Fisticul. Beneficiile neașteptate asupra organismului

Fisticul reprezintă semințele arborelui de fistic. Sunt de obicei verzi și ușor dulci. Se numesc nuci, dar din punct de vedere botanic fisticul este o sămânță. Sâmburii pot avea culori diferite, de la galben la nuanțe de verde. De obicei, au o lungime de aproximativ un centimetru și un diametru de jumătate de centimetru. Pentru a fi consumați este nevoie să fie spartă coaja tare.

Potrivit WebMD, arborele de fistic este originar din vestul Asiei, iar arheologii cred că fisticul a devenit un aliment încă din anul 7.000 î.Hr. A ajuns în Statele Unite la mijlocul secolului al XIX-lea, iar producția comercială a început în anii 1970. În prezent, se găsește fistic cu sau fără coajă, prăjit sau sărat în majoritatea magazinelor alimentare.

Fisticul se poate consuma ca atare sau în preparate, precum salate, înghețată, baklava, granola, delicii turcești, iaurt.

Fisticul și beneficiile pentru sănătate

Printre posibilele beneficii pentru sănătate ale fisticului se numără:

  • Niveluri ridicate de acizi grași nesaturați și potasiu. Ambele au trăsături antioxidante și antiinflamatorii.
  • Pot scădea șansele de boli cardiovasculare.
  • Fisticul abundă în fibre, minerale și grăsimi nesaturate care țin sub control glicemia, tensiunea arterială și colesterolul.
  • Fibrele și proteinele acestora dau senzația de sațietate pentru mai mult timp, deoarece sunt o gustare nutritivă și satisfăcătoare. Aceste fibre pot avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului digestiv, ajutând bacteriile „bune”.
  • Unele studii sugerează că consumul de fistic scade cantitatea de grăsimi și zahăr (indicele glicemic) din sânge, îmbunătățește flexibilitatea și tonusul vaselor de sânge.

Riscul consumului de fistic

Deși fisticul crud nu are mult sodiu, acest lucru nu este valabil pentru fisticul prăjit, care este adesea sărat. Prea mult sodiu poate duce la afecțiuni precum hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Celor cu intoleranță la fructan, o reacție neplăcută la un tip de carbohidrați, fisticul ar putea să le provoace dureri stomacale, greață sau balonare.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate