De ce spunem „bogdaproste” atunci când primim pomană? Toți credincioșii ar trebui să știe asta

De fiecare dată când mergem la o înmormântare sau la o slujbă de pomenire a unei persoane care nu mai este printre noi, atunci când primim alimente de pomană, spune replica „bogdaproste' sau „bodaproste'. Te-ai întrebat vreodată însă de unde vine această tradiție și ce înseamnă de fapt aces cuvânt?

De ce spunem „bogdaproste' atunci când primim pomană?

Ei bine, acest cuvânt regăsit sub cele două forme „bogdaproste' și „bodaproste' este de origine ruso-slavă. Este format din substantivul Bog şi verbul do prosti. Sub această formă, cuvântul înseamnă „Dumnezeu să ierte!' şi este o formulă de mulţumire utilizată în Biserică.

Formula se folosește în special atunci când se primeşte ceva pentru sufletele celor adormiţi.

În dicționarul DEX, această replică se regăsește sub forma corectă de „bogdaproste' și este definit astfel: „Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă.'

De asemenea, de fiecare dată când rostim acest cuvânt înseamnă că avem un sentiment de mulțumire, potrivit crestinortodox.ro. În plus, acest gest poate sugera și faptul că ne rugăm pentru persoanele care au plecat din lumea celor vii.

Foto: libertateapentrufemei.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce nu se strică niciodată apa sfințită? Trebuie să ai mereu în casă o sticlă cu agheasmă

Pe 27 octombrie îl sărbătorim pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului. Acesta este rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi

Viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate