Stomatologie pentru copii: Tratăm dinții de lapte?

Acum zece ani, stomatologia pentru copii era un domeniu nu foarte explorat al medicinei private din România. Existau în mediul universitar profesori dedicați, care își desfășurau meseria cu dragoste și pricepere și care tratau copiii în cabinetele lor cu atenție deosebită.

Nu exista însă la acea vreme o clinică specializată în care medicii stomatologi să lucreze exclusiv cu copiii, ori tratamente dentare adaptate copiilor, așa cum se găseau în SUA sau în alte țări dezvoltate, aparatură sau un ambient dedicat micilor pacienți, soluții reale pentru tratarea copiilor anxioși și care să inspire siguranță atât în rândul micuților, cât și pentru părinți.

Așa a apărut Dent Estet 4 Kids, prima clinică de medicină dentară din România și Europa de Est dedicată exclusiv copiilor, o idee inovatoare a fondatoarei rețelei de clinici Dent Estet, dr. Oana Taban. Dent Estet 4 Kids a pornit din nevoia reală a unei mame de a-i oferi băiețelului său, Carol, consultații și tratamente specifice vârstei și nevoilor sale, într-un loc creat special pentru copii, în care aceștia să revină mereu cu drag și în care părinții să învețe cum să aibă grijă de sănătatea dentară a celor mici.

Aceștia sunt oamenii care acum zece ani au implementat cu succes și în premieră în România modelul american de stomatologie pediatrică făcută la standarde de excelență.

Fivi Taban, Dental Office Manager

fivi taban

În urmă cu 10 ani, Dent Estet 4 Kids a fost prima clinică din Estul Europei dedicată exclusiv copiilor. Care a fost cea mai mare provocare?

În anul 2008, o clinică dedicată exclusiv copiilor suna ca un vis frumos. Însă acest vis a fost transformat în realitate și am reușit să adunăm în același loc oameni pasionați de meseria lor, generoși și dornici să împărtășească din experiențele lor. Și, cel mai important, pregătiți să se dedice exclusiv lucrului cu copiii.

Am avut o viziune pe care am reușit să o îndeplinim cu ajutorul unor echipe puternice, care își iau în fiecare zi energia pozitivă din lucrul cu copiii. Bunul mers al lucrurilor se datorează oamenilor care lucrează în clinică și relațiilor care s-au format între membrii echipelor. Suntem ca o familie, care a înțeles importanța susținerii fiecărui membru, iar cu siguranță buna înțelegere dintre membrii echipei se răsfrânge în relația medicpacient.

Medicii noștri sunt printre cei mai buni prieteni ai pacienților lor, sunt cei pe care cei mici se bucură să îi revadă de fiecare dată și alături de care își
doresc să își petreacă zilele de naștere.

Simona Sbingu, Dental Office Manager

simona sbingu

Ce provocări are un Dental Office Manager într-o clinică destinată copiilor? S-a schimbat ceva față de acum 10 ani?

O clinică destinată copiilor înseamnă mult mai mult decât desene drăguțe pe pereți. Presupune, în primul rând, o formare specială a personalului, de la asistente și medici, până la personalul de la recepție. Iar cel mai important este să aduci și să menții în același loc oameni uniți de aceeași pasiune. Fără pasiune nu există performanță, iar colaborarea dintre membrii echipelor, atât medici, cât și personal de suport, este vitală.

Pe măsură ce experiența noastră s-a consolidat, ne-am concentrat pe dezvoltarea individuală a fiecărui medic, dar și pe evoluția întregii echipe. Ne bucurăm să avem o echipă unită, care împărtășește valori comune și pentru care clinica a devenit o a doua casă.

În clinicile noastre, totul este personalizat și adaptat vârstei și nevoilor copiilor, de la decoruri și jucării, până la materiale, aparatură și tehnici de tratament, medici stomatologi pediatri certificați în Europa și SUA.

Dr. Dana Ivan

Dana Ivan

Ați tratat peste 2.000 de  pacienți în ultimii 10 ani, un număr impresionant. Ce este diferit față de stomatologia pentru adulți și ce v-a motivat să vă dedicați exclusiv acestei specialități?

Este un adevărat privilegiu să lucrez cu copiii. Interacțiunea cu cei mici și reacțiile lor sincere fac din fiecare zi la locul de muncă o plăcere. Atmosfera într-o clinică pentru copii este una cu totul aparte și mă simt extrem de recunoscătoare să am alături colegi la fel de pasionați și de dedicați meseriei lor.

Cu toții împărtășim experiența cazurilor și ne dezvoltăm reciproc cunoștințele, iar echipele de suport contribuie extrem de mult la formarea și menținerea unor relații pe termen lung între medici și pacienți.

Este o satisfacție imensă să știi că meseria pe care o practici zi de zi este sinonimă cu angajamentul de a trata și de a educa adulții de mâine. Lucrul cu
copiii m-a învățat că cel mai important este să le oferi acestora condițiile pentru a se acomoda cu medicul stomatolog și a dezvolta o atitudine pozitivă față de vizitele preventive, periodice. Acest lucru asigură atât reușita tratamentului, cât și premisele unui stil de viață sănătos pentru el ca viitor adult.

Cum faceți față copiilor cu un grad crescut de anxietate? Cum înlăturați frica de medicul dentist? 

Noi credem în tratarea problemelor pe termen lung și în acomodare. Acomodarea copilului cu clinica noastră este o experiență plăcută, de aceea, în
prima vizită, copilul este consultat de către medicul stomatolog pediatru, care poate realiza apoi un status dentar complet și un plan de tratament. Medicul va evalua dacă dinții se dezvoltă corect, dacă există anumite probleme de evoluție ale maxilarelor, dacă există o predispoziție accentuată pentru diverse afecțiuni, dacă este necesară o radiografie sau o vizită la alți specialiști din clinică, precum medicul ortodont.

În cazul în care copilul are un grad crescut de anxietate, se vor discuta și diversele forme de acomodare sau sedare necesare tratării corecte a pacientului. Clinica noastră este prima și singura clinică de medicină dentară din România dedicată copiilor care deține un departament de Anestezie Generală Asistată (ATI) integrat, echipat conform cerințelor și standardelor din spitale.

Dr. Carmen Onaca

Carmen Onaca

Care este vârsta la  care ar trebui să viziteze copiii pentru prima dată medicul dentist?

Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri recomandă ca prima vizită să aibă loc la 6 luni de la apariția primului dinte, în jurul vârstei de 1 an. Deși poate părea devreme, la această vârstă pot fi prevenite foarte eficient cariile de biberon atât de frecvente în cazul copiilor cu vârste foarte mici. Mai mult, medicul poate observa preventiv dacă există probleme de dezvoltare a dinților sau maxilarelor.

Ați realizat un studiu amplu care arată că jumătate dintre copii se prezintă în urgență la medicul stomatolog. Ce ar trebui să facem pentru a evita durerea sau urgențele dentare?

Într-adevăr, aproape jumătate dintre copiii care se prezintă la medicul stomatolog ajung cu urgențe dentare și dureri foarte mari. Principalul motiv este amânarea vizitei stomatologice.

Cel mai important lucru este să susținem accesul la educație al pacienților, iar medicii noștri și-au  asumat rolul de educatori pentru copii și părinți în ceea ce privește sănătatea dentară a copilului pe termen lung, dar și implicațiile sale asupra sănătății dentare și generale a viitorului adult. Ne asigurăm ca părinții să revină periodic la 3-4-6 luni, alături de copii la un control periodic și la o ședință completă de profilaxie.

Cât de important este să tratăm dinții de lapte ai copiilor? 

Sunt dinți care se schimbă. Oricât de inofensivă ar părea, caria dintelui de lapte poate duce, în timp, la apariția infecțiilor la nivelul căilor respiratorii și la diverse afecțiuni ale stomacului, rinichilor, articulațiilor și inimii. Uneori este important, iar alteori vital ca dinții de lapte să fie tratați pentru ca
afecțiunea să nu se agraveze și să fie transmisă dinților definitivi.

Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor, cariile dentare se dezvoltă extrem de rapid și în mai puțin de 2 luni pot afecta întreg dintele, până la nerv, lucru ce duce la inflamație, infecție și durere, dar și la tratamente mai complexe și mai costisitoare în viitor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului