Premieră medicală în România: s-a lansat Programul Național Stomacare, proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacienților stomizați
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/02/Programul-Stomacare.png)
Revista Avantaje a participat, în calitate de partener media, la lansarea primului proiect de educare și informare a pacienților purtători de stome. Este vorba despre Programul Național Stomacare, proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacienților stomizați.
„.Mă bucur că s-au alăturat Proiectului Stomacare atât de mulți profesioniști. Putem spune că Bordul Profesioniștilor în Stomaterapie prinde contur și suntem nerăbdători să mergem cu programe de training și studii de cercetare a calității vieții pacientului în unitățile medicale din toată țara', a declarat Andra Stoian, manager de proiect Programul Stomacare.
Care este scopul Programului Național Stomacare
Programul Stomacare își propune să creeze un Board al Asistenților Specializați în Stomaterapie și să ofere soluții pentru introducerea în România a competențelor recunoscute de stomaterapeut, care să poată fi îmbrățișate de întreg personalul medical care intră în contact cu pacienții cu stomă.
Cei 25.000 de pacienți români cu stome sunt nevoiți să experimenteze unele dintre cele mai neplăcute situații, pentru că, spun specialiștii, România se află cu 30-40 de ani în urma țărilor civilizate la capitolul îngrijire în cazul acestor pacienți. Tocmai în sprijinul lor a fost lansat Programul Stomacare, creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România, prin care se urmărește profesionalizarea asistenților medicali care intenționează să obțină specializarea de stomaterapeut.
La primul curs de stomaterapie din cadrul Programului Stomacare, care a avut loc în București, au participat peste 80 de asistente recomandate de cele peste 40 de unități medicale partenere, manageri de spitale, medici, psihologi, reprezentanți ai pacienților.
Un alt aspect extrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţi vor fi incluşi într-un studiu de viaţă, iar la final vor exista informaţii despre cum se va putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienților.
Pacienții stomizați vor putea obține informații despre îngrijirea specifică la numărul de telefon 031.433.6133
Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi. Acest lucru plasează cancerul de colon – principalul motiv pentru care se efectuează stoma printr-o intervenție chirurgicală – pe locul 2 ca incidență la bărbați și pe locul 3 la femei.
În România, 6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți foarte mari în readaptarea la viața de zi cu zi. Aceeași problemă este întâlnită și la 9 din 10 pacienți cu ileostomie.
Pacienții purtători de stome – colostome sau ileostome – vor putea de-acum să obțină informații utile despre îngrijirea specifică și consiliere gratuită și imediată la numărul de telefon 031 433 6133, pus la dispoziție în cadrul Programului Stomacare. Acest număr va putea fi apelat și de aparținătorii pacienților cu stomă, asistenții medicali și alte persoane care îngrijesc persoane cu stomă.
De luni până vineri, în intervalul 09:00-17:30, un specialist în stomaterapie va oferi toate informațiile solicitate: consiliere gratuită și imediată cu privire la îngrijirea stomei, complicații, modalități de primire a produselor de protezare decontate sau sfaturi privind alimentația.
Mai multe despre Programul Stomacare ne-a spus managerul de proiect Andra Stoian. Urmăriți interviul în materialul video de mai sus.
Vezi si
Cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții stomizați