Cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții stomizați
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/02/cele-mai-frecvente-complicații-cu-care-se-confruntă-pacienții-stomizați.jpg)
Revista Avantaje a participat, în calitate de partener media, la lansarea Programului Național Stomacare. Programul Stomacare, creditat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România, urmărește profesionalizarea asistenților medicali care vor să obțină specializarea de stomaterapeut.
Recent, a fost deschisă o linie directă, 031 433 6133, la care pacienții, aparținătorii acestora și asistenții medicali pot obține consiliere gratuită și imediată și informații utile despre îngrijirea specifică.
Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operați de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienți noi. Acest lucru plasează cancerul de colon, principalul motiv pentru care se efectuează stoma printr-o intervenție chirurgicală, pe locul doi ca incidență la bărbați și pe locul trei la femei.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic chirurg: „Suntem în urmă cu 30-40 de ani față de țările civilizate„
Dr. Gabriel Mitulescu, medic chirurg, Centrul de Chirurgie și Transplant Hepatic Fundeni, atrage atenția asupra importanței pe care o are asistenta medicală în îngrijirea pacienților cu stome:
„Viața pacienților cu stoma este înfiorătoare. Au nevoie de o îngrijire cu totul specială pentru a avea o calitate a vieții ridicată. Eu fac multă chirurgie pelvină și, de multe ori, operația se încheie cu două stome. În America, pentru a face astfel de operații, trebuie să ai acceptul pacientului. Iar aceasta se poate realiza doar dacă se beneficiază de sprijinul familiei și dacă pacientul e pregătit psihologic.
În România, suntem în urmă cu 30-40 de ani față de țările civilizate și este cu atât mai mult lăudabil că încercați să porniți lucrurile și la noi', a declarat dr. Gabriel Mitulescu.
Cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții stomizați
Medicul Gabriel Mitulescu ne-a enumerat câteva dintre cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții stomizați: sângerările, iritațiile, adaptarea incorectă a sistemelor stomice la acele stome. Pot apărea complicații dacă sacul colector nu e tăiat perfect permițând pielii să intre în contact cu materiile fecale. Astfel, pielea se irită, se stenozează, apar sângerări.
Dr. Gabriel Mitulescu subliniază necesitatea existenței personalului calificat care să facă în mod profesional această îngrijire și adaptare postoperatorie.
Vezi si