Triada dislipidemie, steatoza hepatica si obezitate

Ce este de facut cand medicul pune diagnosticul de dislipidemie?

Depinde de nivelul gasit al colesterolului si trigliceridelor, de existenta/absenta steatozei hepatice si de IMC. Daca pacientul are valori doar usor crescute ale lipidelor sangvine, cazul este cel mai usor de tratat (prin regim sarac in grasimi si dulciuri cateva luni) dar nu si de prevenit (tentatia vechilor obiceiuri alimentare este mare).

Daca pacientul prezinta valori crescute ale lipidogramei si frecvent, si steatoza hepatica, se impune tratament medicamentos cu hipolipemiante pe langa ragimul alimentar, cu control periodic care va fi stabilit de medic.

Din practica s-a observat ca, daca pacientul are un grad ridicat de steatoza, sunt necesare 6 luni- 1 an pentru regresia acesteia, chiar daca lipidele sangvine au revenit demult la normal. Acest lucru semnifica de fapt schimbarea stilului de viata, fapt destul de greu de realizat sau acceptat de catre pacienti.

Cand pacientii au si IMC-ul crescut si acesta indica obezitate, tratamentul devine cu adevarat dificil, necesitand o lunga perioada de timp (peste 1 an), multa vointa pentru a slabi iar in cazul obezitatii morbide, medicatie specifica sau interventie chirurgicala.

De ce trebuie sa tratam steatoza hepatica?

Este o intrebare frecventa, mai ales ca nu doare si nici nu determina alte simptome. Daca pacientul nu consuma alcool, nu exista alte afectiuni hepatice (virusurile hepatitice B si C mai ales) si testele hepatice sunt in limite normale nu am putea sa nu tratam steatoza?

Se pare insa ca mai multe studii recente au demonstrat posibilitatea evolutiei in timp a steatozei hepatice la ciroza. Desigur, daca pacientul consuma si alcool, chiar daca in cantitati mici sau are si un virus hepatitic, aceasta probabilitate creste.

Astfel, la fel ca si in cazul infectiei cu Helicobacter pylori, este mai bine sa previi si sa tratezi o problema usoara inainte ca ea sa progreseze si sa devina incurabila.

Articol realizat de DR. DANA BUCUR
Medic specialist Gastroenterologie
Clinia Polisano Cuza Voda
Str. Cuza Voda nr.53, sector 4
Programari:Tel: 021-337.04.75/ 76/ 77; Fax: 021-336.96.88

www.clinicapolisano.eu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate