Fisticul reprezintă semințele arborelui de fistic. Sunt de obicei verzi și ușor dulci. Se numesc nuci, dar din punct de vedere botanic fisticul este o sămânță. Sâmburii pot avea culori diferite, de la galben la nuanțe de verde. De obicei, au o lungime de aproximativ un centimetru și un diametru de jumătate de centimetru. Pentru a fi consumați este nevoie să fie spartă coaja tare.
Potrivit WebMD, arborele de fistic este originar din vestul Asiei, iar arheologii cred că fisticul a devenit un aliment încă din anul 7.000 î.Hr. A ajuns în Statele Unite la mijlocul secolului al XIX-lea, iar producția comercială a început în anii 1970. În prezent, se găsește fistic cu sau fără coajă, prăjit sau sărat în majoritatea magazinelor alimentare.
Fisticul se poate consuma ca atare sau în preparate, precum salate, înghețată, baklava, granola, delicii turcești, iaurt.
Printre posibilele beneficii pentru sănătate ale fisticului se numără:
Deși fisticul crud nu are mult sodiu, acest lucru nu este valabil pentru fisticul prăjit, care este adesea sărat. Prea mult sodiu poate duce la afecțiuni precum hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.
Celor cu intoleranță la fructan, o reacție neplăcută la un tip de carbohidrați, fisticul ar putea să le provoace dureri stomacale, greață sau balonare.
Foto: 123RF