Pe 4 noiembrie e sărbătoare mare! Tradiții și obiceiuri care se respectă de „Moșii de toamnă”

Puțini credincioși știu că pe data de 4 noiembrie este o sărbătoare importantă. Sâmbăta aceasta sunt pomeniți „Mosii de toamna', este o sărbătoare care marchează în fiecare an pomeninea morților. 

În această zi, la biserică se țin slujbe, iar creștinii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Având în vedere că nu știm unde se află cei care nu mai sunt printre noi, tradiția spune că trebuie să ne rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai, potrivit crestinortodox.ro.

De ce se face pomenirea morților?

Biserică îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo „adormiti', termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Astfel, ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în altul.

Se spune că Hristos îi va dărui cuvântului „adormit', înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul a ajuns în casa lui Iair, a cărui fiică, de numai 12 ani, de abia murise, i-a spus: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme' (Luca: 8,52).

Tradiții și obiceiuri care se respectă de „Moșii de toamnă'

Pe data de 4 noiembrie, se face colivă și se fac pomeni pentru persoanele care nu mai sunt printre noi. Credincișii se duc la biserică pentru a  asculta Sfânta Liturghie. De asemenea, în această zi se vor oficia parastase de obște pentru cei decedați.

În sâmbăta morților se spune că este bine să te înțelegi bine cu toată lumea și să nu te cerți cu nimeni. Mai mult, în această zi este bine să fii îmbrăcat curat, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit. De asemean, nu este bine ca în această sâmbătă să faci treburi gospodăreşti.

Foto: libertatea.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce spunem „bogdaproste' atunci când primim pomană? Toți credincioșii ar trebui să știe asta

O pereche de nași, două sau mai multe? Uite ce spune biserica despre alegerea nașilor de cununie

Este sau nu bine să plângem atunci când moare cineva? Uite cum ar trebui să procedăm într-un astfel de moment delicat

De ce nu se strică niciodată apa sfințită? Trebuie să ai mereu în casă o sticlă cu agheasmă

Vezi si: Mosii de iarna – cand sunt si ce se da de pomana

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate