Dr. Marian Marincaș, medic primar chirurgie generală, ne spune care sunt nevoile pacientului stomizat


Revista Avantaje a participat, în calitate de partener media, la lansarea Programului Național Stomacare. Este vorba despre primul proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacienților stomizați.

Programul Stomacare, creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România, urmărește profesionalizarea asistenților medicali care intenționează să obțină specializarea de stomaterapeut. La primul curs de stomaterapie din cadrul Programului Stomacare au participat peste 80 de asistente recomandate de cele peste 40 de unități medicale partenere, manageri de spitale, medici, psihologi, reprezentanți ai pacienților.

Un alt aspect extrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţi vor fi incluşi într-un studiu de viaţă, iar la final vor exista informaţii despre cum se va putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienților.

Care sunt nevoile pacientului stomizat

Dr. Marian Marincaș, medic primar chirurgie generală, cu competență în chirurgie laparoscopică, ne-a spus care sunt nevoile pacientului stomizat. Printre acestea se numără nevoia de a beneficia de un consult psihologic încă înainte de intervenția chirurgicală prin care i se elimină partea de intestin afectată de cancer și i se fixează stoma.

Pentru pacient, această veste vine ca o lovitură și din cauza faptului că, la noi în țară, există această idee că viața unui om cu anus contra naturii este un dezastru. Pe lângă psiholog, pacientul ar avea nevoie și de o asistentă cu competențe în stomaterapie, care ar putea să-i prezinte mai pe larg situația tehnică a utilizării pungilor de colostomă“, spune dr. Marian Marincaș.

Ce sunt colostomia, respectiv ileostomia

Colostomia și ileostomia sunt îmbinări chirurgicale ale tubului digestiv la peretele anterior al abdomenului. Acestea sunt practicate după chirurgia colică sau rectală cu îndepărtarea unui segment de intestin.

Segmentul îmbinat poate fi colonul (colostomie) sau ileonul, porțiunea terminală a intestinului subțire (ileostomie). Peretele colonului sau al ileonului este astfel deschis spre exterior printr-o incizie a peretelui abdominal, iar materiile fecale sunt evacuate într-un sac etanș.

Anual, sunt operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți

În fiecare an sunt operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți. În acest fel, cancerul de colon – principalul motiv pentru care se efectuează stoma – ocupă locul 2 ca incidență la bărbați și locul 3 la femei.

În România, 6 din 10 pacienți cu colostomie ajung ca, la 2-3 săptămâni de la spitalizare, să aibă iritații și inflamații în zona stomei. Acest lucru atrage după sine scăderea calității vieții, izolare socială și dificultăți în readaptarea la viața de zi cu zi. Aceeași problemă întâmpină și 9 din 10 pacienți cu ileostomie.

Mai multe despre nevoile pacientului stomizat, în materialul video de mai sus.

Vezi si 

Premieră medicală în România: s-a lansat Programul Național Stomacare, proiect de educare și informare în vederea îngrijirii stomelor și a creșterii calității vieții pacienților stomizați 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Lifestyle sănătos