Pentru romano-catolici, Miercurea Cenușii marchează începutul Postului Mare

Miercurea Cenușii reprezintă pentru romano-catolici unul dintre cele mai importante momente din viața creștină. De ce se cheamă astfel și ce semnificație are, află în cele ce urmează.

Miercurea Cenușii este cea care anunță începutul celor 40 de zile de post, înainte de Sfintele Paști. În această zi credincioșii obișnuiesc să mănânce o singură dată, și atunci fără a se sătura. Numele are legătură cu un obicei specific acestei zile: ramurile de sălcii, păstrate pe tot parcursul anului trecut, sunt aduse acum la biserică, unde sunt arse. Cenușa rezultată este pusă la sfârșitul slujbei (ritul impunerii cenușei), în mod simbolic, pe fruntea credincioșilor, în formă de cruce. Se face astfel trimitere la celebrul pasaj din Biblie, 'Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce'.

Aceștia își vor petrece întreaga zi 'însemnați', făcând astfel promisiunea de a respecta perioada care urmează. Aceasta se caracterizează printr-o atenție mai mare acordată rugăciunii, relației cu Divinitatea și abținerea de la păcate. În ceea ce privește postul alimentar, acesta nu este la fel de strict ca în cazul postului ortodox. Pentru creștinii romano-catolici, postul alimentar presupune abținerea de la consumul de carne și pește pe parcursul celor 40 de zile de post.

De la carnaval la post

Renunțarea la consumul de carne și, implicit, începutul postului este marcat și de numeroase carnavaluri din întreaga lume. Care este legătura? Termenul de carnaval provine de la 'carnelevare', care se traduce prin 'a înlătura carnea'. Cel mai faimos carnaval, cel brazilian, de la Rio – asemenea tuturor celorlalte carnavaluri – începe vinerea și se încheie în marțea dinaintea Miercurii Cenușii. Fastul, dansurile și celebrele marșuri, tot acest mix strălucitor și plin de energie reprezintă un rămas-bun de la 'lucrurile lumești' pe perioada Postului Mare.

Paștele romano-catolic, în 2019

În acest an, credincioșii romano-catolici vor sărbători Învierea Domnului pe data de 20 aprilie, cu o săptămână mai devreme față de creștinii ortodocși și greco-catolici.

Foto: Shutterstock

Ce rugăciune să rostești în Postul Paștelui

Ce fapte bune poți face în timpul Postului

Ce s-a păstrat, ce s-a uitat: sărbătoarea Paștelui la români

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate