11 noiembrie, pelerinaj la Sfântul Mare Mucenic Mina

biserica-sf-mina-vergu

Conform calendarului ortodox, pe 11 noiembrie creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sf. Mare Mucenic Mina. Acesta este cunoscut ca ocrotitorul celor păgubiţi, de asemenea se spune că Sf. Mina le ascultă rugăciunile celor care vor să se căsătorească.

Pe 11 noiembrie, foarte mulţi oameni din toate părţile ţării vin în pelerinaj în Bucureşti la biserica Sfântul Mina-Vergu pentru a se ruga la moaştele Sale. Acestea se află la biserica bucureşteană din anul 1874. Rămăşiţe din trupul Sf. Mina au fost aduse de la Mănăstirea “Sfântul Mina” din Egipt.

Citeşte şi Vrei să te măriţi? Mergi la biserica Sf. Anton

Viaţa Sf. Mare Mucenic Mina

Conform crestinortodox.ro, acesta s-a născut în apropiere de Memphis, în Egipt şi a trăit în perioada împăraţilor romani, Diocleţian şi Maximian. A rămas fără părinţi de copil, tatăl lui a murit când avea doar 11 ani, iar mama l-a părăsit şi ea pe când avea el 14 ani. Acesta a fost crescut într-o atmosferă creştină şi a beneficiat de o educaţie aleasă. Acest fapt s-a datorat faptului că părinţii lui erau bogaţi, tatăl său fiind guvernator militar.

După ce a rămas fără părinţi şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu. Când a mai crescut a fost numit în funcţia avută înainte de tatăl său. Pentru că a refuzat să se închine la idoli, s-a retras pentru cinci ani în deşert unde a continuat să se roage la Dumnezeu. La încheierea acestei perioade s-a reîntors în oraş, unde a fost îndemnat să renunţe la credinţa sa. Pentru că nu a fost de acord guvernatorul oraşului a decis torturarea acestuia.

Deşi a trecut prin chinuri groaznice, Sântul Mina a rezistat şi nu a renunţat sub niciun chip la credinţă. Guvernatorul dacă a văzut aceasta a poruncit să i se reteze capul, trupul să fie ars, iar rămăşiţele rămase în urma arderii să fie împrăştate de vânt. Însă, minune mare, trupul chiar dacă a stat în foc trei zile, nu a suferit stricăciuni.

Moaştele Sfantulului Mare Mucenic Mina

Potrivit sfantul-mina.ro, În România, se găsesc fragmente din moaştele Sfântului Mina la următoarele biserici din România:

  • Biserica Sf. Mina-Vergu din Bucureşti se află foarte aproape de Centrul Istoric al capitalei. Adresa este Strada Robescu F. Constantin 18A.
  • Catedrala mitropolitană din Iaşi. Aici, pe lângă moaştele celor 32 de sfinţi, se află şi un fragment din moaştele Mucenicului Mina.
  •  Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcin, Suceava – şi în această parte a ţării sunt prezente două fragmente din moaştele Sfântului Mina. Acestea au fost aduse din Grecia, în august 2001, de către Arhiespicopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Conform doxologia.ro, în ziua când se prăznuieşte Sf. Mucenic Mina se citeşte acatistul acestuia.

Citeşte şi Mari minuni săvârșite de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate