Zilele Babei Dochia: cum e baba ta așa îți va fi tot anul

Zilele Babei Dochia

1 – 9 martie sau Zilele Babei Dochia – când se spune că așa cum e baba ta așa îți va fi tot anul. 

În credința populară primele zile din luna martie sunt zilele Babei Dochia. Din 1 până pe 9 martie românii își aleg câte o zi pe care o numesc: baba mea. Această zi a babei le va arăta cu ajutorul temperaturilor de afară și a fenomenelor naturii, cum le va merge tot anul.

Legenda spune că dacă în ziua babei tale afară este frig şi viscol, vei avea un an greu cu multe încercări. Dacă ziua este însorită și luminoasă anul îți va aduce multe împliniri. Oamenii își aleg baba în funcție de ziua lor de naștere sau adună cifrele zilei de naștere până ajung la o singură cifră de la 1 la 9. Zilele babei Dochia se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura.

Primele zile ale lunii martie sunt considerate schimbătoare, așa cum se spune că-i era caracterul Babei Dochia.

Cea mai cunoscută legendă a Babei Dochia este cea care a circulat din gură în gură din cele mai vechi timpuri pe plaiurile românești: se spune că o babă avea o noră pe care o punea la munci grele ori de câte ori avea ocazia. Așa se face că pe 1 martie o trimite pe biata fată să spele lâna la râu, dar îi spune ca lâna provenită de la oi negre să se facă albă prin spălare. Un înger auzind-o pe fată plângând a ajutat-o dăruindu-i o floare albă cu care să spele lâna cea neagră. Baba Dochia își vede nora cu floarea cea albă în mână și decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că a venit primăvara. Îşi pune repede pe ea 9 cojoace şi urcă cu oile pe munte. Pe drum a fost ori prea cald, ori prea frig, aşa că Baba Dochia se dezbracă pe rând de cojoace. Când rămâne fără niciun cojoc vine gerul şi o îngheaţă. Dumnezeu o transformă atunci în stâncă, împreună cu oile.

Foto: 123rf

Citește și:

Crezi că le-ai văzut pe toate? Ce zici de mobila aceasta?

Vrei ca anul acesta să fie cel mai bun an din viața ta? Există un cod secret… iată-l:

Poză de senzație! România văzută din spațiu

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate