Cât de periculoase sunt aromele din țigările electronice? Uite ce efecte nocive au la nivelul vaselor de sânge
O mare parte dintre fumători încearcă să scape de acest viciu apelând la țigările electronice. Cu toate că sunt văzute ca fiind o alternativă mai sănătoasă, cercetările au arătat că aromele din țigările electronice pot avea efecte nocive la nivelul vaselor de sânge.
Țigările electronice reprezintă o variantă pentru o mulțime de fumători care își propun să adopte un stil de viață echilibrat și să elimine aceste obicei nesănătos din rutina zilnică. Aceste dispozitive apelează la diferite arome, iar în urma studiilor, cinci dintre ele au fost asociate cu apariția unor probleme cardiovasculare grave,
Cât de periculoase sunt aromele din țigările electronice?
Aromele utilizate în țigările electronice își pot pune puternic amprenta asupra sănătății. Un studiu realizat în Statele Unite a scos la iveală că aceste arome pot produce leziuni la nivelul vaselor de sânge, dar și la nivelul inimii, ducând la apariția bolilor cardiovasculare, potrivit agerpres.ro.
Principalele arome studiate de oamenii de știință sunt menta, vanilia, scorțișoara, trifoiul sau acetil-piridină, mai exact fumul pe care cei care utilizează aceste dispozitive îl pot observa. Toate aceste cinci arome au blocat producerea unui gaz numit oxid nitric.
”Aceste celulele produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor. Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz”, a precizat Jessica Fetterman, cercetătoare implicată în dezvoltarea studiului.
Oxidul nitric are un rol esențial în relaxarea pereților vaselor de sânge, iar atunci când producerea acestuia este blocată, acest lucru poate duce la declanșarea bolilor de inimă, infarcturilor sau accidentelor vasculare cerebrale.
În cadrul studiului, oamenii de știință au testat nouă arome existente în țigările electronice și au descoperit că și în situația în care expunerea a fost una mică, în cazul a cinci dintre ele s-a produs distrugerea celulelor endoteliale.
Cercetătorii își propun să testeze și fumătorii pentru a vedea modul în care aceste arome existente în țigările electronice ajung în sânge.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Remedii naturiste eficiente pentru a combate transpirația abundentă
Ce se întâmplă atunci când luăm antibiotice fără să fie necesar?