Stabileste-ti orarul zilnic conform ceasului biologic
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Daca vrei sa ai o viata mai usoara si sa-ti reuseasca totul din prima incercare, stabileste-ti orarul zilnic tinand cont de mecanismul subtil al ceasului biologic. Toate la timpul lor…
Exista o ora potrivita pentru fiecare activitate – fie ca este vorba de somnul de dupa-amiaza, de masa de pranz sau plimbarea de seara – toate sunt strans legate de ceasul nostru biologic.
Cronobiologia (studiul ceasului uman) demonstreaza ca iti poti mentine sanatatea si elimina mare parte din stres daca iti programezi fiecare activitate conform indicatiilor ceasului tau interior. Bucurandu-te de avantajele ritmurilor naturale ale organismului, te poti bucura cu adevarat si de viata!
Ora 6:00 Trezirea!
Cercetarile au demonstrat ca durata ideala a somnului este de opt ore si ca cea mai buna ora pentru trezire este cea de la rasaritul soarelui. Lumina naturala declanseaza o reactie chimica in organism care stimuleaza hormonii de alerta: serotonina, cortizonul si adrenalina, in paralel cu inhibarea melatoninei, care ne induce somnul.
- Ora 6 dimineata este cea mai potrivita si pentru plecarea intr-o calatorie cu masina, cand esti odihnita si conduci pe drumuri mai putin aglomerate.
Ora 7:00 Iubirea…
Desi social si psihologic am fost obisnuiti cu ideea ca momentul cel mai potrivit pentru o partida de sex este cel de seara, barbatii sunt mai pregatiti pentru asta intre 7 si 9 dimineata – este intervalul de timp in care nivelul hormonului masculin (testosteronul) este maxim fata de restul zilei.
- E bine sa-ti iei micul dejun la o ora cat mai apropiata de cea a trezirii, intrucat acesta este momentul de activitate metabolica maxima. De asemenea, masa luata in decurs de pana la o ora de la terminarea exercitiului fizic face ca hidratii de carbon sa fie transformati rapid in glucoza si directionati spre muschi, in loc sa fie stocati sub forma de grasime prin alte parti ale corpului.
- Si pentru ca am vorbit despre exercitiul fizic, daca vrei sa slabesti, cel mai bun moment pentru miscare este dimineata devreme, spun expertii in fitness. Astfel, reusesti sa-ti activezi rata metabolica si sa arzi mai multe calorii pe parcursul intregii zile.
Ora 8:00 Hidratarea
Dimineata devreme este si timpul hidratarii pielii, spun dermatologii. Pielea tinde sa se deshidrateze pe timpul noptii, intrucat lipseste aportul de lichide – asadar, pielea absoarbe mai repede crema de corp. Intinde crema bine si maseaza dupa ce pielea s-a inmuiat si porii s-au deschis de la apa calda a dusului.
- Dimineata la trezire este si momentul in care poti sa ajungi la raftul cel mai de sus al dulapului, inaccesibil cu o seara inainte. Specialistii sustin ca in acest moment suntem putin mai inalti dupa o noapte de somn. Dupa aceea, discurile intervertebrale se comprima pe masura ce ne ridicam, ne miscam si devenim… mai scunzi!
Ora 8:30 Ia-ti pilula
Vitaminele, tratamentele medicamentoase si suplimentele alimentare au cel mai mare efect la aceasta ora, cand sistemul digestiv absoarbe in totalitate substantele nutritive.
Cercetatorii mai spun ca femeile care isi iau acum si pilula contraceptiva au si un risc mai mic de a uita sa o ia. Asta, pentru ca includ acest gest intr-o rutina zilnica, pe care o urmeaza automat, fara interventia memoriei.
Ora 9:00 Ora la doctor
Se spune ca este cea mai buna ora pentru o programare la medic. Dincolo de faptul ca ar trebui sa existe mai putine programari inaintea ta, deci un risc mai mic de intarziere, este si cel mai bun moment pentru diagnostic. G
laucomul se depisteaza mai usor acum – presiunea intraoculara este maxima dupa mentinerea pozitiei orizontale mai mult timp. Bolile cronice de plamani, cum sunt astmul si bronsitele, ating, si ele, un varf de manifestare dupa ce incepi sa te misti.
Ora 10:00 La serviciu
Daca ai un examen la ora asta, ai si cele mai multe sanse sa il treci cu nota maxima. Puterea ta de concentrare este la cele mai inalte cote – la fel, memoria pe termen scurt si logica. Nivelul de glucoza din sange este, si el, inalt si suficient pentru a furniza creierului energie optima.
- Este si cel mai bun moment pentru procedurile cosmetice dureroase, cum ar fi epilatul, pensatul etc. Substantele analgezice naturale din organism ating nivelul maxim la aceasta ora, ceea ce inseamna ca vei suporta mai usor acest gen de obiceiuri barbare. Pragul durerii scade pe masura ce ne apropiem de pranz, ajungand la treapta cea mai de jos pe la orele noptii.
Ora 11:00 O recompensa
Creierul tau a folosit deja 20% din glucoza din organism, asa ca poti sa iei o gustare. Si poti obtine si o marire de salariu – studiile arata ca cererile facute in acest moment al zilei au sanse mai mari de a fi onorate, fata de cele de la prima ora, pranz sau de la sfarsitul zilei. Daca seful tau e in toane bune, va fi mai receptiv, inclusiv la apelul tau.
Ora 12:00 Rehidratarea
Pranzul este un moment perfect pentru a bea un pahar mare cu apa. Este posibil sa fii usor deshidratata de la micul dejun, in special daca ai baut o cafea intre timp. Si pentru ca primele ore de munca iti pot declansa o stare de tensiune, un masaj antistres si o sedinta de aromoterapie ar fi foarte nimerite.
Ora 13:00 Ora pranzului
Acesta este momentul optim pentru masa de pranz. Studiile nutritionistilor arata ca multi dintre noi avem tendinta sa cumparam gustarele dulci pe la ora 14-15 (napolitane, briose, chipsuri), doar pentru ca am sarit peste mancarea sanatoasa de la pranz.
Ora 14:00 Vremea siestei
Intr-o lume ideala, timpul de dupa masa de pranz trebuie rezervat odihnei, indiferent daca ai luat o masa copioasa sau doar cateva sandvisuri. Oamenii de stiinta greci au descoperit ca persoanele obisnuite sa-si faca siesta dupa pranz sunt mult mai putin expuse atacurilor de inima decat celelalte…
O motaiala scurta, de 20 de minute, este intervalul ideal – mai mult decat atat inseamna sa intri intr-un somn adanc, din care iti va fi mai greu sa iti reiei activitatea.
Ora 14:30 Gandeste!
Un alt moment bun pentru examene si teste sau lucrul la un proiect este cel de la mijlocul dupa-amiezii, cand creierul tau e pregatit sa munceasca.
Ora 15:00 Fii creativa
Pentru aceasta ora planuieste-ti intalnirea importanta pe care o amani de atat timp. Memoria pe termen lung atinge apogeul pe la ora 3 dupa-amiaza. Acum este si momentul cel mai creativ al zilei – asadar, si cel mai potrivit pentru proiecte pe termen lung si ideile inspirate.
Ora 17:00 Fa un copil!
E momentul perfect pentru conceptie, sustin cercetatorii italieni. Cuplurile care fac sex intre orele 17 si 19 au si cele mai mari sanse de succes in conceperea unui bebelus. Deci, pleaca mai devreme de la serviciu si foloseste timpul ramas ca sa ramai insarcinata…
- Si nu uita ca poti alege sexul copilului. Cu trei zile inainte de ovulatie, pentru a concepe o fetita, chiar in ziua ovulatiei, daca vrei un baiat. Pentru a afla momentul ovulatiei, foloseste metoda cea mai simpla a temperaturii bazale, descrisa in cartile de specialitate.
Ora 18:00 Fa miscare!
Daca exersezi in primul rand ca sa iti mentii forma fizica si mai putin ca sa slabesti, alege intervalul dintre orele 5 si 6 seara pentru sedinta de aerobic sau de fitness, cand muschii sunt gata de antrenament si corpul tau atinge un maxim de tonus si flexibilitate.
Ora 19:00 Vremea cinei
Intre 7 si 8 este timpul ideal pentru masa de seara. Simtul mirosului si al gustului sunt alerte, pregatite sa savureze o masa delicioasa. Iar in cele doua ore ramase pana la culcare, sistemul digestiv are timpul necesar sa prelucreze alimentele.
- Daca ai ceva de spus, acum este momentul. E adevarat, nu exista un timp potrivit pentru o cearta, dar, daca ai ceva pe suflet, evita sa discuti despre asta inainte de a pleca la serviciu ori inainte de culcare. Ai destul timp pana la ora somnului ca sa „stingi” un conflict inceput la ora 7.
Ora 20:00 La un pahar
Timpul potrivit pentru o bautura alcoolica este cel cuprins intre 7 si 8 seara, cand enzimele din ficat, responsabile de prelucrarea alcoolului, lucreaza cu o eficienta maxima.
- Este un moment bun si pentru exfolierea pielii (care este mai grasa acum decat dimineata).
Ora 21:00 Un telefon
Este ora la care singuratatea este resimtita cel mai acut. Alung-o cu o conversatie prietenoasa, o baie cu spuma, o muzica placuta sau un program TV.
Ora 22:00 Stinge lumina
Lumina scazuta stimuleaza secretia de melatonina, hormonul aducator de somn. Cercetatorii spun ca oamenii care merg la culcare la ora 10 seara sunt mult mai vioi a doua zi.
- Unele tratamente sunt mult mai eficiente noaptea. Din aceasta categorie fac parte antihistaminele si antialergicele contra febrei fanului sau a alergiilor de tot felul. Medicamentele pentru astm luate acum pot sa previna puseurile de dimineata.
Ora 23:00 Vise placute
Metabolismul nostru incetineste o data cu scaderea temperaturii corpului, a nivelului de adrenalina si ritmului car-diac, pregatindu-ne pentru un somn adanc. Somnul reparator pentru creier este cel de dinaintea miezului noptii – asadar, nu rata aceste ore de somn in favoarea celor de dimineata tarziu, pentru ca nu sunt echivalente. Hormonii de crestere, responsabili de regenerarea si refacerea tesuturilor, lucreaza in timp ce dormi.
Ora 3:00 Scrie un roman (sau proza scurta)
Pune ceasul sa sune devreme, pentru ca atunci ar putea sa-ti vina ideea geniala a unui bestseller. Potrivit specialistilor, creativitatea atinge cel mai inalt nivel intre orele 2.30 si 3.30. Asta ar putea fi explicatia insomniilor frecvente in randul scriitorilor si al muzicienilor care sustin ca lucreaza doar noaptea…
Ora 4:00 Joaca poker
Acesta ar putea fi cel mai bun moment pentru un joc de carti – psihologii spun ca memoria noastra pe termen scurt atinge un punct maxim la ora asta imposibila – dar fara sa ne dea vreo explicatie. In pofida acestui lucru, performantele mentale sunt mai slabe, in general.
- Sau ai putea sa… nasti! Cronobiologia a descoperit ca nasterile naturale au loc cel mai frecvent intre 4 si 6 dimineata (miezul noptii fiind momentul de pornire a durerilor de nastere).
NU IGNORA SUNETUL ALARMEI
Orele la care organismul tau nu functioneaza prea bine…
:: Ora 1:00 :: Cei care sufera de guta pot sa-ti spuna ca atacurile cele mai violente incep cam pe la ora asta a noptii. Motivul acutizarii bolii la aceasta ora este nivelul ridicat al concentratiei acidului uric in organism (a-tinge punctul maxim intre 12 si 2 noaptea). Acidul uric cristalizeaza in articulatii, provocand durere.
:: Ora 3:00 :: Bolnavii de astm sunt de 300 de ori mai predispusi la o criza de astm la aceasta ora din noapte decat in oricare alt moment al zilei. Adrenalina si hormonii an- tiinflamatori ating nivelul cel mai scazut intre orele 3 si 4 dimineata, ceea ce duce la ingustarea cailor respiratorii si la acutiza- rea bolii.
:: Ora 4:00 :: Conform datelor statistice, cele mai multe decese se produc la aceasta ora. Una dintre cauze ar putea fi tensiunea arteriala, care atinge cel mai scazut nivel in timpul somnului adanc. Si sindromul mortii subite la copii are cea mai mare frecventa la aceasta ora a diminetii, cauza fiind aceeasi.
:: Ora 5:00 :: Cei care lucreaza in schimbul de noapte sunt somnorosi acum, pentru ca nivelul de melatonina din sangele lor atinge punctul maxim! Cercetatorii spun ca, daca esti la volanul unui autovehicul, s-ar putea sa ai necazuri, fiindca acum conduci mai prost chiar decat atunci cand esti sub influenta alcoolului!
:: Ora 7:00 :: Articulatiile ating un maxim de intepenire la prima ora a diminetii, pentru ca hormonii antiinflamatori ating nivelul minim – la fel, si temperatura muschilor, care e foarte scazuta dupa o noapte de somn. Acesta este motivul pentru care bolnavii de artrita reumatoida au cele mai mari dureri dimineata, la trezire.