Fertilitatea scade într-un ritm accelerat în România. Care sunt cauzele care îi împiedică pe români să devină părinți?
În România, problema infertilității a devenit tot mai des întâlnită, o mulțime de cupluri întâmpinând dificultăți în momentul în care își propun să devină părinți. Dacă până acum această problemă era analizată pe bază statisticilor obținute din străinătate, un studiu realizat în țara noastră a arătat care sunt cauzele care îi împiedică pe români să devină părinți.
Fertilitatea scade într-un ritm accelerat în România
Procentul de infertilitate în România este 16,8%. Având în vedere că numărul cuplurilor afectate de infertilitate a crescut, la nivelul României se înregistrează o îmbătrânire a populației.
Care sunt cauzele care îi împiedică pe români să devină părinți?
Când vine vorba despre cauzele care îi împiedică pe români să devină părinți, cei mai mulți dintre respondenții care au fost intervievați în cadrul studiului pun această problemă pe seama stresului. Chiar dacă poate afecta organismul, specialiștii sunt de părere că nu stresul este principalul factor care duce la infertilitate, ci altele sunt cauzele care favorizează apariția acestei probleme.
Vârsta femeilor care își doresc să conceapă un copil a crescut destul de mult, iar medicii sunt de părere că acesta poate fi un factor care duce la infertilitate. Dacă în 1997 vârsta medie a femeilor care deveneau mame era 23 de ani, în 2017, cele mai multe femei aleg să rămână însărcinate după 27 de ani, iar în mediul urban, vârsta poate să crească chiar și până la 28-30 de ani, potrivit datelor venite din partea Institutului Național de Statistică.
Din punct de vedere medical, cazurile de infertilitate sunt strâns legate de afecțiuni la nivelul trompelor uterine, probleme ale uterului, endometrioză sau rezervă ovariană redusă. În cazul bărbaților, problemele la nivelul spermogramei îi împiedică pe aceștia să devină părinți.
În cazul cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea, specialiștii au constatat că problema își găsește foarte greu o rezolvare și din cauza faptului că pacienții nu știu cui să se adreseze. Deși este important ca medicul specialist în infertilitate să ofere o soluție pentru rezolvarea acestei probleme, doar 38% dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la specialist, în timp ce 91% se adresează medicului ginecolog.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, este de părere că pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de o finanțare mai mare, dar și de existența mai multor proceduri.
„În România s-au făcut pași mici în acest sens. În 2011 a fost lansat programul pentru fertilizarea in vitro, program care finanțează o singură procedură. Din păcate, acest program a fost întrerupt 3 ani de zile, a fost reluat în 2015 și până la finele anului 2017 s-au născut 1306 copii. Eu spun că este puțin. Eu spun că este finanțat insuficient. În acest moment sunt 11 clinici care derulează acest program. În România nu avem o lege privind reproducerea umană asistată. Este ceea ce ne dorim să facem în cadrul acelui cod de legi pe care îl vom elabora.”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
Dacă cea mai cunoscută procedură pentru rezolvarea problemei infertilității este inseminarea artificială, specialiștii atrag atenția că utilă este și stimularea ovariană, aceasta având un grad de eficiență ridicat.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Ce se întâmplă atunci când luăm antibiotice fără să fie necesar?
Te deranjează lumina puternică? Uite de ce apare această problemă și cum o poți rezolva rapid
Ce este boala Crohn și care sunt principalele simptome ale acesteia?