De ce îmi transpiră palmele de emoție?

O situație tensionată, încărcată de emoții, poate declanșa în organism reacții neașteptate. „Îmi transpiră palmele de emoții' este unul dintre răspunsurile frecvente, când vine vorba despre cum se manifestă corpul într-o situație încordată. Dar de ce tocmai palmele? Poți evita această reacție?

Cel mai scurt răspuns este că poți ameliora senzația neplăcută. De fapt, transpirația palmelor – atunci când vorbim despre cea care apare ca răspuns la o anumită situație, nu despre cea frecventă – este o reacție firească a organismului.

De obicei, transpirația apare ca soluție internă a corpului pentru reglarea temperaturii – atunci când avem temperatură, când alergăm sau când e foarte cald afară. Ea este controlată de o zonă din creier numită hipocamp. Aceasta simte că suntem în fața unui pericol  – temperatura ridicată – și își ia măsurile necesare de protecție. În cazul transpirației produse de emoții, se întâmplă același lucru. Hipocampul încearcă să intervină și activează și glandele sudoripare din palme și tălpi.

Îmi transpiră palmele, iar asta îmi provoacă și mai multe neplăceri

Este de înțeles. Nu e deloc plăcut să trebuiască să dai mâna cu cineva; dacă ai de făcut o prezentare, foile se umezesc și ele; și nici nu poți sta cu șervețelele în mâini mereu. Iată ce poți face:

  • dacă știi că urmează o întâlnire sau o prezentare, dă-te cu puțin antiperspirant pe palme cu o seară înainte, pentru ca substanțele antiperspirante să aibă timp să intre în piele
  • îmbracă-te cât mai lejer, cu haine din materiale care respiră
  • Puțin bicardonat aplicat pe mâini aplicat înainte de a porni la drum sau de începerea ședinței poate ajuta și el.

Hiperhidroza nu e transpirație normală

  • Dacă transpirația palmară este o problemă frecventă, care nu are legătură cu activitățile pe care le desfășori
  • Dacă transpirația este abundentă și foarte neplăcută
    … adresează-te unui medic pentru o evaluare de specialitate. Hiperhidroza (transpirația excesivă) afectează nu doar palmele, ci și confortul propriu. Iar vestea bună este că există soluții care pot stopa sau diminua transpirația în exces.

Citește și:

Remedii naturiste pentru transpirația abundentă

Zâmbetul tău arată ce probleme de sănătate ai

Foto: Shutterstock

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate