Triada dislipidemie, steatoza hepatica si obezitate

La facultate, studentii in medicina sunt invatati ca dislipidemia (cresterea colesterolului si trigliceridelor sangvine) este apanajul persoanelor trecute de 50 de ani. Din pacate, in ultimii ani, se pare ca acest lucru nu mai este valabil.

Din ce in ce mai multi tineri, uneori chiar sub 30 de ani, prezinta dislipidemie. Majoritatea sunt diagnosticati intamplator, cu ocazia analizelor de sange anuale sau efectuate pentru alta patologie iar o parte acuza simptome nespecifice, de la oboseala, senzatie de apasare in dreapta pana la balonari abdominale.

Cel mai frecvent, pacientii dislipidemici au valori usor crescute ale colesterolului total sau/si trigliceridelor sau au doar valori anormale ale colesterolului bun (HDL) si rau (LDL). Insa nu mai este o raritate ca medicul sa intalneasca in practica sa pacienti tineri cu valori ale colesterolului peste 300 mg% si/sau trigliceridelor peste 250 mg%.

Desigur, cand avem in fata un astfel de pacient, ii vom recomanda efectuarea unei ecografii abdominale, pentru evaluarea ficatului in special; a testelor hepatice (TGP, TGO, GGT, FAL, bilirubina cu fractiile sale) si chiar determinarea markerilor pentru virusurile hepatitice B si C (AgHBs si antiVHC) daca se evidentiaza valori crescute ale transaminazelor. Totodata, medicul chestioneaza pacientul asupra obiceiurilor alimentare, asupra sedentarismului si calculeaza IMC-ul (indicele de masa corporala).

Cel mai frecvent, pacientul are sub 40 de ani, este sedentar (dintotdeauna sau a practicat un sport pana in urma cu niste ani), a luat in greutate constant in ultimul timp, mananca o data pe zi (evident, seara) sau in alimentatie predomina produsele fast-food si felurite semipreparate de la supermarket iar unii sunt social-drinkers (consumatori moderati de alcool cu ocazia diferitelor ocazii).

Ecografic, majoritatea pacientilor prezinta un grad de steatoza hepatica (incarcarea cu grasimi a ficatului-ficatul gras), afectiune care este clasificata de catre medici in alcoolica si non-alcoolica, este predominent asimptomatica si care poate sa nu aiba expresie biochimica (TGP, TGO normale).

Ce este de facut cand medicul pune diagnosticul de dislipidemie?

Depinde de nivelul gasit al colesterolului si trigliceridelor, de existenta/absenta steatozei hepatice si de IMC. Daca pacientul are valori doar usor crescute ale lipidelor sangvine, cazul este cel mai usor de tratat (prin regim sarac in grasimi si dulciuri cateva luni) dar nu si de prevenit (tentatia vechilor obiceiuri alimentare este mare).

Daca pacientul prezinta valori crescute ale lipidogramei si frecvent, si steatoza hepatica, se impune tratament medicamentos cu hipolipemiante pe langa ragimul alimentar, cu control periodic care va fi stabilit de medic.

Din practica s-a observat ca, daca pacientul are un grad ridicat de steatoza, sunt necesare 6 luni- 1 an pentru regresia acesteia, chiar daca lipidele sangvine au revenit demult la normal. Acest lucru semnifica de fapt schimbarea stilului de viata, fapt destul de greu de realizat sau acceptat de catre pacienti.

Cand pacientii au si IMC-ul crescut si acesta indica obezitate, tratamentul devine cu adevarat dificil, necesitand o lunga perioada de timp (peste 1 an), multa vointa pentru a slabi iar in cazul obezitatii morbide, medicatie specifica sau interventie chirurgicala.

De ce trebuie sa tratam steatoza hepatica?

Este o intrebare frecventa, mai ales ca nu doare si nici nu determina alte simptome. Daca pacientul nu consuma alcool, nu exista alte afectiuni hepatice (virusurile hepatitice B si C mai ales) si testele hepatice sunt in limite normale nu am putea sa nu tratam steatoza?

Se pare insa ca mai multe studii recente au demonstrat posibilitatea evolutiei in timp a steatozei hepatice la ciroza. Desigur, daca pacientul consuma si alcool, chiar daca in cantitati mici sau are si un virus hepatitic, aceasta probabilitate creste.

Astfel, la fel ca si in cazul infectiei cu Helicobacter pylori, este mai bine sa previi si sa tratezi o problema usoara inainte ca ea sa progreseze si sa devina incurabila.

Articol realizat de DR. DANA BUCUR
Medic specialist Gastroenterologie
Clinia Polisano Cuza Voda
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari:Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88

www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate