Ce este dosarul electronic de sănătate?
Dosarul electronic de sănătate a fost introdus în sistemul sanitar începând cu luna noiembrie a anului 2016. Cu toate acestea, foarte multe persoane nu știu ce conține aceste document, cum poate fi accesat și mai ales, în ce măsură este de folos o astfel de platformă.
După cardul de sănătate, acum a venit rândul dosarului electronic de sănătate să fie folosit de pacienți. Acest dosar conține informații despre istoricul medical al fiecarui cetățean, iar medicii de familie sunt obligați să introducă în sistem aceste date, chiar dacă pacienții nu sunt asigurați.
Ce informații se regăsesc în dosarul electronic de sănătate?
Dosarul electronic de sănătate cumulează mai multe informații despre istoricul medical al unui pacient, informații care sunt clasificiate în funcție de anumite criterii. Astfel, informațiile relevante despre starea de sănătate a unei persoane sunt împărțite pe 5 categorii, potrivit digi24.ro.
- Sumar pentru situații de urgență
În această categorie se regăsesc informațiile de inters major care pot fi de folos unui cadru medical în cazul în care pacientul se află într-o situație de urgență. Aici se regăsesc informații despre alergii și intoleranțe, boli cronice, boli hematologice, boli transmisibile, tratamente curente și internări recente în spital. Această secțiune este singura la care medicii au acces în mod liber, fără a avea nevoie de permisiunea pacientului. Un astfel de sumar medical ușurează foarte mult activitatea medicilor și asta pentru că ei vor fi mult mai bine pregătiți când vine vorba despre o situație limită și vor putea interveni în cunoștință de cauză.
- Istoric medical
După cum îi spune și numele, istoricul medical prezintă toate informațiile necesare pentru a avea o viziune mult mai clară asupra stării de sănătate a unui pacient. Pe lângă informațiile care se regăsesc deja în sumarul pentru situațiile de urgență, aici mai sunt însemnate și intervenţiile şi procedurile efectuate, serviciile medicale primite, imunizările și tratamentele medicamentoase de care a beneficiat un anumit pacient. Aceste informații sunt securizate, iar medicul poate avea acces la ele doar cu permisiunea pacientului
- Antecedente declarate de pacient
Aici se regăsesc informații despre stilul de viață al pacientului. Mai exact, acesta va oferi informații despre regimul alimentar pe care îl urmează, despre efortul pe care îl depune, despre consumul de alcool sau tutun, dar va comunica și dacă există boli ereditare în familie sau boli de care suferă membrii familiei.
- Documente medicale
Documentelor medicale le-a fost dedicată o secțiune aparte unde pot fi regăsite în varianta electronică: fişa de observaţie clinică generală pentru spitalizare continuă, fişa de observaţie clinică generală pentru spitalizare de zi – prezentare vizită, fişa de consultaţie medic spacialist, fişă de consultaţie medic de familie, trimiteri pentru investigaţii clinice, trimiteri pentru investigaţii paraclinice, recomandări pentru îngrijiri la domiciliu, recomandări pentru dispozitive medicale, reţete prescrise de medici, reţete eliberate de farmacii.
- Datele personale
Platforma are o secțiune în care sunt prezentate datele personale ale pacientului, mai exact CNP-ul, data nașterii, vârsa, sexul, grupa de sânge, numele și prenumele pacientului.
Dosarul electronic de sănătate își propune să simplifice sistemul medical din România și își dorește ca timpul de intervenție al medicilor să se reducă semnificativ. În ceea ce privește securitatea acestor date, ele sunt secretizate, putând fi accesate doar de pacient sau de un reprezentant legal al acestuia. În situația în care pacientul permite, anumite categorii de medici pot accesa aceste informații, cadrele medicale fiind obligate prin legislație să păstreze confidențialitatea acestor date.
Cum poți accesa dosarul tău medical?
Pentru a vedea informațiile din dosarul tău medical, tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul www.des-cnas.ro. Aici va fi nevoie să te conectezi folosind fie cardul de sănătate, fie prin intermediul codului numeric personal.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Boala gingivală se previne prin igienă și se tratează la cabinet
Ața dentară și periuța interdentară – cine și cum trebuie să le folosească?