Tratamente naturiste cu legume si fructe de toamna
Cele mai iubite fructe din aceasta perioada sunt, fara indoiala, strugurii. Recunoscuti pentru efectele de revigorare si vitaminizare a organismului, cat si pentru efectele lor diuretice si depurative, strugurii reprezinta un desert delicios pentru orice masa.
Actiune farmacologica: energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, racoritor, colagog, diuretic, laxativ, antiputrid, reduce cantitatea de colesterol din sange, elimina acidul uric in exces, ajuta in cazul cancerului.
Se pot folosi in urmatoarele afectiuni:
afectiunile inimii (controleaza nivelul colesterolului si il impiedica sa se depuna pe artere), afectiuni pulmonare, afectiuni traheale, afectiuni renale, afectiuni vezicale, afectiuni hepatice, artrite, anemie, angina, astenie, azotemie, bronsita, calculoze, cancer (antitumoral), congestia ficatului, congestia splinei, convalescenta, demineralizare, dermatoze, dispepsii, eczeme, edeme, enterita, dermatoze, febra, furunculoze, guta, hemoptizii, hemoroizi, hipertensiune, intoxicatii cronice mercuriale si saturnale, litiaze, nefrite, obezitate, pletora, retentie urinara, reumatism, sarcina, senectute, stomatite, surmenaj, sporturi de rezistenta, stari acute, temperamente biloase si sangvine, tuberculoza pulmonara, tulburari digestive.
Castanele comestibile pot fi consumate coapte sau piure. Ele sunt un antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular. Continutul in sulf este mic, insa datorita faptului ca au sulf ajuta la dezinfectie si la refacerea oaselor, mai ales ca au in componenta si fosfor care ajuta la osificare.
Magneziul pe care-l contin ajuta si el foarte mult atat la sistemul osos cat si intregului organism. Potasiul ajuta inima si vasele de sange. Se cunoaste actiunea acestor fructe mai ales in cazul celor cu afectiuni venoase (varice, etc). Sunt de mare ajutor tuturor celor care doresc sa se supraalimenteze si chiar sportivilor si convalescentilor. Fierul pe care-l contin ajuta si la refacerea sangelui.
De retinut faptul ca fructele castanului sunt contraindicate obezilor si bolnavilor diabet.
Se recomanda in: afectiuni coronariene, afectiuni venoase sau arteriale, astenie fizica si psihica, anemie, batranete, convalescenta, crestere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi, osteoporoza, stomatita, tromboflebita, varice.
Tinctura de castan se recomanda in: varice, hemoroizi, hipertrofie de prostata, reumatism, entorse, mialgii, artroze, spondiloze, artrite entorse, contuzii, tendinite, bursite, fracturi, nevralgii, mialgii, afectiuni inflamatorii ale aparatului urinar.
Dovleacul contine leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor si este recunoscut pentru proprietatile sale nutritive, sedative, racoritoare, emoliente, laxative si diuretice. Este indicat in astenii, infectii urinare, insuficienta renala, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipatie, afectiuni cardiace, insomnii, diabet.
Semintele sunt cea mai hranitoare parte din dovleac si contin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetatorii francezi a aratat ca barbatii cu un nivel ridicat de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri tineri.
Semintele va scapa si de viermii intestinali. Acestea se curata de coaja tare, pastrind insa membrana subtire verzuie, se trec prin masina de tocat carne si se amesteca cu miere sau dulceata (100 de grame de miere la 300 de grame de seminte); se ia pe stomacul gol in portii mici pe parcursul unei ore.
Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de dovleac datorita continutului lor bogat in vitamine. Pe langa faptul ca ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, semintele de dovleac au un efect echilibrant glandular si nervos. Semintele de dovleac sunt recomandate cardiacilor!
Bolile de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului pot fi ameliorate cu ajutorul unei cure de seminte de dovleac. Se scot din alimentatie carnea, prajelile, untul si margarina, precum si produsele de cofetarie si patiserie. Se consuma zilnic in jur de o suta de grame de seminte de dovleac, al caror ulei contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange. Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele de dovleac se consuma doar neprajite.
Varza este recunoscuta pentru bogatia in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Desi este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs, varza este foarte bogata in vitamina A (o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A), vitamina E (200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E) si grupa anticanceroasa a vitaminelor B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).
Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale.
Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect (cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA, in Grecia, Israel, Japonia, Norvegia).
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Hreanul are actiune antiscorbutica, uleiul volatil prin componentele sale si sinigrozida ii comunica proprietati revulsive si rubefiante; de asemenea tot datorita acestor produsi, care se slimina atat pe cale respiratorie cat si renala are efect antiseptic, antitinflamator, bacteriostatic, diuretic, excita mucoasele fiind revulsiv, rubefiant, sau chiar lacrimogen, face ca secretiile interne sa fie mai abundente, ajuta la eliminarea bilei, face ca secretiile nazale si salivare sa fie mai abundente.
Este un aperitiv pentru ca determina stomacul la o mai rapida functionare. Este util in diferite forme de anemie sau chiar in convalescenta.
Ajuta ca diuretic la o mai buna functionare a rinichilor. Extern este un revulsiv puternic ajutand la diverse cazuri in care se doreste refacerea circulatiei sangelui. Ajuta la functionarea normala a inimii.
Tinctura de hrean
Uz intern: afectiuni catarale ale tractului respirator, catar pulmonar cronic, tratament adjuvant in anemie, anorexie, tratamentul simptomatic al infectiilor urinare, atonii digestive, gastrite hipoacide.
Uz extern: cataplasme in traheobronsite, laringite, pulpite si paradontoza, afectiuni reumatismale.
Gutuiele
Galbena gutuie, dulce amaruie, nu e doar lampa la fereastra toata iarna noastra, ci si un fel de farmacie.
Proprietati farmaceutice: fructele, semintele si florile sunt astringente, stomahice, aperitive, fortifiante ale ficatului, vindeca o serie de afectiuni. Acidul malic contribuie la neutralizarea sangelui. Pectina ajuta la coagularea sangelui, utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza, de asemenea la afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie. Este tonica pentru intreg organismul si contine si vitamina care ajuta la refacerea celulara. Extern se mai poate folosi chiar la prolapsul rectal sau uterin. Se fac clisme si spalaturi in acest caz.
Încearcă o rețetă de gutui coapte cu scorțișoară!
Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: afte, arsuri-in special ceai din seminte, bronsite, cheilite fisurate, conjunctivita, degeraturi, diaree, distonie digestiva, eczeme, faringite, fisuri anale, fisuri mamelonare, gingivite, hemoragii uterine, hemoptizii, hemoroizi, hiperaciditate gastrica, infectii respiratorii, inapetenta, insuficienta hepatica, iritatiile pielii, leucoree, prolaps rectal si uterin, rani tegumentare, raguseala, riduri, stomatite, tuberculoza, tuse, ulceratii, voma.
Frunzele se folosesc si pentru a vopsi in galben sau negru in functie de concentratie.
Broccoli
In aceasta perioada, mai gasim in pietele romanesti si broccoli. Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu. Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene.
Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor. Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei.
Text: Oana Racheleanu; Foto: arhiva Edipresse.