Triada dislipidemie, steatoza hepatica si obezitate

La facultate, studentii in medicina sunt invatati ca dislipidemia (cresterea colesterolului si trigliceridelor sangvine) este apanajul persoanelor trecute de 50 de ani. Din pacate, in ultimii ani, se pare ca acest lucru nu mai este valabil.

Din ce in ce mai multi tineri, uneori chiar sub 30 de ani, prezinta dislipidemie. Majoritatea sunt diagnosticati intamplator, cu ocazia analizelor de sange anuale sau efectuate pentru alta patologie iar o parte acuza simptome nespecifice, de la oboseala, senzatie de apasare in dreapta pana la balonari abdominale.

Cel mai frecvent, pacientii dislipidemici au valori usor crescute ale colesterolului total sau/si trigliceridelor sau au doar valori anormale ale colesterolului bun (HDL) si rau (LDL). Insa nu mai este o raritate ca medicul sa intalneasca in practica sa pacienti tineri cu valori ale colesterolului peste 300 mg% si/sau trigliceridelor peste 250 mg%.

Desigur, cand avem in fata un astfel de pacient, ii vom recomanda efectuarea unei ecografii abdominale, pentru evaluarea ficatului in special; a testelor hepatice (TGP, TGO, GGT, FAL, bilirubina cu fractiile sale) si chiar determinarea markerilor pentru virusurile hepatitice B si C (AgHBs si antiVHC) daca se evidentiaza valori crescute ale transaminazelor. Totodata, medicul chestioneaza pacientul asupra obiceiurilor alimentare, asupra sedentarismului si calculeaza IMC-ul (indicele de masa corporala).

Cel mai frecvent, pacientul are sub 40 de ani, este sedentar (dintotdeauna sau a practicat un sport pana in urma cu niste ani), a luat in greutate constant in ultimul timp, mananca o data pe zi (evident, seara) sau in alimentatie predomina produsele fast-food si felurite semipreparate de la supermarket iar unii sunt social-drinkers (consumatori moderati de alcool cu ocazia diferitelor ocazii).

Ecografic, majoritatea pacientilor prezinta un grad de steatoza hepatica (incarcarea cu grasimi a ficatului-ficatul gras), afectiune care este clasificata de catre medici in alcoolica si non-alcoolica, este predominent asimptomatica si care poate sa nu aiba expresie biochimica (TGP, TGO normale).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate