Un nutriționist autorizat dezvăluie care sunt efectele secundare ale dietelor celebre

Teoretic, aceasta este soluția ideală. Practic, lucrurile se complică. O alimentație sănătoasă pe tot parcursul vieții este esențială pentru o viață sănătoasă. Suntem într-adevăr „ceea ce mâncăm'. Există însă, situații în care este nevoie de o anumită dietă pentru a iniția scăderea în greutate, așa cum există regimuri alimentare speciale pentru anumite boli. De cele mai multe ori, un plan alimentar concret îi ajută pe oameni să înțeleagă ce înseamnă porțiile, aportul caloric, cum să-și organizeze mesele sau cum să combine alimentele pentru a avea un meniu echilibrat.

Din cauza multitudinii de diete, unele foarte celebre, care propun intervenții nutriționale destul de restrictive și care nu se aliniază neapărat unei alimentații echilibrate, termenul de dietă a căpătat o conotație negativă. Să ne reamintim că există și dieta mediteraneană sau DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension = Abordarea dietetică pentru prevenția și controlul hipertensiunii arteriale). Aceste abordări nutriționale se numesc tot diete, dar sunt printre cele mai sănătoase stiluri de alimentație.

Dieta personalizată – primul pas

Un plan alimentar concret, calculat din punct de vedere caloric se poate numi o dietă, fie că ne place, fie că nu, acest termen. Majoritatea oamenilor cu care am lucrat mi-au cerut un plan alimentar concret, o dietă care să-i ghideze. Recomandările nutriționale, oricât de personalizate, în lipsa unui plan alimentar concret sunt greu de pus în practică. Efortul pe care oamenii sunt dispuși să-l depună și răbdarea acestora sunt limitate. Nu putem să lăsăm totul pe seama voinței sau să dăm vina pe lipsa acesteia atunci când lucrurile nu funcționează. Mulți dintre cei care se adresează unui nutriționist-dietetician au deja anumite cunoștințe de nutriție și știu, cel puțin teoretic, principiile unei alimentații sănătoase. Punerea acestor principii în practică este partea dificilă. Cât de mult trebuie să se limiteze sau ce își pot permite și în ce cantități, sunt aspecte practice pe care o dietă le poate rezolva destul de ușor și rapid.
Cu cât intervenția nutrițională este mai concretă și nu presupune un efort foarte mare din partea clientului, cu atât va avea mai mult succes. Să nu uităm că timpul este cea mai de preț resursă a omului modern. O dietă personalizată care respectă principiile alimentației sănătoase te poate ajuta să slăbești într-o perioadă determinată. Dieta nu trebuie să fie monotonă, nutriționistul trebuie să modifice meniul de la o zi la alta pentru a oferi cât mai multe exemple de preparate, produse, cantități și combinații alimentare. Astfel, dieta în sine este o formă de educație nutrițională. Dieta, atâta timp cât este una personalizată și echilibrată, este primul pas spre o alimentație sănătoasă pentru că formează obiceiuri noi. În paralel cu dieta, se vor aplica și alte metode de educație nutrițională prin sesiuni de consiliere pentru explicarea unor principii și mecanisme, și a nevoilor nutriționale. Educația nutrițională asigură menținerea greutății normale pe termen lung prin schimbarea stilului de alimentație.
Nu sunt un nutriționist anti-dietă, dar nu am recomandat niciodată dietele comerciale și extremiste cum este dieta Keto, Atkins, Paleo, disociată sau altele. Cea mai eficientă și sănătoasă dietă pentru tine este cea personalizată. Chiar dacă această dietă personalizată nu este „ca la carte', ar trebui să fie cea mai bună variantă pentru stilul tău de viață, astfel încât să ai o relație sănătoasă cu mâncarea, să nu te simți prea restricționat sau să îți pierzi plăcerea de a mânca. Dieta inițială se va transforma pe termen lung într-un stil de viață, dar fără să mai ai nevoie de un plan alimentar concret. Alegerile alimentare și estimarea porțiilor îți vor fi la îndemână după câteva săptămâni sau luni de urmare a unui plan alimentar exact, dar variat.

Efectele secundare ale dietelor celebre: Dieta Atkins

Dieta Atkins este una dintre cele mai populare diete. A fost dezvoltată în 1960 de către cardiologul Robert C. Atkins. De atunci a suferit mai multe transformări, în prezent există și variante de dietă Atkins pentru vegetarieni și vegani.
Dieta Atkins este o dietă hipoglucidică, adică presupune un conținut redus de carbohidrați (glucide sau carbohidrați înseamnă același lucru). Mecanismul este unul simplu, un aport semnificativ redus de carbohidrați induce o stare de cetoză. Carbohidrații sunt sursa de energie preferată a organismului. Creierul preferă glucoza ca sursă de energie. Totuși, organismul nostru este foarte inteligent și și-a dezvoltat și un plan B de producere a energiei pentru situațiile în care ingestia de carbohidrați este mult redusă. Evolutiv, starea de cetoză ne-a protejat de perioadele de înfometare. Pentru a supraviețui, creierul are nevoie constantă de energie, așa că nu se poate baza doar pe glucoză. Corpii cetonici pot asigura energia necesară creierului când glucoza nu este suficientă. Cetogeneza este procesul metabolic prin care corpul produce energie folosind acizii grași din țesutul adipos sau unii aminoacizi (componenți ai proteinelor). Cetogeneza este un proces normal care se întâmplă constant în organism. Ardem cel mai mult și cel mai eficient glucoză pentru producerea de energie, dar organismul poate produce energie și din grăsimi, chiar și din proteine. Arderea acizilor grași se intensifică atunci când lipsesc carbohidrații din alimentație. Metabolizarea grăsimilor din depozite (țesutul adipos) duce la scădere în greutate, cel puțin pe perioade scurte de timp.
Dieta Atkins propune 4 faze. În prima fază cu o durată de două săptămâni, consumul de carbohidrați este doar de 20g/zi (practic sunt excluse toate sursele de carbohidrați, inclusiv fructele, unele legume și cerealele integrale). A doua fază presupune adăugarea a 5g/zi, dar fără a se depăși 50g/zi, iar atunci când scăderea în greutate stagnează, nu se mai crește aportul de carbohidrați până când nu se pierde din nou în greutate. În faza 3 se adaugă 10g/zi de carbohidrați urmărind scăderea în greutate. Faza a 4-a este de menținere, dar aportul de carbohidrați este tot unul redus (~80-100g/zi) față de recomandările Ghidurilor de Nutriție.
Dieta Atkins susține că este un mod simplu de scădere în greutate și un stil de viață. „Its not just a diet… its life well lived' scrie pe website-ul atkins.com. Așa cum reiese din studiile de până acum, dietele hipoglucidice care induc cetoza produc o scădere rapidă în greutate, dar pe termen lung (peste un an) se pare că nu mențin greutatea mai mult decât o dietă hipocalorică echilibrată. Dimpotrivă, unele studii spun că pierderea în greutate pe termen lung este mai mică decât în cazul unei diete hipocalorice clasice.
Popularitatea dietei Atkins, pe lângă marketingul excesiv, s-a datorat și efectelor de reducere rapidă a greutății. Toată lumea își dorește o slăbire rapidă, să vadă rezultatele cât mai repede, să intre în rochia de nuntă, în costumul de baie sau în costumul de mire. În general, lumea nu are răbdare cu dietele echilibrate, ușor hipocalorice care produc o scădere mică și progresivă în greutate. Cu aceste diete sănătoase, se slăbește doar între 0,5 și 1 kg pe săptămână. Un ritm de slăbit sănătos, dar descurajator pentru majoritatea.
Mai mult, dieta Atkins nu presupune să te adresezi unui nutriționist, cumpărând cărțile sau un abonament pe website și cu produsele lor poți reuși. Simplu, ieftin și eficient la prima vedere.
La începutul dietei pare simplu, excluzi majoritatea surselor de carbohidrați, dar fără să îți numeri caloriile sau măsori porțiile din alimentele permise.
Nu există nici o formulă magică în spate, cei care urmează această dietă își reduc fără să realizeze aportul caloric pentru că nu înlocuiesc carbohidrații cu alte alimente permise, de exemplu carne sau grăsimi. Opțiunile alimentare fiind destul de reduse, se diminuează parțial și pofta de mâncare.
Orice excludere a unor grupe întregi de alimente sau chiar a unor produse specifice duce în timp la o frustrare care poate crește riscul de tulburări de alimentație. Relația noastră cu mâncarea va fi afectată, carbohidrații vor fi oaia neagră pentru că ne îngrașă (cel puțin așa vom crede după dieta Atkins). De câte ori vom consuma o felie de pâine, paste, orez, cartofi sau dulciuri ne vom simți vinovați, iar de aici este doar un pas până la bulimie sau alte tulburări alimentare.
Pe lângă denaturarea relației cu mâncarea, dieta Atkins este deficitară în fibre, calciu, potasiu, magneziu, vitamina C, vitamina A, chiar și fier. Aportul redus de fier s-ar putea să ne surprindă pentru că dieta Atkins permite un consum destul de mare de carne, posibila explicație în acest caz este faptul că nu se absoarbe eficient pe fondul deficitului vitaminei C.
În perioada dietei, trigliceridele scad și colesterolul HDL (bun) crește. Acesta nu este un efect specific acestei diete, reducerea greutății corporale este, în general, asociată cu îmbunătățirea acestor parametri metabolici, indiferent de tipul de dietă aplicat.
Atkins se caracterizează și printr-un aport mai mare de proteine, mai ales pe termen lung. Aportul mare de proteine duce la afectare renală, dureri articulare și gută. Un aport crescut de grăsimi saturate din produsele animale permise în această dietă este asociat cu creșterea riscului de cancer pentru că generează un status proinflamator. Inflamația afectează structurile celulare, prezentând susceptibilitate crescută la mutații cancerigene.
Cu toate că dieta Atkins a fost dezvoltată de un cardiolog, Asociația Americană a Inimii nu recomandă dietele hiperproteice și hiperlipidice (cu un conținut mare de grăsimi). Arderea excesivă a grăsimilor în organism produce radicali liberi care cresc stresul oxidativ cu consecințe grave asupra mușchiului cardiac. Stresul oxidativ asociat cu un deficit de potasiu observat în aceste diete și cu deshidratarea metabolică pot avea consecințe fatale.
După ce ai citit toate aceste argumente, concluziile le las pe seama ta. Eu nu recomand acest tip de dietă. Dacă ai nevoie și îți dorești să slăbești, recomand o dietă echilibrată personalizată cu un ingredient secret – răbdarea. Sănătatea ta pe termen lung merită această răbdare.

Efectele secundare ale dietelor celebre: Dieta Dukan

Dieta Dukan, la fel ca Atkins, se încadrează în tipul de diete hiperproteice-hipoglucidice (cu un aport excesiv de proteine, în detrimentul carbohidraților care sunt în cantitate foarte mică). Spre deosebire de Atkins, dieta Dukan pare a fi mai restrictivă și cu grăsimile, recomandând preponderent carne slabă și lactate degresate.
Să începem cu creatorul. Cine este Pierre Dukan? Dukan este un medic specializat în neurologie care s-a autointitulat nutriționist. Nu există informații clare referitoare la studiile în nutriție pe care le are, acesta prezentându-se pe website-ul oficial al dietei Dukan ca având o experiență de 40 de ani în nutriție clinică. Ce a presupus această experiență, nu putem afla atât de ușor. Mai mult, în 2012 a fost acuzat de Ordinul Medicilor din Franța de violarea codului de etică medicală pentru că a practicat medicină sub o formă extrem de comercială. Cartea Dieta Dukan a fost vândută în mai mult de 11 milioane de exemplare. În urma acestor acuzații, Dukan s-a retras din Ordinul Medicilor din Franța. Acesta a fost acuzat și în New York de fraudă financiară. Iar cireașa de pe tort este propunerea lui Pierre Dukan de a introduce o probă la examenul de Bacalaureat din Franța pe care adolescenții de 17 ani ar trece-o dacă au o greutate normală. Oricât de nesănătoasă este obezitatea, astfel de intervenții ar fi extrem de discriminatorii și ar avea un puternic impact psihologic într-o perioadă a vieții foarte vulnerabilă.
După cele prezentate deja, cred că ți-ai făcut o părere despre dieta Dukan. Totuși, vreau să-ți prezint și câteva argumente științifice din puținele studii care au investigat efectele dietei Dukan.
În prima fază, cea de atac, această dietă este extrem de strictă, permițând doar alimente proteice de origine animală (carne, pește, ouă, lactate degresate) și o cantitate mică de tărâțe de ovăz pentru un aport mic de fibre. În fază a doua se mai pot adăuga câteva legume fără amidon, în total 100 de alimente permise (68 surse de proteine animale + 32 vegetale). Faza a 3-a este puțin mai permisivă, se pot consuma și câteva fructe, 1-2 felii de pâine integrală, o porție de amidonoase pe săptămână (orez, paste, cartofi). Faza a 4-a este teoretic de menținere și o recomandă ca un stil de viață.
Dieta Dukan atrage prin scăderea rapidă în greutate. În prima fază, această scădere în greutate este sub formă de apă, nu de grăsime. Acest aspect îl cunoaște puțină lume. Consumând doar proteine, corpul intră într-o stare de cetoză, arzând pentru energie proteine și acizi grași. Prin metabolizarea proteinelor și acizilor grași, corpul pierde multă apă și se deshidratează. În cadrul dietei Dukan este recomandat un consum de 1,5 litri de apă pe zi, dar insuficient, după părerea mea, pentru a acoperi pierderile de apă. Probabil, nu vor să recomande un consum mai mare de apă pentru că atunci pierderea în greutate nu ar fi atât de mare și oamenii ar fi dezamăgiți și nu ar continua dieta. Toate aceste diete care promit rezultate miraculoase într-o perioadă scurtă de timp se joacă cu mintea noastră. La fel ca Atkins, dieta Dukan se folosește de lipsa noastră de răbdare când vine vorba de slăbit.
Pe termen lung, dieta Dukan promite menținerea greutății, dar chiar pe site-ul lor oficial menționează următoarele: „Faza de stabilizare este esențială pentru menținerea greutății, astfel încât am făcut tot ce este posibil pentru a vă oferi un preț corect, fie că ați experimentat sau nu o creștere în greutate după fazele de slăbire și aveți nevoie de noi pentru a vă readuce pe drumul bun.' Vezi și tu contradicția dintre ce promit la început, slăbit și menținere pentru restul vieții față de alte diete, doar ca mai apoi să recunoască că s-ar putea să te îngrași la loc dacă nu apelezi la serviciile lor, ideal, pentru restul vieții. Dukan nu este doar o dietă, este un business a cărui ambiție este să le folosești serviciile cât mai mult timp pentru un preț corect, zic ei.
Un nutriționist-dietetician nu va încerca să te țină client pe o perioadă îndelungată. Intervenția nutrițională ar trebui să se rezume la câteva luni. În acest timp, dieteticianul se va asigura să-ți ofere educația nutrițională care să te ajute să te descurci cel puțin câțiva ani sau până când anumiți parametri fizici se schimbă și ai nevoie de o reevaluare a nevoilor nutriționale.
Dieta Dukan poate produce deficiențe nutriționale de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu. Excesul de proteine crește riscul de boli cardiovasculare, renale și hepatice și de osteoporoză.
Un alt fel prin care dieta Dukan amăgește este faptul că poți mânca cât vrei, fără restricții de cantitate la alimentele permise. Desigur, poți mânca oricât vrei, dar selecția de alimente și combinații este restrânsă, astfel că plăcerea de a mânca se poate pierde. Oricât ne-ar plăcea carnea, mâncând doar carne câteva zile s-ar putea să ne producă o aversiune față de aceasta. Pentru că există destul de multe restricții, aportul caloric se reduce involuntar. Acesta este un principiu nedeclarat pe care se bazează toate dietele hiperproteice – hipoglucidice.
În concluzie, dacă nu era clar până acum, nu recomand dieta Dukan pentru că presupune restricții exagerate, nu se bazează pe studii care să susțină că este sigură și sănătoasă pe termen lung, nu este echilibrată nutrițional și, după părerea mea, predispune la tulburări alimentare.

Efectele secundare ale dietelor celebre: Dieta Rina

Dieta Rina este o dietă disociată. Aceste diete sunt poate cele mai populare din România. La fel ca toate aceste diete „minune' și dieta Rina promite o pierdere în greutate mare fără să restricționeze cantitățile de alimente sau să excludă consumul de dulciuri. În dieta Rina poți mânca și ciocolată sau produse de patiserie, dar nu oricând. Sună bine, nu? Deja ai făcut un Google Search?
Mai citește câteva rânduri din această carte înainte să te entuziasmezi.
Dietele disociate se bazează pe principiul combinațiilor alimentare. Acest principiu se pare că a fost propus în 1920 de doctorul William Howard Hay care a suferit de nefrită și hipertensiune, probleme de sănătate care l-au determinat să dezvolte o obsesie pentru alimentație. Teoriile pe care se bazează combinațiile alimentare sunt nefondate. Inițiatorii acestor teorii susțin că alimentele se digeră diferit în funcție de cât sunt de acide sau alcaline (de pH). Astfel, alimentele sunt separate în mai multe categorii: alcalinizante, acidifiante, neutre.
Echilibrul acido-bazic al organismului nostru este menținut cu sfințenie prin mecanisme complexe. Chiar și mici fluctuații ale pH-ului nu sunt compatibile cu viața, tocmai din acest motiv, mecanismele de menținere a homeostaziei acido-bazice intră în funcțiune indiferent de componența

