Tristețea e normală, depresia nu

Când toată lumea se bucură, ți se întâmplă să fii mai tristă ca oricând? Cu cât mai mult te gândești, cu atât mai multe motive îți găsești. Ciudat este însă că motivele vin abia după ce s-a instalat tristețea. Cauzele sunt, de fapt, mult mai simple și mai ușor de rezolvat.

Dacă e prima sărbătoare sau primul weekend petrecut în lipsa cuiva drag, e normal să te gândești la asta cu tristețe. Dar tot atât de normal este să te poți bucura de cei dragi care ți-au rămas. Asta este legea firii, ca viața să meargă mai departe. Nu este normal, însă ca în fiecare dimineață să te gândești fără chef la ziua care urmează. Și nici să te irite bucuria celorlalți.

Tristețea e normală, depresia nu. Cum le diferențiezi

Dacă ți-e greu să spui ce nu-ți convine la vacanța ta, gândește-te cum ai vrea să fie. Și dacă nicio variantă pe care ți-o imaginezi nu te atrage, înseamnă că ai o problemă. Nu te mai atrage nici cartea pe care o citești, deși e autorul tău preferat? Pierzi firul și nici nu te interesează să-l recuperezi? Preferi să te retragi din orice conversație, pe orice temă? Îți limitezi deplasările la strictul necesar?

Probabil că de fiecare dată ai câte o justificare. „Sărbătorile: mult zgomot pentru nimic. Niște zile urâte ca oricare altele'. Dacă ai copii, poate îți reproșezi că nu le poți oferi altceva, nu știi ce, dar să fie mai mult și mai adevărat. Dacă mergi la munte, ai vrea să fi rămas la tine acasă și să te culci seara în patul tău.

Dacă rămâi acasă, ai vrea să te fi dus și tu undeva, ca toată lumea. Dacă petreci într-un mod inedit, totul e un efort nejustificat. Iar dacă faci ceea ce faci de obicei, îți zici că puteai foarte bine să sari anul ăsta tot deranjul.

Și poate simți că toată lumea se preface, că toată veselia e de mucava, că toți sunt captivi în frenezia shoppingului și totul e trăit cu superficialitate. E perfect normal să gândești altfel decât cei din jurul tău, dar nu e în regulă ca gândurile tale să-ți provoace suferință. Dacă toate acestea – sau măcar o parte din ele – ți se întâmplă, și dacă asta te face să suferi, atunci poate să fie vorba despre o simplă depresie sezonieră.

Numită și tulburare afectivă sezonieră, aceasta este o stare de disconfort psihic și fizic asociată cu schimbarea de anotimp. De obicei, primele semne apar toamna, iarna ajunge la intensitatea maximă și dispare, treptat, primăvara. Ai observat că de Paște nu te apucă niciodată tristețea?

Cauza chimică a depresiei

Nu ești tu de vină, nici ceilalți. De vină este serotonina – de fapt, lipsa ei. Acest neurotransmițător este implicat în multe dintre procesele cerebrale. Are legătură cu reglarea somnului, cu activitatea intelectuală, dar și cu tonusul muscular. Atunci când nu se sintetizează în cantitate suficientă, pe lângă disconfortul fizic de cauză greu de precizat, apare depresia.

Zilele și temperaturile în scădere îndeamnă unele vietăți să hiberneze. Cum omul a pierdut de mult acest obicei – dacă l-o fi avut vreodată –, a rămas doar cu o tendință de a scădea turația motoarelor. Uneori, prea mult, până la pierderea poftei de viață.

Și cum fie în perioada Sărbătorilor, fie în vacanțe se presupune că trăim intens și ne bucurăm, contrastul dintre ceea ce se așteaptă de la noi și ceea ce putem noi da devine atât de mare încât depresia se adâncește și este mult mai evidentă. Cum te-ai simțit în ultimul timp, cu două săptămâni sau cu o lună în urmă? De fapt, cheful de viață nu ți-a dispărut brusc în prima zi de vacanță.

Cum păcălești depresia

Serotonina e de vină. Vrei să știi cum arată micul monstru perfid? Iată: HO-C6H3-NHCH-C-(CH2)2-NH2. Aceasta este formula ei chimică. În mod normal, se sintetizează din nutrienții de origine vegetală: fructe, legume, verdețuri.

Unele plante medicinale și aromatice excelează în compuși care favorizează sinteza serotoninei: roinița, valeriana și salvia. Depresia este însoțită fie de somnolență excesivă, fie de insomnie. În ambele cazuri, aromaterapia cu ulei esențial de valeriană poate aduce un somn liniștit, odihnitor, revigorant. Magneziul este mineralul tonusului psihic, dar și al celui muscular.

În procesul chimic de sintetizare a serotoninei, vitaminele din complexul B constituie catalizatori importanți. Expunerea cât mai lungă la lumina zilei și mișcarea în aer liber sunt, de asemenea, benefice în procesul reglării funcțiilor fizice și a stării psihice.

Citește și

Keanu Reeves, mesaj pentru persoanele care suferă de depresie: Suntem precum niște Zoombie. Ridicați-vă capul din telefonul mobil și priviți în jur!'

ADEVĂRAT sau FALS: 8 mituri despre depresie

Simptomele mai puțin cunoscute ale depresiei. De ce o persoană care zâmbește mereu nu este întotdeauna fericită?

Autor: Mihaela Serea

Sursa foto: pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie