A fost lansat primul studiu de viață asupra pacientului stomizat din România

primul studiu de viață asupra pacientului stomizat

Au trecut printr-o boală cumplită, au suferit intervenții chirurgicale complicate, iar acum sunt nevoiți să trăiască tot restul vieții cu anus contra naturii. În fiecare an, peste 10.000 de români se află în această situație. La ei se gândesc inițiatorii Programului Stomacare, care lansează primul studiu de viață asupra pacientului purtător de stoma din România, cu scopul de a le îmbunătăți condițiile de viață.

La studiu, care se va desfășura pe parcursul unui an, vor participa aproximativ  5.000 de pacienți purtători de stoma, din 30 de unități medicale din România. Concluziile vor sta la baza alcătuirii unui Ghid de bune practici în Stomaterapie.

Chestionarul are 16 întrebări formulate astfel încât să ofere răspunsuri și, în final, soluții, la cele mai frecvente probleme cu care se confruntă pacientul cu stoma. Pentru alcătuirea chestionarului au fost consultați psihologi, cadre medicale și reprezentanți ai pacienților.

De ce este important studiul de viață asupra pacientului stomizat

Studiul de viață este unul dintre cele mai importante componente ale Programului Stomacare pentru că oferă în mod științific informații despre nevoile reale pe care le au pacienții cu stoma. Constituie bazele unei îngrijiri informale și asumate pe care suntem datori să o oferim pacientului. Va fi pentru prima dată în România când avem o imagine clară asupra evoluției  în perioada de recuperare post-operatorie a pacientului stomizat',  a declarat Andra Stoian, managerul Programului Stomacare.

În Spitalul Județean Brașov sunt 7-8 operații din care rezultă chirurgical stome, lunar. Pentru fiecare dintre acești pacienți este nevoie sa oferim soluții personalizate, dar să avem și un standard de îngrijire corectă. Faptul că vom putea standardiza îngrijriea oferită tuturor pacienților stomizați din România prin rezultatele unui studiu de viață este un lucru absolut necesar pentru o reintegrare și recuperare rapidă a pacientului, fizic și psihic ,  a spus dr. Călin Cobelschi, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Cum se realizează studiul de viață asupra pacientului stomizat

Studiul de viață asupra pacientului stomizat se realizează pe o perioadă de 1 an, aplicând chestionare la intervale fixe de timp, pentru a măsura evoluția recuperării și readaptării la viața uzuală a pacientului, problemele și complicațiile pe care le întâmpină și calitatea vieții acestuia.  Primul chestionar se aplică în perioada internării, urmat de chestionare realizate la 1 lună, la 3 luni, la 6 și la 12 luni de la externare/operație.

Programului Stomacare, la care s-au alăturat până acum peste 30 de unități medicale din țară, a debutat în luna februarie cu un curs de pregătire a asistentelor care vor să se specializeze în stomaterapie. La curs au participat peste 80 de asistente, care vor constitui nucleul Bordului Asistenților Specialiști în Stomaterapie. Ele vor deveni la rândul lor formatori pentru celelalte asistente care își doresc această specializare.

De ce este nevoie de Programul Stomacare în România

Programul se desfășoară în contextul în care în România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de țări. Cea mai bună situație se înregistrează în Germania, unde sunt 700 de asistenţi medicali specializaţi în stomaterapie.

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi. În România, 6 din 10 pacienţi cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la 9 din 10 pacienţi cu ileostomie.

Programul Stomacare este organizat de Medical Express şi creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor medicali din România. Cu o experienţă de 20 de ani pe piaţa medicală din România, Medical Express este unul dintre principalii furnizori de dispozitive medicale din România, având misiunea de a aduce soluții personalizate persoanelor cu nevoie speciale.

Vezi si

Premieră medicală în România: s-a lansat Programul Național Stomacare, proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacienților stomizați

Cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții stomizați

Dr. Marian Marincaș, medic primar chirurgie generală, ne spune care sunt nevoile pacientului stomizat

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate