Când începe Postul Crăciunului

când începe Postul Crăciunului

Postul presupune abținerea de la mâncărurile de dulce, dar și de la poftele trupești. Și, pe lângă asta, postul ar trebui susținut prin fapte bune, rugăciune, spovedanie și împărtășanie. Rostul postului este acela de a ne curăța trupește și sufletește. 

Când începe Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se termină pe 25 decembrie. Pe 14 noiembrie este lăsata secului. Totuși, este de menționat faptul că dacă ziua de 15 noiembrie pică miercurea sau vinerea, postul începe din seara zilei de 14 noiembrie.

Abținerea de la mâncărurile pe bază de carne reprezintă și o bună ocazie de detoxifiere a organismului. Majoritatea românilor sunt carnivori. Consumul exagerat de carne cauzează dezvoltarea unora dintre cele mai grave afecțiuni, dintre care amintim insuficiența cardiacă, litiaza renală cu oxalați, colita de putrefacție, alergii cauzate de nitriții prezenți în carne și alte tipuri de tulburări hormonale. Ca să nu mai amintim de cancerul de colon, cel mai frecvent tip de cancer asociat cu consumul exagerat de produse pe bază de carne.

Așa că orice post de peste an este un bun prilej să ne curățăm organismul de toxine și să ținem bolile cât mai departe cu putință.

Citește și Cum te pregăteşti pentru spovedania din Postul Crăciunului

Cum se ține Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului nu se consumă produse pe bază de carne, ouă, lactate și nici pește decât în zilele cu dezlegare. De asemenea, nu se consumă nici untdelemn sau vin, cu excepția zilelor de luni, miercuri și vineri când este prăznuit vreun mare sfânt, însemnat în calendar cu cruce neagră.

Pe toată perioada postului, credincioșii au dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică, până pe data de 20 decembrie. De asemenea, biserica dă dezlegare la pește în ziua de 21 noiembrie, când este sărbătorită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Dacă în timpul postului este sărbătorit hramul unei biserici, atunci credincioșii care frecventează respectiva biserică au dezlegare la pește.

În ziua de Ajun se ține post negru, putându-se mânca abia seara, și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame. Explicația acestui meniu specific serii de Ajun este aceea că Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor care au prevestit Nașterea Mântuitorului au consumat doar semințe.

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate