Mierea și laptele cald, duo eficient în tratarea tusei și a durerilor de gât
Când vine vorba despre durerile de gât și tuse, ai la îndemână numeroase siropuri care combină ingrediente naturale, menite să hidrateze gâtul și să diminueze iritațiile apărute în această zonă.
Însă există și combinații pe care le poți face acasă, moștenite de la bunici, și care chiar funcționează, deși nu au studii care să dovedească asta. Laptele cu mierea sunt o astfel de combinație.
Mierea este un ingredient de bază în aceste combinații, dar și în cele disponibile la farmacii. Iar în cazul acesteia există și studii care să confirme acest lucru. În plus, organizații de renume mondial garantează pentru eficiența acestui ingredient-minune. Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă mierea ca tratament pentru durerile de gât, pentru copii. Iar Organizația Mondială a Sănătății susține, de asemenea, folosirea mierii în scop terapeutic, încă din 2001.
Mierea, ingredientul-minune
Mierea are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiale, antifungice și antivirale.
În ceea ce privește eliminarea durerilor de gât, poți consuma mierea în mai multe moduri. Fie ca atare, fie amestecând una-două lingurițe într-un pahar cu apă și consumând lichidul rezultat.
O altă metodă clasică este combinația dintre miere și lapte cald. Atunci când ai de-a face cu o tuse seacă, provocată de iritațiile de la nivelul gâtului, cele două ajută la hidratarea zonei și la calmarea respectivei iritații. O cană cu lapte cald, în care adaugi o linguriță de miere, te poate ajuta să ai un somn mai odihnitor.
O tuse persistentă poate fi ameliorată și printr-o combinație de miere și ridiche neagră. Ridichea neagră nu este cel mai „prietenos' ingredient, când vorbim despre gust, însă în combinație cu mierea, eliberează un sirop pe care până și cei mici îl acceptă. Datorită proprietăților antimicrobiene, este eficient în tratarea tusei, mai ales a celei uscate.
Și nu în cele din urmă, combină mierea cu pulpă și zeamă de lămâie. Acest mix este ca un boost de energie pentru zilele în care aceasta lipsește. Dacă îți place gustul acrișor, adaugă și puțin ghimbir. Acesta este un antiinflamator puternic, care are și proprietăți antioxidante. În plus, are în compoziție și ingrediente care ajută la relaxarea musculaturii aparatului respirator.
Citește și: Cum știi că ești la perimenopauză?
Foto: Shutterstock