Ce este biopsia? Tot ce trebuie să știi despre această procedură medicală
Biopsia este singura care furnizează un diagnostic dermatologic de certitudine. Este o manevra simplă, ușor de efectuat și fără riscuri pentru pacient. Cu toate că medicii palpează sau observă anomalii, cum sunt cele de la nivelul pielii sau le detectează cu ajutorul tehnicilor de ultimă generație, investigațiile de rutină nu oferă întotdeauna un diagnostic cert.
Ce este biopsia?
Biopsia este o procedură în care este recoltată o mică mostră de țesut dintr-o anumită parte a corpului care va fi analizată și examinată la microscop în scopul diagnosticării unei boli sau identificării cancerului. Mediculul recomandă biopsia după efectuarea unui test inițial, care indică o zonă anormală de țesut din corp.
Care sunt tipurile de biopsii?
Există mai multe căi prin care se poate efectua o biopsie cutanată. Tipul de biopsie este selectat în funcție de localizarea, dimensiunea și caracteristicile leziunii. Aproape toate dintre ele implică utilizarea unui instrument ascuțit pentru eliminarea unei cantități mici de țesut. Dacă biopsia se va face prin piele sau în alte zone sensibile, va implica antestezia locală sau totală.
-
Biopsia prin „răzuire'
Este cea mai puțin invazivă dintre toate tehnicile. Sunt înlăturate doar straturile de la suprafața pielii și nu necesită fire de sutură, potrivit site-ului biopsia.ro.
-
Biopsia prin „perforare'
Este folosită pentru estimarea proceselor patologice cu localizare mai profundă. Patologia se ocupă cu detectarea cauzelor și simpomelor bolii, precum și urmările acestora asupra organismului. Pentru această metodă, medicul folosește un instrument ascuțit, tubular, denumit preducea, prin care îndepărtează un fragment rotund de piele. În funcție de dimensiunea defectului, acesta poate fi închis cu un fir de sutură.
-
Biopsia excizională
Este folosită pentru îndepărtarea în totalitate a leziunii-țintă, care urmează a fi examinată la microscop. În cazul tumorilor mai voluminoase sau în alte afecțiuni, se poate recurge inițial la o incizie, prin care este îndepărtată numai o parte a leziunii. Aceasta se poate face în scopul de a determina histopatologic întinderea formațiunii, astfel încât să se poată lua decizia terapeutică optimă.
Care sunt riscurile biopsiei?
Biopsia cutanată este, de cele mai multe ori, o intervenție simplă, invazivă, care poate fi executată cu ușurință în cabinetul medicului dermatolog. În zona în care se va face biopsia, pot apărea dureri, dar disconfortul durează între o zi sau două. Sângerarea poate fi prezentă în anumite cazuri, iar pe acea zonă poate să apară o decolorare sub piele, dar aceste simptome se ameliorează rapid.
Nu vor rămâne cicatrici vizibile pe piele. Urma de la o astfel de analiză este foarte mică, iar după două luni de zile va dispărea total.
Diagnosticul
După eliminarea țesutului, acesta este dus de obicei la un laborator de anatomopatologie, unde va fi acoperit cu ceară pentru a nu se deteriora. Proba este apoi tăiată în bucăți subțiri și fiecare va fi colorată cu o culoare specială, astfel încât să poată fi vizualizată cu usurință, potrivit sfatulmedicului.ro. Apoi va fi montată pe o lama de microscop.
Foto: shutterstock.com
Alexandra Burlacu
Citește și:
Picioarele sănătoase, secretul unei vieți îndelungate
Remedii naturiste eficiente pentru a combate transpirația abundentă