Sanatatea in cifre

Ultima ora
Tuse sacaitoare?
In cadrul unui studiu recent realizat in Italia, specialistii au descoperit ca persoanele nefumatoare si fara probleme de sanatate in general, dar care se plangeau de tuse persistenta, au scapat de ea luand un supliment cu fier.

In Marea Britanie, 91% dintre femeile cu varsta intre 19 si 64 de ani au o alimentatie cu un continut de fier mai mic decat doza zilnica recomandata (14,8 mg pentru femei si 8,7 mg pentru barbati). Fierul se gaseste in galbenusul de ou, ciuperci, carne de vita, legume cu frunze verzi, dar si fructe uscate, orez brun, cartofi fierti in coaja, migdale, alune, nuci.

Magneziul si sanatatea
Doi cercetatori americani au ajuns la concluzia ca deficitul de magneziu este factorul cheie al afectiunilor ce provoaca spasmul inimii si al sistemului circulator (angina, aritmii cardiace, infarct, hipertensiune). Acest mineral este cel care controleaza "pompa sodiu-calciu", esentiala pentru mentinerea tonusului normal al arterelor coronariene.

Terapia cu magneziu este benefica in ischemia cerebrala si spasmul vaselor sangvine. In plus, se pare ca magneziul ne scapa de durerile de cap! Luat la debutul unei migrene, poate duce la disparitia acesteia. Oamenii ambitiosi, nervosi, reactioneaza la stres prin consumul rezervelor de magneziu din organism, fapt care duce la amplificarea efectelor nocive ale deficitului de magneziu, inclusiv la hipertensiune arteriala.

Ti-ai facut analizele?
Daca nu te-ai prezentat inca la analizele incluse in programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, poti s-o faci pana in septembrie anul acesta. In program sunt incluse noua teste medicale: hemo­leucograma completa, creatinina serica, glicemia, sideremia, sumarul de urina, colesterolul seric total, colesterolul, trigliceridele, transaminaza glutamica piruvica (GPT).

Hemoleucograma poate depista eventuale anemii, leucemii, infectii, parazitoze, alergii. Dozarea creatininei serice poate indica afectiuni tiroidiene, valoarea glicemiei – diabetul zaharat. Sideremia este concentratia de fier din plasma si poate avea valori anormale in hepatita acuta virala, carenta de fier, tumori maligne. Examenul urinei poate evidentia probleme renale. Testul de colesterol ajuta la depistarea bolilor coronariene si cardiace.

Valorile anormale ale trigliceridelor tradeaza abetalipoproteinemie, diabet zaharat, afectiuni renale, alcoolism, hepatita acuta. GPT este o enzima specifica hepatica, ale carei valori crescute pot indica hepatite, soc hipovolemic.

Mihaela Doina Radulescu; foto: Photoland/Mauritius, arhiva Edipresse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate