Tradiții și obiceiuri de Sfânta Muceniţă Filofteia. Ce nu trebuie să faci în această zi sfântă?

Luna decembrie este una încărcată de sărbători importante, iar pe data de 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Filofteia.

Cine a fost Sfânta Muceniţă Filofteia?

Viața Sfintei Muceniţe Filofteia este foarte strâns legată de țara noastră, aceasta trăind la sud de Dunăre, în secolul al XIII-lea. Sfânta Muceniță Filofteia a fost martirizată la vârsta de 12 ani, ea fiind omorâtă chiar de tatăl ei. Pe vremea când era doar un copil, Sfânta Muceniță Filofteia primise sarcina de a-i duce zilnic mâncare tatălui ei, acesta lucrând la câmp. Milostivă, Sfânta Muceniță Filofteia împărțea mâncarea cu săracii, lucru care l-a înfuriat foarte tare pe tatăl acesteia. Furios, tatăl Muceniței Filofteia a lovit-o pe aceasta cu o bardă și i-a provocat o rană gravă la picior, care i-a adus moartea la doar 12 ani.

Blestemul Sfintei Mucenițe Filofteia

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia se găsesc la Curtea de Argeș, iar de ele se leagă un blestem foarte puternic. Mai exact, ele nu trebuie înstrăinate, iar cel care va face acest lucru va avea numai de suferit.

“Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindca ne instiintam smerenia Noastra ca din Sfintele Moaste ale Sfintei Mucenite Filoteii, ce se afla in Biserica Domneasca din orasul Argesu, s-ar fi risipindu in mici particele, iata dar, poruncim cuviosiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argesului, sa le pecetluiesti intr-un saculetu de bogasin nou, lasandu-i afara numai mana cea dreapta pentru sarutarea norodului. Si asa pecetluite sa le asezi in sicriu. Si sa stie fiescare sa se fereasca a nu cuteza sa ciupeasca, cat de putin din sfintele moaste, ca am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge sa ia. Intr-aceasta si chip sa urmezi! Si sa fii blagoslovit! 1791, mai 10.”, acesta este blestemul găsit în racla de la Curtea de Argeş, potrivit crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Muceniţă Filofteia

În tradiția populară, Sfânta Muceniţă Filofteia este considerată protectoarea copiilor, tinerilor și a fetelor care vor să se căsătorească. Tradiția spune că în această zi nu trebuie folosite obiectele ascuție, mai exact cuțitul, furculița sau toporul, iar pâinea nu trebuie tăiată, ci ruptă cu mâna. În plus, o superstiție din bătrâni spune cei ce muncesc în această zi vor atrage o mulțime de rele asupra familiei lor.

Tot în această zi este bine să fie oferită hrană copiilor săraci, iar familiile care fac acest lucru vor fi protejate de rele și de bolile grave. Pentru cei care au murit în condiții suspecte, cei dragi trebuie să se roage în această zi la Sfânta Filofteia, iar adevărul va ieși la iveală.

Fetele care își doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfânta Filofteia timp de 40 de zile, iar rugăciunile lor vor fi ascultate.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Minunile Sfântului Nicolae

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei! Ne ferește de necazuri și ne apără casa de primejdii

Ce efect miraculos are mirul din candela Sfântului Nectarie?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate