Sanatate dintr-o suflare

Secretul longevitatii? Mai simplu decat crezi: respiratia corecta. Expertii sustin ca, daca stii cum sa respiri, vei fi mereu in forma si vei arata mai bine…

Chiar in timp ce citesti aceste randuri, s-ar putea ca respiratia ta sa nu fie dintre cele mai corecte, sa te simti stresata si obosita. O respiratie deficitara poate duce la cresteri in greutate, dureri de cap, probleme premenstruale, accese de astm. Desi exercitiul respiratiei ar trebui sa fie stapanit in mod natural, obiceiurile proaste apar in copilarie si sunt pastrate toata viata.

Hiperventilatia
Una dintre cele mai comune greseli de respiratie este aceea a ritmului prea rapid (hiperventilatie), caz in care avem mai mult de 13-18 respiratii pe minut. Specialistii spun ca acest lucru poate aparea ca rezultat al stresului sau al unei posturi gresite, dar, in timp, se poate transforma in obisnuinta.
 
Problema este ca hiperventilatia duce la pierderi anormale de (surprinzator!) bioxid de carbon in sange, care provoaca, la randul lor, dezechilibre in organism. Rezultatul lor se traduce printr-o serie de simptome, care variaza de la stari de lesin si crampe musculare, pana la stari de anxietate si atacuri de panica.
 
Dezechilibrul dintre nivelurile de oxigen si de bioxid de carbon poate afecta metabolismul, incetinindu-l, lucru care duce la cresteri inexplicabile in greutate. Respiratia pe gura este un alt obicei prost, care poate duce la hiperventilatie.

Un alt inconvenient al acestui tip de respiratie este faptul ca aerul nu mai trece prin caile naza-le – prima linie de aparare in fata prafului, a murdariei si bacteriilor din aer. Aerul inspirat pe gura patrunde doar in portiunea superioara a plamanilor, care este conectata la sistemul nervos simpatic (acesta regleaza functiile glandelor si ale organelor interne, fiind responsabil de reactia de aparare denumita „lupta sau fugi”).

Respiratia pe nas presupune folosirea intregului plaman, inclusiv a lobilor inferiori, conectati la sistemul nervos parasimpatic. Acesta calmeaza nervii si micsoreaza ritmul cardiac. Solutia? Exerseaza tehnicile de respiratie abdominala, care actioneaza la nivelul intregului plaman.

Apneea
O a treia greseala este apneea (tinerea respiratiei) inconstienta, urmata de inghitirea lacoma de aer, din nevoia de a compensa lipsa oxigenului. Acest obicei impiedica circulatia optima a sangelui spre creier, ducand uneori la stari de ameteala si confuzie. Vestea buna este ca respiratia poate fi controlata, iar obiceiurile proaste pot fi indepartate prin exersarea unor tehnici, care devin reflexe cu timpul.
 
Respiratia corecta este, poate, cel mai simplu si mai eficient instrument de autoajutor. Cum sa fim mai sanatosi Respiratia reprezinta modul in care absorbim oxigenul in organism, pentru a ne hrani celulele. Acest proces cuprinde si eliminarea bioxidului de carbon, impreuna cu deseurile provenite din curatarea fiecarei celule. Asta nu inseamna ca oxigenul e bun, iar bioxidul de carbon este rau.
 
Pentru o sanatate perfecta, cele doua tipuri de gaz trebuie sa ramana in echilibru. O respiratie corecta poate sa iti aduca numeroase beneficii.

  • Creste rezistenta la infectii si raceli.
  • Regleaza ritmul cardiac si metabolismul.
  • Normalizeaza valorile tensiunii arteriale.
  • Indeparteaza riscul bolilor cardiovasculare.
  • Iti face pielea mai frumoasa, mai elastica si mai stralucitoare.
  • Iti mareste durata vietii.
  • Tine sub control diferite afectiuni (astm, sindromul oboselii cronice, gastrita, probleme respiratorii si premenstruale).

Greseli des intalnite
Cum se poate ajunge la o respiratie incorecta? Adoptand pozitii gresite ale corpului, capului sau membrelor si uitand sa te destinzi.

  • Pozitia spre spate a capului, cu barbia impinsa inainte atunci cand vor- besti. Duce la incordarea gatului si impiedica respiratia normala.
  • Lipsa de exercitiu fizic Un sport lejer, practicat de trei-patru ori pe saptamana, timp de 20-30 de minute, scade cu 60-80% valoarea maxima a ritmului cardiac.
  • Umeri cazuti Ingusteaza cavitatea toracica, impiedicand respiratia.
  • Muschi tensionati si rigizi (atat ai toracelui, cat si ai intregului corp) Daca trupul tau este intepenit si incordat, nu poti respira la capacitatea normala.
  • Hiperventilatia aduce un aport excesiv de oxigen si insuficient bioxid de carbon, lucru care duce la dezechilibre in organism.

Qigong sau tehnici chinezesti de respiratie
Qigong este un sistem de exercitii pentru trup si minte, pastrat din antichitate, care si-a dovedit eficienta pe deplin in patria lui de origine: China.
 
Exista marturii ale unor vindecari spectaculoase cu ajutorul acestei tehnici. Prin qigong au fost tratati si s-au insanatosit pacienti de tuberculoza. Testele au demonstrat ca exercitiile qigong pot revitaliza plamanii si relaxa psihicul, inducandu-i o stare alerta, dar calma. Tehnica respiratiei abdominale e o metoda excelenta, ce sta la baza unei respiratii sanatoase.

Cu ajutorul ei, fiecare celula din organism se umple cu oxigen si poate elimina toxinele. Aceasta contribuie nu doar la imbunatatirea starii generale de sanatate, ci si a frumusetii, hranind pielea si dandu-i un aspect luminos.

Inainte de a incepe exercitiul propriu-zis, incearca sa te pregatesti pentru el: stai intinsa pe podea, pe spate, cu un saculet cu fasole boabe asezat pe abdomen. Respira astfel incat sa poti observa miscarile saculetului. Concomitent, incearca sa-ti imaginezi fluxul de energie si sanatate care iti patrunde in plamani o data cu aerul inspirat, precum si toxinele care ies o data cu aerul expirat.

Respiratia abdominala

  • In picioare, cu picioarele depar­tate si genunchii usor indoiti, relaxeaza-ti umerii. Imagineaza-ti un fir care se intinde lejer de la crestetul tau pana la tavan. Asaza palmele usor sub ombilic.
  • Inspira pe nas, incet, incontinuu, in timp ce abdomenul tau se dilata ca un balon. Tine-ti respiratia.
  • Apoi expira la fel de incet, pe gura, iar abdomenul revine in pozitia initiala.

In yoga exista un capitol intreg (pranayama) dedicat respiratiei, care recomanda cate un tip de respiratie pentru orice stare emotionala imaginabila. Nu este nevoie sa iei lectii de yoga ca sa inveti tehnicile de reducere a anxietatii, depresiei, riscului unui atac de panica, insomniei, stresului si emotiilor negative (manie, tristete).

Pentru increderea in sine
Oamenii ne judeca nu numai dupa aspectul exterior, ci si dupa felul in care vorbim. Specialistii sustin ca o respiratie corecta este premisa unei voci puternice, convingatoare, care imbunatateste comunicarea, respectul de sine si perspectivele profesionale. Pentru intarirea diafragmei si a muschilor abdominali, incearca tehnica numita „respiratie prin firul de pai”:

  • Asaza-te comod, cu spatele drept si relaxand muschii fetei si ai gatului.
  • Asaza-ti un pai intre buze (fara sa-l strangi si mentine-ti fata relaxata).
  • Inspira pe nas, cat de usor si incet poti, fara sa incordezi vreun muschi.
  • Expira prin pai, in acelasi mod – cat mai usor si fara sa te incordezi.
  • Repeta miscarile de la punctele 3 si 4 de cate ori poti.

PENTRU INCEPATORI
Poti sa aplici acest exercitiu la serviciu, in avion, intr-o sala de asteptare. Incearca-l atunci cand te simti incordata. Poti sa-l practici si intr-un moment de tensiune, pentru a reu-si sa te relaxezi si sa ramai stapana pe situatie.

FAZA 1 Stai pe scaun cu spatele drept si respira regulat.
FAZA 2 Apoi inspira intrerupt, in cateva inspiratii scurte.
FAZA 3 Expira incet si continuu pe nas sau pe gura usor intredeschisa.
FAZA 4 Repeta miscarile de la punctele 2 si 3 de mai multe ori, pana te simti relaxata. Apoi inspira o data adanc, fara intrerupere.
FAZA 5 Reia-ti respiratia normala.

Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate