Pe data de 8 noiembrie, este o sărbătoare foarte importantă în calendarul creștin ortodox. Biserica îi pomenește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar această zi este marcată cu cruce roșie în calendar.
Nu mulți știu că în calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului, potrivit traditii-superstitii.ro. Tradiția spune că Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești-îngerești, Arhanghelul Gavril era vestitorul Fecioarei Maria, care a spus că aceasta va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.
În tradiția populară, se spune că în ziua de 8 noiembrie sau în ajunul sărbătorii de Sfântul Mihail și Gavril, se dă de pomană pentru sufletele morților, iar aceste ofrande se numesc popular „Moșii de Arhangheli'.
Un alt obicei vechi spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei care au murit fără lumânare sau au dispărut în împrejurări năprasnice. De asemenea, pe 8 noiembrie se face marea pomenire pentru toți morții din familie.
Cu ocazia aceste sărbători, în anumite regiuni din Transilvania se coace turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb se aruncă între oi. Dacă această turtă va cădea cu fața în sus, atunci oilor le va merge bine când vor făta. Dacă însă turta cade cu fața în jos, superstiția spune că oilor le va merge rău.
Mai mult, tradiția spune că ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se serbează pentru că ei iau sufletele oamenilor când mor.
Pe 8 noiembrie, nu avem voie să muncim, pentru că se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului. De asemenea, această zi mai este denumite și „Vara Arhanghelilor', care ține doar o zi. În popor, se spune că între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular „Vara iernii'.
Foto: doxologia.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Pe 4 noiembrie e sărbătoare mare! Tradiții și obiceiuri care se respectă de „Moșii de toamnă'
O pereche de nași, două sau mai multe? Uite ce spune biserica despre alegerea nașilor de cununie