Pe 6 octombrie îl pomenim pe Sfântul Toma! Ce nu trebuie să faci în această zi sfântă

Puțini credincioși știu că pe data de 6 octombrie este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. În această zi îl prăznuim pe Sfântul Toma, care a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia, iar numele său provine din limba aramaică teoma, tradus în greacă Didymos, înseamnă geamăn. Atât în limba aramaică, cât şi în ebraică, Toma este doar un epitet, potrivit crestinortodox.ro. Pentru unii creştini sirieni, el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul).

Potrivit Tradiţiei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a murit ca un martir. Creştinii sirieni din Malabar susţin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirzat la Calamină (Mylapore), lângă Madras.

Tradiții și obiceiuri care se respectă de Sfântul Toma

Mulți români poartă acest nume, iar pe 6 octombrie ei își sărbătoresc ziua onomastică. Tradiția spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să te cerți cu nimeni și trebuie să eviți orice conflict. În plus, nu trebuie să ai gânduri necurate în această zi sfântă la adresa nimănui. De asemenea, trebuie să uiți de vicii, măcar în această zi.

Rugăciune către Sfântul Toma

Creștinii merg la biserică în această zi și rostesc rugăciunea către Sfântul Toma.

„Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe Fiul lui Dumnezeu Cel fără de început, Dumnezeu Cuvântul, Cel Ce S-a arătat pe pământ cu Chipul precum sun­tem noi, pe Care L-ai văzut, mărite, ale Cărui mâini şi coas­ta cu palma le-ai pipăit, roa­gă-L să mântuiască pe robii săi.

Sfinte Apostole Toma, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ştiutorul celor ascunse şi Cel Ce cercetează rărunchii şi ispiteşte inimile, Dumnezeul meu, Iisus, pe tine, Sfinte Apostole Toma Preafericite, te-a primit slujitor Dumnezeieştii Sale arătări şi mărturisitor şi Dumnezeiesc Apostol.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Râu de ape Tainice te-ai ară­tat, Apostole Toma, care adăpi faţa pământului şi adunarea Bisericii, cu curgerile cunoştinţei de Dumnezeu; şi cu repejunea Duhului ai gonit înşelăciunea mulţimii zeilor. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin'.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Locul din București unde trebuie să ajungi neapărat astăzi. Ce minuni se întâmplă aici?

O persoană dragă a murit? Uite cum îți dai seama dacă vrea să îți transmită ceva

Un mare sfânt este sărbătorit astăzi! Aceasta este rugăciunea pe care să o rosteși pentru a scăpa de vrăji și blesteme

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate