Sanatate dintr-o suflare
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Secretul longevitatii? Mai simplu decat crezi: respiratia corecta. Expertii sustin ca, daca stii cum sa respiri, vei fi mereu in forma si vei arata mai bine…
Chiar in timp ce citesti aceste randuri, s-ar putea ca respiratia ta sa nu fie dintre cele mai corecte, sa te simti stresata si obosita. O respiratie deficitara poate duce la cresteri in greutate, dureri de cap, probleme premenstruale, accese de astm. Desi exercitiul respiratiei ar trebui sa fie stapanit in mod natural, obiceiurile proaste apar in copilarie si sunt pastrate toata viata.
Un alt inconvenient al acestui tip de respiratie este faptul ca aerul nu mai trece prin caile naza-le – prima linie de aparare in fata prafului, a murdariei si bacteriilor din aer. Aerul inspirat pe gura patrunde doar in portiunea superioara a plamanilor, care este conectata la sistemul nervos simpatic (acesta regleaza functiile glandelor si ale organelor interne, fiind responsabil de reactia de aparare denumita „lupta sau fugi”).
Respiratia pe nas presupune folosirea intregului plaman, inclusiv a lobilor inferiori, conectati la sistemul nervos parasimpatic. Acesta calmeaza nervii si micsoreaza ritmul cardiac. Solutia? Exerseaza tehnicile de respiratie abdominala, care actioneaza la nivelul intregului plaman.
- Creste rezistenta la infectii si raceli.
- Regleaza ritmul cardiac si metabolismul.
- Normalizeaza valorile tensiunii arteriale.
- Indeparteaza riscul bolilor cardiovasculare.
- Iti face pielea mai frumoasa, mai elastica si mai stralucitoare.
- Iti mareste durata vietii.
- Tine sub control diferite afectiuni (astm, sindromul oboselii cronice, gastrita, probleme respiratorii si premenstruale).
Cum se poate ajunge la o respiratie incorecta? Adoptand pozitii gresite ale corpului, capului sau membrelor si uitand sa te destinzi.
- Pozitia spre spate a capului, cu barbia impinsa inainte atunci cand vor- besti. Duce la incordarea gatului si impiedica respiratia normala.
- Lipsa de exercitiu fizic Un sport lejer, practicat de trei-patru ori pe saptamana, timp de 20-30 de minute, scade cu 60-80% valoarea maxima a ritmului cardiac.
- Umeri cazuti Ingusteaza cavitatea toracica, impiedicand respiratia.
- Muschi tensionati si rigizi (atat ai toracelui, cat si ai intregului corp) Daca trupul tau este intepenit si incordat, nu poti respira la capacitatea normala.
- Hiperventilatia aduce un aport excesiv de oxigen si insuficient bioxid de carbon, lucru care duce la dezechilibre in organism.
Cu ajutorul ei, fiecare celula din organism se umple cu oxigen si poate elimina toxinele. Aceasta contribuie nu doar la imbunatatirea starii generale de sanatate, ci si a frumusetii, hranind pielea si dandu-i un aspect luminos.
Inainte de a incepe exercitiul propriu-zis, incearca sa te pregatesti pentru el: stai intinsa pe podea, pe spate, cu un saculet cu fasole boabe asezat pe abdomen. Respira astfel incat sa poti observa miscarile saculetului. Concomitent, incearca sa-ti imaginezi fluxul de energie si sanatate care iti patrunde in plamani o data cu aerul inspirat, precum si toxinele care ies o data cu aerul expirat.
- In picioare, cu picioarele departate si genunchii usor indoiti, relaxeaza-ti umerii. Imagineaza-ti un fir care se intinde lejer de la crestetul tau pana la tavan. Asaza palmele usor sub ombilic.
- Inspira pe nas, incet, incontinuu, in timp ce abdomenul tau se dilata ca un balon. Tine-ti respiratia.
- Apoi expira la fel de incet, pe gura, iar abdomenul revine in pozitia initiala.
In yoga exista un capitol intreg (pranayama) dedicat respiratiei, care recomanda cate un tip de respiratie pentru orice stare emotionala imaginabila. Nu este nevoie sa iei lectii de yoga ca sa inveti tehnicile de reducere a anxietatii, depresiei, riscului unui atac de panica, insomniei, stresului si emotiilor negative (manie, tristete).
- Asaza-te comod, cu spatele drept si relaxand muschii fetei si ai gatului.
- Asaza-ti un pai intre buze (fara sa-l strangi si mentine-ti fata relaxata).
- Inspira pe nas, cat de usor si incet poti, fara sa incordezi vreun muschi.
- Expira prin pai, in acelasi mod – cat mai usor si fara sa te incordezi.
- Repeta miscarile de la punctele 3 si 4 de cate ori poti.
FAZA 1 Stai pe scaun cu spatele drept si respira regulat.
FAZA 2 Apoi inspira intrerupt, in cateva inspiratii scurte.
FAZA 3 Expira incet si continuu pe nas sau pe gura usor intredeschisa.
FAZA 4 Repeta miscarile de la punctele 2 si 3 de mai multe ori, pana te simti relaxata. Apoi inspira o data adanc, fara intrerupere.
FAZA 5 Reia-ti respiratia normala.
Text: Mihaela Doina Radulescu