Astăzi este cruce neagră în calendar! Biserica prăznuiește doi sfinți importanți

Pe data de 28 februarie este cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Biserica prăznuiește doi sfinți importanți, este vorba despre Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman. Această sărbătoare are loc în fiecare ani, în ultima zi a lunii a februarie, care poate fi 28 sau 29.

Biserică Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea pe 29 februarie în anii bisecți, iar în anii nebisecți, pe data 28 februarie.

Cine au fost Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman?

Cuviosul Ioan Casian s-a născut în provincia română Scythia Minor, în anul 360, conform crestinortodox.ro. El a fost atras încă de mic de viața monahala. La vârstă de doar 17 ani, el a pleacat în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman. Cei au rămas împreună, timp de doi ani, într-o mânăstire din Betleem, unde s-au adâncit în canonul vieții monahale. Ulterior, ei au părăsit Palestina pentru Egipt, pentru a cunoaște viața și învățătura marilor asceți.

După un timp, cei doi au plecat împreună la Constantinopol, unde l-au cunoscut pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Văzând curăția sufletească în care trăiau cei doi, acesta l-a hirotonisit diacon pe Casian și preot pe Gherman, potrivit vârstei lor. Alături de el, Casian și-a desăvârșit pregătirea teologică, după cum a mărturisit și în scrierile sale: „Eu sunt ucenicul și operă lui Ioan'.

În anul 405, cei doi au plecat la Roma, unde au încercat să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară. Se presupune că Gherman ar fi murit la Roma. Hirotonit preot, Casian a ajuns la Marsilia, unde în anul 415, a întemeiat două mânăstiri, una pentru bărbați și alta pentru femei. Sfântul Ioan Casian a fost considerat întemeietorul monahismului în Franța și ocrotitorul Marsiliei. Se pare că aici a murit în jurul anului 435.

La început a fost cinstit ca sfânt pe data 23 februarie, în Marsilia și în sudul Franței, pe data de 23 februarie.

Foto: edj.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Rugăciunea soţilor, de rostit în Postul Paștelui

Cheamă preotul în casa ta, în luna martie! De ce este bine să faci sfeștanie în această perioadă?

Cea mai puternică rugăciune care te scapă de datorii și probleme financiare! Trebuie să o știi pentru că aduce mult belșug în casa ta

Ce rugăciune poate fi rostită de sute de ori pe zi, în Postul Paștelui

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate