Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru
Anual, pe 26 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Acesta a fost guvernator al Tesalonicului și un creștin înverșunat, care nu s-a temut niciodată să-și mărturisească credința.
În prezent, sfântul este ocrotitorul orașului Tesalonic.
Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
În perioada în care a trăit sfântul, exista tradiția luptelor dintre creștini și gladiatori. Un tânăr creștin, pe nume Nestor, cere binecuvântarea lui Dimitrie pentru a ieși biruitor în lupta cu gladiatorul favorit al regelui. Dimitrie îi face semnul crucii pe frunte și-l încredințează că va ieși învingător.
Pentru că proorocirea lui sfântului s-a adeverit, împăratul a poruncit ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Însă din trupul lui nu a țâșnit sânge, ci mir. Sfântul Dimitrie a fost martirizat, iar moaștele lui se găsesc acum în biserica ce-i poartă hramul din Tesalonic.
Tradiții de Sfântul Dumitru
Conform site-ului www.crestinortodox.ro, există o serie de tradiții și obiceiuri care încă se mai respectă, mai ales în zonele rurale. Astfel, pentru a afla cum va fi iarna, ciobanii își așază cojoacele în mijlocul turmei și așteaptă ca o oaie să se așeze pe ele. Dacă oaia care se așază pe cojoc este neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia este albă, ciobanii trebuie să se aștepte la o iarnă aspră.
De Sfântul Dumitru, ciobanii strică stânele, iar gospodarii tocmesc servitorii la treabă.
În anumite regiuni ale țării, Sfântul Dumitru este cinstit ca fiind cel care a dat oamenilor vinul ce se folosește la Sfânta Împărtășanie. Totodată, femeile dau de pomană în această zi grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.
Superstiții de Sfântul Dumitru
Pe lângă tradiții, există și o serie de superstiții pe care mulți le respectă în această zi. Astfel, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie femeile nu au voie să se machieze, să se pieptene sau să se îmbrace elegant pentru că există pericolul să aibă un an dificil în gospodărie, iar relația cu soțul să fie presărată cu tot felul de probleme. De asemenea, de pieptănat ar trebui să se ferească și bărbații, întrucât este primejdie de lupi.
Țăranii tund coamele cailor până în 3 ani, existând credința că doar așa acestora le vor crește coame frumoase și bogate. În plus, se crede că animalele lăsate cu coama netunsă nu vor mai fi la fel de utile pentru treburile țăranilor.
Totodată, în această zi, în Bucovina, nu se cultivă usturoi. Despre cei care se abat de la această credință se spune că vor avea un an presărat cu ghinioane.
De asemenea, o superstiție care se întâlnește aproape la fiecare sărbătoare este cea referitoare la treburile casnice. Astfel, nici de Sfântul Dumitru nu se spală haine și nici nu se pregătește mâncare în cuptor.
O ultimă superstiție legată de această sărbătoare este cea referitoare la temperaturile din această zi. Așadar, dacă de Sfântul Dumitru vremea este aspră, iarna va fi una bună. În schimb, dacă vremea este bună, toamna va fi frumoasă și lungă.
Tu ce alte tradiții și superstiții specifice sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie cunoști? Respecți vreunele dintre ele?
Sursa foto: 123rf.com
Vezi și ce alte sărbători sunt în calendar ortodox octombrie