartă cu ei toată viața.  Cei care suferă de această afecțiune se confruntă cu o serie de dificultăți, iar dezvoltarea acestora depinde foarte de mult de mediul în care bolnavul trăiește, dar și de experiențele de viață pe care le are.

În ceea ce îi privește pe copii, dispraxia le poate afecta capacitatea de a scrie, de a vorbi, de a se juca, dar și de a-și purta singuri de grijă. Lucruri simple, spre exemplu mersul pe bicicletă, se pot dovedi activități aproape imposibil de realizat pentru copiii care suferă de dispraxie. Același principiu se aplică și în cazul adulților, aceștia având dificultăți în a conduce un autovehicul, potrivit metro.co.uk.  Dispraxia nu afectează inteligența bolnavilor, însă capcaitatea acestora de învățare este încetinită.

Cauzele care duc la apariția dispraxiei

Cauzele exacte care duc la apariția aceastei boali nu sunt cunoscute, însă studiile spun că aceasta ar fi produsă de o legătură întreruptă între creier și corp. Există cercetători care consideră că această boală se poate transmite ereditar, în timp ce anumiți specialiști sunt de părere că bebelușii născuți prematur au șanse mult mai mari de a dezvolta această boală și asta pentru că cerbelul lor se dezvoltă într-un ritm foarte rapid în ultima parte a sarcinii.  Cu toate acestea, există situații în care dispraxia poate să apară mult mai târziu, mai ales atunci când o persoană a suferit o traumă emoțională care i-a afectat creierul, în cazul unui accident sau atunci când este vorba despre o boală a creierului.

Cum poți ține sub control dispraxia

Această boală nu beneficiază deocamdată de un tratament, dar există câteva modalități care pot îmbunătăți starea de sănătate a celor care suferă de această afecțiune.

Un terapeut poate ajuta foarte mult o persoană care suferă de dispraxie.  Un astfel de specialist va găsi metode prin care lucrurile de zi cu zi să pară mai ușoare, ba chiar poate recomnda o serie de echipamente care să ușureze viața bolnavilor. Mai mult, lucrul cu un logoped va duce la eliminarea dificultăților existente în  vorbire și limbaj.

Sportul este un alt aliat în lupta împotriva dispraxiei. Exercițiile regulate vor îmbunătăți capacitatea de mișcare și de coordonare a mușchilor.

 

Foto: pixabay.com

Citește și:

Ce este dosarul electronic de sănătate?

Dependența de telefoanele mobile crește riscul de depresie și anxietate. Uite de ce

Alimentele care cresc riscul de a dezvolta cancer la sân. Elimină-le din alimentație imediat

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului