O situație tensionată, încărcată de emoții, poate declanșa în organism reacții neașteptate. „Îmi transpiră palmele de emoții' este unul dintre răspunsurile frecvente, când vine vorba despre cum se manifestă corpul într-o situație încordată. Dar de ce tocmai palmele? Poți evita această reacție?
Cel mai scurt răspuns este că poți ameliora senzația neplăcută. De fapt, transpirația palmelor – atunci când vorbim despre cea care apare ca răspuns la o anumită situație, nu despre cea frecventă – este o reacție firească a organismului.
De obicei, transpirația apare ca soluție internă a corpului pentru reglarea temperaturii – atunci când avem temperatură, când alergăm sau când e foarte cald afară. Ea este controlată de o zonă din creier numită hipocamp. Aceasta simte că suntem în fața unui pericol – temperatura ridicată – și își ia măsurile necesare de protecție. În cazul transpirației produse de emoții, se întâmplă același lucru. Hipocampul încearcă să intervină și activează și glandele sudoripare din palme și tălpi.
Este de înțeles. Nu e deloc plăcut să trebuiască să dai mâna cu cineva; dacă ai de făcut o prezentare, foile se umezesc și ele; și nici nu poți sta cu șervețelele în mâini mereu. Iată ce poți face:
Citește și:
Remedii naturiste pentru transpirația abundentă
Zâmbetul tău arată ce probleme de sănătate ai
Foto: Shutterstock