Singură de sărbători? Ce trebuie să faci ca să nu te cuprindă depresia

Singură de sărbători? Ce trebuie să faci ca să nu te cuprindă depresia

Singurătatea. Chiar dacă încercăm să o ignorăm pentru că ne umbrește bucuria zilelor festive, este o realitate: în perioada Sărbătorilor se înregistrează cele mai mari rate de sinucidere. Fie că este Crăciun sau Paște, mulți dintre cei pe care singurătatea îi doare efectiv, aleg să… plece. Strânși de ghearele hâde ale depresiei, nu mai văd și nu mai înțeleg că viața însăși este o sărbătoare. Și că singurătatea nu, nu este cel mai rău lucru de pe lume.

Adevărat este că ne petrecem viața înconjurați de oameni. Și că, de fapt, nimeni nu este absolut singur pe lume. Diferă doar relația pe care o avem cu
ceilalți. Familie, rude, persoana iubită, prieteni, colegi de serviciu, colaboratori, vecini, amici, simple cunoștințe. Acum, scriind, încerc să îmi dau seama care singurătate rănește atât de tare. Atât de tare încât să decizi că nu mai ai pentru ce rămâne. Acea singuratate pe care aș numi-o mai degrabă abandon?

Când nimeni dintre cei dragi sau cunoscuți nu-ți mai deschide ușa, nu îți mai dă un telefon? Sau acea singurătate de după o despărțire, după un divorț, în care chiar dacă te înconjoară întreaga lume, dacă nu-i cel pe care, poate, încă îl iubești, e ca și când n-ar fi nimeni, când nu ai ochi să vezi, urechi să asculți și buze să vorbești? Când e pârjol în jurul tău și te-ai scufundat precum Atlantida?

Nu știu să răspund, rămâne să mă mai gândesc. Și pesemne că nu îmi voi putea răspunde niciodată la această întrebare, atâta vreme cât nu voi fi în bocancii de osmiu ai celui singur. Încerc numai să îmi imaginez ce simte cel singur în zilele în care clocotește orașul. În zilele în care toți sunt parcă niște maratoniști care aleargă din inerție, care încotro, căutând… lucruri. Lucruri trecătoare, fără nicio valoare în afară de prețul lor. Dar asta este o cu totul altă poveste.

Singură de sărbători? Ia-ți dreptul de a-ți aparține

Poate că sunt greu de suportat entuziasmul și bucuria celor care sunt „împreună'. Un „împreună' de orice fel: părinți și copii, soți și soții, bunici și nepoți, prieteni din copilărie și de pe drumul vieții. Poate este greu de suportat să nu ai nimic de făcut, niciuna din treburile zilnice care îți umpleau timpul, chiar dacă era numai și numai rutină. Nu mai ai de trimis mailuri, de răspuns la telefoane, de stat cu ochii în laptop făcându-ți conștiincioasă treaba.

Nu ai de ce să îți cauți o rochie fabuloasă pentru seara de Ajun sau noaptea de Anul Nou. Nu ai de ce să gătești preparate spectaculoase pentru că nu ai pe cine să impresionezi cu ele. Nu ai pentru cine să-ți frămânți mintea în căutarea celui mai potrivit cadou de pus sub brad. Cel puțin așa simți, că nu ai pentru cine.

Vin zile în care simți că nici măcar nu ai vreun motiv solid să te dai jos din pat, darămite să mai și ieși din casă. Privești cu groază perspectiva orelor lungi, mult mai lungi, în care minutul nu are doar 60 de secunde, ora nu are numai 60 de minute și ziua nu numai 24 de ore.

Să fii singură de Crăciun nu trebuie să fie cea mai urâtă experiență a ta. Nu înseamnă că ai ajuns în acest punct pentru că ai luat decizii greșite și porți vina. Nici măcar când este așa, nu te lăsa copleșită de sentimentul de vinovăție. Da, în viață se mai întâmplă și ceea ce nu ne-am dorit să ni se întâmple.

Și oprirea aceasta, pauza aceasta, în care rămâi numai tu cu tine, ia-o ca pe o vacanță pe care ți-o petreci cu tine. Ia-o ca pe un răgaz înainte de a intra iar în vâltoarea vieții. Bucură-te de libertatea și privilegiul de a-ți acorda ție toată atenția. Nu e egoism, să nu credeți asta! Este dreptul fiecărui om de a-și aparține numai sieși. Ce e rău în asta?!

Schimbă „locul', schimbi norocul

singură de sărbători

Hai să schimbăm registrul și să vedem partea cea mai bună a faptului că ești singură. Și să vezi că sunt atât de multe lucruri pe care le poți face cum și când dorești. Pentru tine. În primul rând fii mulțumită că nu ești nevoită să te calci cu lumea în picioare în hipermarketuri, cu o listă lungă în mână, cu grija portofelului din geantă, trăgând de un coș sau împingând un cărucior în care parcă duci pietre de moară.

Consideră-te binecuvântată că nu te înghesui în autobuzul sau metroul ticsit de oameni. Și că nici nu stai în mașină, în trafic, în coloane înțepenite, cu urechile străpunse de claxoanele celor care și-au pierdut răbdarea înaintea ta.

Bucură-te că nu va fi nevoie să îți petreci câteva zile în bucătărie, trebăluind. Și că, totuși, vei putea servi în ziua de Crăciun cea mai bună masă. Cu fix
ceea ce îți place ție, numai ție, oricât de extravagant ar fi acel lucru.

Permite-ți acest răsfăț, pentru că, orice ar fi, îl meriți. Cumpără-ți lucrul la care tânjești de ceva vreme, lucrul care să te bucure cu adevărat. Ți se pare că nu ai ce face când alții nu-și văd capul de treabă? Ia lucrul acesta ca pe un avantaj. Chiar este un mare avantaj.

Vrei totuși să îți umpli timpul, să îți alungi gândurile care îți dau târcoale, mișelește? Apucă-te de făcut curățenie în casă. Este o activitate care te va acapara și te va ajuta să ții gândurile la distanța la care sunt inofensive. Reamenajează, dacă ai forța necesară. Nu-i nevoie să faci ceva radical, sunt binevenite și micile schimbări. Că muți o canapea, că iei un lampadar sau o oglindă șic, orice schimbare îți schimbă și ție starea. Vezi avantajul de a fi singură?

Faci schimbările pe care le vrei tu, cum îți place ție, fără să ceri aprobări.

În cea mai confortabilă pijama

Anul ăsta nici nu fac brad. La ce bun?' Exclus, exclus așa ceva! Crăciunul vine pentru toată lumea, pentru fiecare dintre noi. Nu ne alege după niște criterii. Împodobește brad și anul acesta, dacă ai făcut-o și înainte de a fi singură. Este o bucurie la care nu ai de ce să renunți. Era o corvoadă pentru tine întreg procesul de împodobire? Ei bine, atunci bucură-te de avantajul de fi singură și rezumă-te la un aranjament pe care să îl cumperi gata făcut.

Și te scutești și de dezolanta activitate de dezpodobire. Știm, am citit și noi, am auzit și noi sfaturile celor care spun că, de Sărbători, chiar dacă ești singură, trebuie să te scuturi de tristeți, să te îmbraci frumos, să te aranjezi ca și când ai pleca la o petrecere, deși nici nu pleci nicăieri, nici nu vine nimeni la tine.

Aiurea! Câte am face asta? Sfatul nostru este să îți cumperi cea mai frumoasă și confortabilă pijama și cu ea să te îmbraci. Să te simți în primul rând confortabil. Să te urci în vârful patului cu o cană de ceai aromat, de ciocolată fierbinte sau de vin fiert cu scorțișoara și muuult zahăr, de ce nu?! Să te uiți la câte filme poți duce, să citești și să… lenevești.

Ia zilele de sărbătoare ca pe o perioadă de odihnă și relaxare. Nu te întrista că ești singură. Cine știe ce îți pregătește viața, ce se va schimba în ea și cum va fi Crăciunul sau Revelionul viitor… Nu aduce anul ce aduce ceasul, știi asta, nu-i așa?!

Cu mâinile goale și sufletul plin

Te strâng pereții și nu poți sta în casă pentru că te iau gândurile? Păi și cine zice că e musai să stai? Că doar nu ispășești un arest la domiciliu! Te poți plimba! Da, pe străzi, pur și simplu. Te poți urca dimineață în mașină sau tren și poți da o fugă până la munte. Da, singură. Ce are?! Bei o cafea, te plimbi prin stațiune și te întorci.

N-ai face drumuri lungi? Bine. Atunci mergi la un târg de Crăciun din apropiere. Bucură-te de atmosferă, de muzică, de colinde, de un cartof copt, patinează dacă te pricepi, cumpară-ți ceva frumos de acolo. Fie și numai o acadea. Sunt bucurii mici dar care valorează mai mult decât pare. Și în furnicarul acela de oameni veseli n-ai sub nicio formă cum să te simți singură.

Poate că ești singură printr-o întâmplătoare și temporară conjunctură. Nu te-a copleșit tristețea, dar îți lipsește ceva. Îți lipsește un scop pentru care să te trezești dimineața. Îți lipsește o oarecare agitație, fie ea și doar moderată. Ai prea mult timp liber, mai mult decât ai nevoie. Vrei să ți-l umpli dar să aduci și bucurie cuiva, de Sărbători? Voluntariatul este răspunsul.

Gândește-te că în cămine sunt bătrâni care adesea așteaptă zadarnic pe cineva. Poate chiar printre vecinii tăi cineva așteaptă cu înfrigurare să sune cineva la ușă. Gândește-te că în spitale sunt copii care rămân internați chiar dacă sunt Sărbători. Gândește-te că sunt adăposturi de animale pentru care nu există Sărbători. Pentru oricare dintre ei poți face ceva. O portocală, o glumă, un zâmbet, o mângâiere. Dacă ai de unde să dai una dintre ele, nu mai sta pe gânduri. Faptele bune se pot face și cu mâinile goale. Numai cu sufletul…

Citește și

De ce apare depresia de sărbători și ce poți face pentru a o combate?

Cum să nu picaţi în plasa reţelelor de socializare de sărbătorile de iarnă

Tristețea e normală, depresia nu

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie