Cum să relaţionezi cu un partener narcisist? Ori fugi mâncând pământul ori tolerezi…

Se întâmplă să-l recunoşti pe propriul tău soţ sau iubit în povestea alăturată?

Atunci ai de-a face cu un narcisist. Ca şi Narcis, care s-a îndrăgostit de propria reflexie în apă, această persoană se iubeşte pe sine şi doar pe sine.

Aroganţă, egocentrism, condescendenţă, nevoia de a fi mereu în centrul atenţiei sunt toate atribute ale narcisismului.

Se consideră superior şi nu poate tolera decât asocierea cu persoane importante, este exploatativ în relaţii interpersonale, mânios când se simte criticat sau umilit, lipsit de empatie, milă, înţelegere pentru alţii şi cu un insatiabil apetit pentru atenţie, aprobare, acceptare.

Cam acesta este portretul robot al narcisistului. Prin definiţie, narcisistul (sau persoana cu Tulburare de Personalitate Narcisistică – TPN) posedă un Ego hipertrofiat, umflat.

Ego-ul este parte din aparatul psihic care reacţionează la lumea exterioară şi care mediază între instinctele primare şi supra-ego, adică normele/cerinţele sociale. Respectul pentru propria persoană şi încrederea în sine sunt invers proporţionale ego-ului.

La cei cu TPN, ego-ul hipertrofiat se traduce printr-un respect de sine scăzut.

Cum încrederea în sine nu şi-o construiesc din interior, atunci şi-o procură din exterior, de unde se naste şi nevoia constantă de admiraţie, de adulare, de un public spectator care să-i aplaude la nesfârşit.

Educaţi de părinţi exigenţi, veşnic nemulţumiţi de progresele copilului, aceştia învaţă că toată viaţa trebuie să alerge după perfecţiune pentru a-şi mulţumi părinţii. Şi cum perfecţiunea e greu de atins, rămân veşnic nemulţumiti de sine şi de cei în care se “oglindesc”.

Din cauza lipsei de încredere în sine, narcisistul se simte mereu ameninţat de oricine sau orice i-ar putea diminua superioritatea. Visul pacientului despre care vă vorbeam, faptul că se vedea gol în public, reprezintă de fapt pierderea controlului, umilinţa în public.

Fiindu-i teamă că pierde controlul, narcisistul răspunde cu mânie şi agresivitate, de obicei îndreptate împotriva celui de care se simte ameninţat, explică Dr. David Lieberman în “Make Peace with Anyone”.

Egocentrismul şi preocuparea de sine excesivă constituie alte două trăsături ale narcisistului. El uită complet de nevoile celui de alături, nu are înţelegere şi nici empatie.

Cum să relaţionezi cu un partener narcisist? Ori fugi mâncând pământul ori tolerezi…

Strategii, soluţii, sfaturi practice

Nu încerca să îl manipulezi. Narcisistul este maestru în arta manipulării, aşa că nu poţi intra în competiţie cu el, pe un teritoriu pe care el este atât de familiar. Vei pierde cu siguranţă.

Nu îl critica. Criticându-l, îi vei submina şi mai mult încrederea în sine şi va încerca să se apere, răspunzând cu agresivitate şi manie.

De exemplu, în loc să i te adresezi cu: ,,Îţi lipseşte cu desăvârşire respectul pentru mamă?, îi poţi spune: Mă doare când te porţi cu mama ca şi când nu ai avea respect.

Nu îl ameninţa. “Dacă te mai duci mult cu prietenii în oraş fără să mă iei şi pe mine, te părăsesc”. Îi poţi spune în schimb: “Mi-ar plăcea să facem mai multe lucruri împreună.”

Nu fi autoritară. În loc să i te adresezi cu: “Nu mă mai ignora citind ziarul când sunt cu tine”, spune-i “Mă simt singură şi aş vrea să vorbeşti cu mine”.

Nu îi exploata emoţiile, nu îl flata în permanenţă. Reţine-te în a face declaraţii de genul: “Nu pot trăi fără tine. Eşti cel mai minunat om pe care îl cunosc”.

Sună bine pe moment, îi flatează ego-ul, şi va răspunde cu ceva reciprocitate, dar va continua să aştepte mereu asta de la tine, iar dacă comportamentul lui se va schimba în rău, nu-i va păsa, deoarece el ştie că tu oricum “nu poţi trăi fără el.”

Nu încerca să-l schimbi. La fel ca majoritatea persoanelor cu o tulburare de personalitate, narcisistul se simte confortabil în propria-i piele. Nu are nevoie de ajutor, nu recunoaşte că are o problemă.

Talentul său stă în a obţine doar ce îşi doreşte el, atunci când îşi doreşte el. Dacă ai hotărât să rămâi alături de el, încearcă să te adaptezi, căci singura persoană pe care vei reuşi să o schimbi eşti tu.

Strategii, solutii, sfaturi practice

  • Incurajeaza comportamentul pozitiv. Descurajeaza comportamentul negativ.
  • Apreciaza cand face ceva pozitiv. Spune-i cata bucurie ti-a facut buchetul de trandafiri pe care ti l-a trimis de ziua ta. Reversul este valabil, de asemenea: sanctioneaza prompt fiecare comportament negativ. Numai asa va invata ca de fiecare data cand se comporta abuziv va ramane singur, va fi ignorat.
  • Nu forta intimitatea. Cand spatiul personal (fizic sau emotional) ii este invadat de catre cineva din afara, narcisistul va raspunde de obicei cu respingere sau distantare. Asta se poate intampla in urma unei neintelegeri, a unui conflict, cand, temandu-te sa nu fii abandonata sau ignorata, incerci sa faci pace prin a forta intimitatea, impacarea. Procedand astfel, ii cedezi controlul, devenind dependenta de aprobarile lui.
  • Pastreaza-ti identitatea si independenta. Narcisistul incearca sa-si transforme partenerul intr-o extensie a propriului eu; de aceea, exista riscul ca acesta sa devina dependent, controlat si cu timpul sa isi piarda identitatea. In acel moment, narcisistul isi va pierde interesul pentru el.

Si narcisismul se trateaza

In terapie, narcisistul foloseste terapeutul ca pe o oglinda, si cum nu se poate asocia decat cu o persoana importanta, pe masura-i, are tendinta de a ridica terapeutul pe un piedestal, mecanism cunoscut sub numele de idealizare.

Idealizarea, ca mecanism de aparare a ego-ului, alterneaza cu devalorizarea, un alt mecanism de aparare a ego-ului, prin care terapeutul este coborat de pe piedestal – cu cat acesta a fost urcat mai sus pe trepte, cu atat caderea va fi mai dramatica.

Cum terapeutul este o prelungire, o imagine in oglinda a narcisistului, nemultumirea de sine se transforma in nemultumire de terapeut si asa se naste devalorizarea.

Terapia este dificila, de lunga durata si anevoioasa, atat pentru pacient, care nu vrea sa admita ca are o problema si ca are nevoie de terapie, fiind trimis de obicei de partenerul de viata, cat si pentru terapeut, care devine sacul de box al narcisistului.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie