Alearga cu cap…

alergare

Auzi sau citesti cel putin o data pe zi „Fa zilnic macar 30 de minute de miscare fizica. Dar cum si cat nu ai o idee prea clara. Mersul pe jos si alergarea par cele mai la indemana, dar recunoaste, de cate ori ti-ai propus pana acum sa alergi minim 30 de minute pe zi si ai renuntat? Sa gasesti cea mai buna motivatie pentru a alerga, macar din cand in cand, pe aleile parcului e simplu, problemele apar cand vine vorba sa fii consecventa si sa transformi acest lucru intr-un obicei zilnic.

Care este diferenta, de pilda, dintre tine si cei peste 4.000 de alergatori profesionisti si amatori care sunt asteptati anul acesta sa participe la „Fun Race – Maratonul Bucurestiului? De ce pentru unii pare atat de usor sa alerge kilometri intregi, iar pe tine te dor genunchii, spatele, splina, dupa doar 10 minute de efort? Care este abordarea care te poate face sa devii dependenta de alergare si de miscarea fizica, in general?

TRANSFORMA ALERGAREA IN CEVA DISTRACTIV, RELAXANT! Multi dintre cei care nu alearga sau cei aflati la inceput de drum au impresia gresita ca a alerga e chin si o corvoada, ca miscarea este o suferinta fara rost. Lucrurile nu stau asa. Alergarea usoara poate sa devina una dintre cele mai placute activitati in viata. Fiecare fiinta umana e un „depozit de endorfine care asteapta sa fie eliberate, iar aceasta activitate fizica moderata este un mod sigur de a pune in miscare miraculosii hormoni ai fericirii si ai starii de bine. Asa ca poti avea placuta surpriza ca, inca de la prima alergare, sa poti obtine o energie psihica sporita si o stare de spirit mult imbunatatita.

TEMPEREAZA-TI AVANTUL SI DOZEAZA BINE EFORTUL! Daca si tu te numeri printre cei care nu alearga si care lucreaza o zi intreaga, tintuiti pe scaun in fata computerului, vei spune ca nu ai timp pentru alergat. si nici dispozitie pentru asa ceva. si ai dreptate. Acesta e motivul pentru care trebuie sa iti faci timp. Altfel spus, nu astepta sa apara pur si simplu „ferestre de timp liber, ci creeaza-le tu.

Programeaza reprizele de alergari si antrenamentele ca pe ceva foarte important in viata ta, ceva de care depinde sanatatea ta fizica si psihica. „Sa pierzi cate 30 de minute de cateva ori pe saptamana nu inseamna nimic in comparatie cu ceea ce poti obtine in schimb: mai multa energie, capacitate sporita de concentrare, buna dispozitie, o silueta mai bine conturata, o detasare de problemele cotidiene? si cine spune ca este musai sa fie 30 de minute?

Daca ai doar 10 minute la dispozitie, nu este nici o tragedie, dimpotriva; cercetarile recente indica faptul ca sesiunile de antrenament mai scurte ofera aproximativ aceleasi beneficii psihice ca si cele care au o durata mai lunga.

ALEGE VARIANTA CARE TI SE POTRIVESTE! Ia exemplu de la cei care au experienta si gaseste formula care se potriveste cel mai bine stilului tau de viata. De pilda, multi alergatori fac antrenament in fiecare zi a saptamanii. Alti alergatori, numai de doua ori pe saptamana. Ceva intre aceste doua variante ar putea fi cea mai bu-na optiune pentru tine, la inceput. Incearca sa vezi cum te simti sa alergi de doua ori pe saptamana, cu un antrenament mai lung in weekend.

Progreseaza intr-un ritm pe care il simti confortabil. Mareste treptat durata timpului destinat alergarii si pastreaza un ritm lent si constant. Orice varianta care merge in cazul tau va fi buna. Un pont bun: sa nu ajungi niciodata sa ai frecventa respiratiei atat de accelerata incat sa nu poti sustine o conversatie. Deci, daca poti vorbi in timp ce alergi, esti pe drumul cel bun…

NU RENUNTA LA PAUZELE DE MERS! Alternarea aler-garii cu mersul e o metoda inteligenta si acceptata, care permite pana si alergatorilor incepatori sa incheie un maraton, chiar si numai dupa sase luni de antrenament. De ce sa nu te inspiri si tu din aceasta tehnica?

Oricine poate sa se bucure de beneficiile pauzelor de mers, chiar si cei cu foarte multa experienta si mai ales cei care au peste 40 de ani. Aceste pauze iti vor permite sa maresti distanta mai repede si vor re-duce riscul de accidentari.

Si cui foloseste alergarea fara pauza? Nimanui, pentru ca scopul final este sa devii alergator pentru toata viata, asta insemnand miscare, sanatate, plus de energie, longevitate, vointa si, intr-un alt plan, superior, o abordare pozitiva a vietii. Nu este greu. Daca esti moderata, dar constanta in antrenamente, si deschisa la toate placerile pe care alergarea ti le poate oferi, atunci poti deveni un veritabil „alergator de cursa lunga.

GASESTE PERSOANE CU PREOCUPARI ASEMANATOARE. E important sa ai o companie placuta, care sa te sustina si sa te mobilizeze atunci cand esti pe punctul de a renunta. Acum se organizeaza numeroase curse de alergari, unde poti cunoaste persoane care au preocupari asemanatoare cu ale tale.

Un astfel de eveniment este si „Fun Race – Maratonul Bucurestiului, ocazie excelenta de a te alatura celor care vor sa promoveze un stil sanatos de viata, bazat pe optimism si vitalitate, unde poti descoperi placerea de a trai frumos, fara sa te coste nimic.

Acorda-ti timp!
Motivul pentru care unii incepatori in ale alergarii renunta repede este pentru ca isi pierd rabdarea. Doresc sa obtina toate beneficiile deodata. Realitatea este ca orice incepator e in stare sa mareasca viteza sau distanta mai mult decat ar trebui pentru nivelul sau de antrenament. Acest lucru te poate entuziasma la inceput, dar imediat se vor face resimtite durerile, oboseala, epuizarea.

Daca vrei sa-ti masori puterile, avantaje iti da de pe acum intalnire la „FUN RACE , cursa populara de alergare pe distanta de 4 km, care va avea loc in ziua de 17 octombrie, in cadrul evenimentului Maratonul Bucurestiului. Bucharest City Marathon este organizat de Asociatia Bucharest Running Club, a carei presedinta este doamna Valeria Racila. Oricine poate participa, inclusiv copii si persoane in scaunul cu rotile.

Probele de concurs:

  • Maraton – 42,195 km
  • Maraton stafeta – 4 x 10,548 km
  • Semi-maraton – 21,095 km
  • Cursa Populara – 4 km
  • Cursa Copiilor – 1 km
  • Cursa Scaunelor cu Rotile – 4 km.

Poti afla detalii si pe www.bucharestcitymarathon.ro, www.bucuresti-maraton.ro.

Te poti inscrie si la adresa [email protected] si poti sa te antrenezi cu alte persoane in fiecare duminica, in parcul Herastrau, sub indrumarea presedintei asociatiei, Valeria Racila.

NU TREBUIE SA FII SPORTIV CA SA ALERGI LA MARATON. La 42 ani, colegul nostru,Vincent Briot, a indraznit si a reusit sa alerge toti cei 42 de kilometri ai celei mai lungi curse atletice din lume. si a facut asta cu credinta ca gestul sau va putea ajuta o fundatie caritabila din Romania.

Vincent Briot are 42 de ani, este francez prin nastere, traieste de 12 ani in Romania, este casatorit cu o doctorita pediatra, au impreuna patru baieti, vine zi de zi la slujba, duce o viata absolut normala. La editia de anul trecut a Bucharest City Marathon, a alergat toti cei 42 km ai celei mai lungi curse atletice din lume, in beneficiul propriei sanatati, dar mai ales pentru a ajuta la strangerea de fonduri pentru United Way, o fundatie caritabila in care se implica de mai multi ani.

„Am vrut sa particip la un maraton fiindca acesta este visul oricarui alergator: sa-si masoare fortele cu cea mai lunga cursa atletica. Eu sunt o fire sportiva, alerg cu regularitate, de placere, nu competitional, impreuna cu baietii mei. Asa ca mi-am spus ca merita sa incerc sa obtin donatii pentru United Way Romania.

Model de antrenament pentru 10 saptamani
Inainte de a incepe acest program, pregateste-ti picioarele prin mers pe jos, timp de 8 zile: mergi timp de 20 de minute in primele 4 zile, apoi creste timpul la 30 de minute, pentru inca 4 zile. Vei fi atunci gata sa incepi cu saptamana 1.

Saptamana 1

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 2 minute, mers pe jos 4 minute. Repeta de 5 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 2

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 3 minute, mers pe jos 3 minute. Repeta de 5 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 3

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 5 minute, mers pe jos 2,5 minute. Repeta de 4 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 4

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 7 minute, mers pe jos 3 minute. Repeta de 3 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 5

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 8 minute, mers pe jos 2 minute. Repeta de 3 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 6

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 9 minute, mers pe jos 2 minute. Repeta de 2 ori, apoi alearga 8 minute.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 7

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 9 minute, mers pe jos 1 minut. Repeta de 3 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 8

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 13 minute, mers pe jos 2 minute. Repeta de 2 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 9

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 14 minute, mers pe jos 1 minut. Repeta de 2 ori.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Saptamana 10

  • Luni, Miercuri, Vineri, Sambata: Alergat 30 de minute.
  • Marti, Joi, Duminica: zile libere.

Foto: Bucharest City Marathon; © shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Fitness