Asta e rețeta săptămânii: celebrul cozonac PANETTONE cu fructe confiate
Poate că te-ai plictisit de tradiționalul cozonac și vrei să încerci desertul italienilor, panettone. Adică „pâinea de lux', cum se traduce. Ce te reține? Mai ales că îți arătăm cum prepari deliciosul panettone cu fructe confiate. Celebrul cozonac PANETTONE cu fructe confiate:
Nu vrem să-ți faci iluzii și să crezi că „scapi mai ieftin'. La timpul alocat preparării ne referim… Și la panettone e de muncă. Durează aproape opt ore de când te apuci și până îl scoți rumen din cuptor. E adevărat, cel mai mult timp îl consumă dospirea. Dar o dată pe an merită toată osteneală!
Ai nevoie de: jumătate de kilogram de făină, 200 g de zahăr, 4 ouă, 3 gălbenușuri, 180 g de unt, 100 g de fructe confiate (coajă de portocală sau lămâie, caise, cireșe), 150 g de stafide, coajă rasă de lămâie, extract de vanilie, 15 g de drojdie, 200 ml apă.
Celebrul cozonac PANETTONE cu fructe confiate
Cum se prepară
Dizolvă 10 g de drojdie în puțină apă fierbinte, adaugă 150 g de făină și amestecă până obții un aluat omogen. Formează o bilă din el, pune-o într-un bol și crestează-l în formă de cruce. Acoperă bolul cu folie și lasă aluatul să crească aproximativ o oră. Când și-a dublat volumul mai adaugă 150 g de făină, două ouă și restul de drojdie. Începe să frămânți (cu mâinile sau la robot). Când aluatul nu mai este lipicios, adaugă 100 g de zahăr și lasă-l să pătrundă în aluat. Încorporează și 60 g de unt, acoperă și lasă la dospit timp de două ore. După expirarea timpului de „odihnă' a aluatului adaugă celelalte două ouă, gălbenușurile, restul de făină, zahărul rămas și un vârf de linguriță de sare. Amestecă bine, cu forță, timp de circa zece minute, adăugând treptat untul rămas.
Separat, pune stafidele la rehidratat în apă fierbinte cu puțin coniac sau rom. Când s-au umflat scurge-le și înlătură surplusul de apă cu ajutorul unui prosop de hârtie. Fructele confiate se taie în bucățele mici. Adaugă în aluat stafidele și bucățelele de fructe confiate, coaja de lămâie și extractul de vanilie, amestecă pentru o distribuție uniformă și lasă la dospit alte două ore. Până își dublează volumul.
Pentru copt folosește fie forma de blat de tort, fie o oală înaltă. Asta în cazul în care vrei ca panettone să arate precum cel din comerț, mai „subțire' și înalt. În ambele cazuri pune hârtie de copt care să acopere pereții vasului până sus. Reține că panettone va mai crește și în timpul coptului. După ce ai pus aluatul în formă, unge la suprafață cu unt topit și apoi dă la cuptor. Lasă să se răcească în formă încă 6-8 ore.
Reteta: 123rf
Citeste și:
Greseli pe care le faci cand gatesti gogosi
Prajitura care se face cu un singur ou! Cum se pregateste desertul delicios