dietei pentru a evita stările de acidoză sau alcaloză cronică în organism, care de cele mai multe ori apar doar pe fondul unor patologii existente. Organismul nostru este foarte deștept și poate să digere o masă complexă, chiar dacă aceasta conține o combinație de proteine, carbohidrați și grăsimi. Avem enzime specializate pentru fiecare dintre nutrienți, care sunt eliberate atunci când simt prezența acelui nutrient. Enzimele care digeră proteinele nu sunt condiționate de prezența în stomac și în intestine a carbohidraților sau grăsimilor.
Nu există studii care să demonstreze beneficiile combinațiilor alimentare. Unii adepți ai acestor diete declară o îmbunătățire a digestiei, dar asta poate fi explicată printr-un consum mai mic de alimente la o masă și o mai bună disciplină în alimentație în ceea ce privește orarul meselor. Dacă mănânci haotic, ori de câte ori ți-e foame sau poftă pe parcursul zilei și nu respecți cele 3 mese principale ale zilei evident că vei avea probleme de digestie. Când urmezi o dietă ai mai multe șanse să respecți orarul meselor pentru că așa impun regulile dietei. Beneficiile asupra digestiei datorându-se mai mult disciplinei, decât combinațiilor alimentare. Digestia este destul de sensibilă, fiind determinată de o multitudine de factori. Există multe diferențe individuale când vine vorba de digestie. S-ar putea ca unele preparate și combinații alimentare să creeze un disconfort digestiv anumitor persoane. De exemplu, multă lume nu tolerează consumul de fructe după o masă. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, nu trebuie să apelezi la o dietă disociată. Primul pas este să identifici acele combinații sau preparate care nu-ți fac bine și să încerci să le consumi mai rar sau să le disociezi (folosesc termenul „disociezi' total asumat pentru că în acest caz funcționează).
Pentru dieta Rina nu există nici un studiu științific care să evalueze beneficiile sau efectele adverse. Așadar, îmi rămâne să o trec prin filtrul meu de dietetician autorizat. Dieta se recomandă pe o perioadă destul de lungă, 90 de zile de mâncat disociat. Chiar dacă într-o săptămână se consumă toate grupele de alimente, pot apărea deficiențe nutriționale pentru că nu se asigură necesarul de nutrienți esențiali, nici măcar de proteine. Pierderea în greutate nu este provocată de faptul că mâncăm doar un anumit tip de alimente pe zi, ci prin faptul că reducem per total aportul caloric. Cui îi face plăcere să mânânce carne fără nimic? Fructele sunt singurele permise la micul dejun, ceea ce reduce mult aportul caloric la această masă. Mai mult, nu putem mânca mai multe tipuri de fructe la micul dejun, ceea ce face dieta și mai restrictivă și fadă. Ziua de fructe este automat o zi de deficit caloric semnificativ, posibil sub 1000 kcal, este foarte greu să consumi 1000 kcal doar din fructe (cu excepția fructelor uscate). În variantele mai recente ale dietei, pentru rezultate deosebite, se propune și o zi de post negru, fiind permisă doar apa. Oricât ar susține cei care propun această dietă că nu este restrictivă din punct de vedere al cantităților sau că nu trebuie să numeri caloriile, simplul fapt că o zi pe săptămână nu ai voie să mănânci nimic reprezintă contradicția.
Pe website-ul dietei scrie că „Regulile sunt simple – nu aveți restricții la anumite alimente, mâncați variat, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Seara, reduceți cantitatea la jumătate. Beți apă des și nu consumați alcool.' Organizația Mondială a Sănătății nu a recomandat niciodată astfel de diete. Este evident că dieta Rina nu respectă principiile unei alimentații echilibrate care presupune un consum zilnic de legume și fructe, cereale integrale, nuci și semințe, cantități de proteine animale și vegetale în cantități moderate.
Dieta nu este deloc una simplă, având multe restricții în privința selecției de alimente și alternării zilelor. Menținerea pe termen lung nu este garantată, efectul yo-yo fiind aproape inevitabil când revii la un mod normal de a mânca. Concluzia este deja evidentă, nu aș recomanda această dietă niciodată.

Consider că se poate slăbi prin intervenții mult mai echilibrate, personalizate și care să pună bazele unui stil de alimentație sănătos. Dieta Rina doar demolează și posibilele baze deja existente.

Material realizat Nicoleta Tupita – Nutriționist-dietetician autorizat

Fisticul. Beneficiile neașteptate asupra organismului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate