Raluca Barbu sau LECȚIA CURAJULUI de a-ți schimba viața
Numele ei este Raluca Barbu și de când o cunosc o suspectez de ceva nemaivăzut și nemaiîntâlnit. Pentru mulți dintre noi, termenul de zeiță modernă depășește barierele supranaturalului în sensul tradițional al mitologiei. Zeița modernă este o reinterpretare a tuturor figurilor feminine antice cărora li s-au atribuit roluri cruciale prin puterea lor de a influența lumea din jur. Zeița modernă este protectoare, mediatoare și ghid pentru oameni. Te ajută să înțelegi noile valori contemporane precum egalitatea de gen, puterea feminină, cunoașterea profundă a sufletului uman, respectul pentru natură, iar farmecul și influența ei sunt palpabile, deși nu uzează de ele. Zeița modernă caută oportunități pentru a ajuta femeile să se afirme, să se descopere, creează armonie între oameni, este aducătoare de liniște, desface ițe încurcate, caută soluții, vorbește frumos și la fel cu toată lumea, și te face să te simți bine în preajma ei. Am șansa astăzi să deconspir o astfel de zeiță, deși știu că prin puterea cu care a fost înzestrată, Raluca și-a dat seama că i-am aflat secretul…
Raluca, începem cu un capitol important din viața ta: curajul schimbării. Ce zici?
Curajul de a schimba macazul vieții nu este esența generației mele… Am văzut în jurul meu multe femei care trăiesc cu teama de a nu strica o construcție și-așa fragilă, care se sperie de modificările logistice care vin odată cu divorțul sau separarea… și toată viața lor se transformă într-un lung șir de sacrificii. Eu n-am vrut să intru în acest tipar. În urmă cu câțiva ani am luat una dintre cele mai importante decizii din viața mea, am ales alt drum și am decis să schimb tot, casă, job, statut, tot universul meu personal. După 18 ani în care am lucrat în domeniul bancar, am găsit puterea să spun: Gata. Stop! Pentru că lucrurile din viața mea pur și simplu nu se mai îmbinau, nu erau aliniate… și nu mă refer doar la viața profesională.
Pare că îmi vorbești de un puzzle incomplet. Lipseau piese…?
Fiecare dintre noi are dreptul să fie fericit, să caute împlinirea și bucuria de a trăi. Când nu am mai fost motivată să mai fac lucruri pentru cuplu sau pentru mine, mi-am dat seama că la un moment dat voi lua o decizie. Și-am făcut-o! Schimbarea majoră de a mă separa de partener a adus după sine alte mici schimbări. Doamne! Dacă ați ști cum se aranjează lucrurile când decizi să te pui la cârma propriei vieți… Uite, asta este o chestiune pe care aș vrea să o subliniez, când te decizi cu toată ființa ta să faci ceva important, intenția și dorința ta, amândouă, trec dincolo de zăgazurile universului. Iar lucrurile se întâmplă, se desfac, se aranjează, se aliniază… După un an, stăteam deja într-o nouă casă, mobilată, aveam un job nou, aveam copilul cu mine și trăiam o viață nouă, complet diferită de cea pe care o închisesem pentru totdeauna.
Aș zice că e greu, dar nu te contrazic… cum ai depășit schimbările?
În momentele de mari cumpene, îți pui baza în Dumnezeu, ai un dialog permanent cu El, ai nevoie să te întorci la forțele Universului. Sigur că uităm asta când suntem în zona noastră de confort. În perioada aceea eram într-o conversație continuă cu Dumnezeu, primeam răspunsuri observând lucrurile din jurul meu. A fost incredibil… Îmi aduc aminte că primeam bani de unde nu mă așteptam, veneau oferte de job-uri la care doar sperasem.
Și după 18 ani în domeniul bancar, ai ales turismul. După mulți ani de trăit în cuplu, ai ales statutul de mamă singură. Te-ai mutat într-o altă casă.
Da, și totul s-a întâmplat cumva, la final de pandemie, purtam încă măști. Mi-am făcut un plan de viață, ca la manual, aș zice, am trimis CV-uri, am selectat ofertele care mi s-au întors, am rămas cu patru, le-am analizat minuțios, și-am ales acest nou drum, în turism.
Și cu ce te ocupi exact la Eturia?
Sunt Chief Marketing Officer, mă ocup de activitatea de marketing pentru mai multe companii din grup, am o echipă de oameni buni, dinamici și călătoresc în toată lumea pentru a promova destinații. Din când în când însoțesc grupuri de turiști în călătoriile lor, sunt un fel de tour-leader. Aici ador să descopăr și să mă raportez la fiecare tipologie de om, în parte. Este foarte interesant să știi cum reacționează oamenii la oboseală, la foame, la surprize… și să te transformi într-o busolă-reper pentru vacanța turiștilor pe care îi însoțești. Este minunat cum se leagă astfel prieteniile.
Ce se schimbă în domeniul turistic, la ce să ne așteptăm în viitor?
Noi investim foarte mult în procesul de digital-transformation în care am intrat de doi ani pentru că trebuie să ne pliem pe nevoile consumatorului. Oamenii stau astăzi din ce în ce mai mult în fața ecranului. De aceea am lansat platformele online de rezervare, „cap-coadă'. Ne concentrăm pe creșterea vizibilității brandului în zona online, vom crește vizibilitatea pe anumite destinații deosebit de frumoase pe care românii merită să le descopere, cum este Jamaica, insulele din Caraibe, Arruba, Curacao…
…și mi-ai povestit cât de mult îți place să descoperi buchetul dintr-un pahar de vin.
Hahaha! Am diplomă de sommelier luată în 2017. Am făcut un curs în România și un curs de wine-school la Berlin, și-apoi am cochetat cu evenimentele de profil.
Dar această Diplomă de sommelier nu este în sertarul cu hobby-uri, să știi… poate odată voi reintra în industrie ca să profesez în domeniul acesta care devine din ce în ce mai rafinat, mai cult. Eu nu arăt o simplă sticlă de vin, ci spun o poveste. Îmi place mult asta… și-mi place că sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să afle, studiază, întreabă.
Ce-ți dorești să ți se întâmple? Cum te-ar mai putea surprinde plăcut, viața…?
În primul rând vreau să vă spun că de fiecare dată îmi încep ziua cu gândul: „astăzi s-ar putea să fie cea mai minunată zi din viața mea'. Îmi doresc să ajung să profesez în zona aceasta de terapie și psihologie legând-o cumva de partea de mentoring și coaching. Îmi doresc să-mi cresc copilul cât mai bine, să-l văd mare, sănătos. Și să am parte de armonie pe toate planurile vieții mele. Vreau în continuare să mă concentrez pe gândurile mele, eu n-am crezut vreodată în teoria formelor fără fond, cred mai mult în profunzimi, decât în imaginea de suprafață… Este foarte ușor să cazi astăzi în patima asta a ecranului, a propriei imagini.
Ups, ai amintit de teoria formelor fără fond. Succint, sunt acele situații când regulile exterioare sunt impecabile, dar lipsesc esența, semnificația sau substanța reală. Pare o descriere a rețelelor sociale…
Da, din păcate aceasta este direcția în care ne îndreptăm, o vedem din ce în ce mai des. Dar lucrurile se vor regla… pentru că uitați-vă, oamenii se satură mai repede, schimbă repede partenerul de viață, destinația de vacanță, mașina, țara. Apar alte trenduri. Zona Inteligenței Artificiale ne va aduce multe surprize, și plăcute și neplăcute. Aici va interveni educația fiecăruia, va trebui să știm să facem diferența dintre fake și autentic, dintre emoție și clișeu.
Raluca, ce știi acum și nu știai în urmă cu patru ani?
Cât de puternică sunt. Nu mă vedeam în felul în care mă văd acum. Nu știam cât de frumoasă este lumea asta pe care am descoperit-o în ultimii ani. Am ajuns în colțuri de lume unde nu credeam că voi ajunge… Peru, de exemplu, unde am interacționat cu comunități de oameni atât de diferiți de noi, cei care căutăm cu ardoare confortul și modelul urban. Sau Jamaica, locul unde te întâlnești cu o variantă a ta, complet diferită, unde simți un soi de fericire organică, pură. Unică. Vine de la sine și nu e corelată de lucrurile exterioare. Ești fericit pentru că e soare, sau că gustul de mango este perfect într-o dimineață.
Unde ai văzut cel mai frumos apus?
Pe primul loc aș pune apusul care se vede de la mine din casă. Pentru că mă simt foarte bine în propria casă, acolo este apusul preferat. Iar al doilea cel mai frumos apus, l-am descoperit în Bali, la Uluwatu. Acolo a fost cel mai roșiatic soare văzut vreodată.
Cum este viața ta acum? După atâtea schimbări?
Complet diferită, plină, bogată. Sunt recunoscătoare pentru tot ce-a fost și pentru tot ce mi se întâmplă. Acum când mă uit în urmă, înțeleg mai bine totul, dinamica relațiilor, parteneriatul sufletesc. Noi, femeile, nici nu știm cât de capabile suntem să ne schimbăm viețile în bine. Știu că nu există un adevăr valabil pentru toată lumea, dar eu le încurajez pe femei să-și descopere seva aceea interioară care le dă putere. Vă spun un lucru pe care nu-l spun aproape nimănui și observ că nu-l mai spune nimeni, astăzi: sunt fericită. Este genul acela de fericire asumată.
Uite, aș vrea să subliniez ceva: este legat de alegerile pe care le facem în viață. Eu am tras o linie dură dar realistă în momentul în care am realizat că deciziile pe care le-am luat cu tot sufletul m-au ajutat să cresc și să mă dezvolt, iar cele pe care le-am luat la rece, gândind ca un strateg, s-au întors împotriva mea. În momentul în care am decis să-mi schimb viața am mers pe mâna intuiției și mi-am ascultat sufletul…
Când am decis să-mi schimb viața complet, am coborât în mine și-am reparat tot ce-am găsit acolo. Ei bine, da, ca să „renaști' trebuie să schimbi lucrurile din interiorul tău nu nuanța părului. Călătoria transformării nu e grea, este frumoasă iar terapia este obligatorie.
Foto: arhiva personală
Alex Michaelides: „Nu cred că există scriitori de succes care au avut o copilărie fericită„