Pe 25 ianuarie este mare sărbătoare. Toți cei poartă numele acestui sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Pe 25 ianuarie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, iar în casele foarte multor români este petrecere și asta pentru că în această zi își sărbătoresc onomastica.

În ziua de 25 ianuarie este prăznuit Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți și învățători ai Bisericii.

Cine a fost Sfântul Ierarh Grigorie Teologul?

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul s-a născut în Nazianz. De-a lungul vieții, acesta a călătorit foarte mult pentru a învăța cuvântările lui Dumnezeu, iar după o anumită perioadă, acesta s-a retras în singurătate alături de Sfântul Vasile cel Mare, cel care l-a și botezat. Dacă în prima parte a vieții a fost călugăr, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul a fost hirotonit preot în anul 361, după care a devenit episcop de Sasima și pentru o perioadă scurtă a fost și arhiepiscop al Constantinopolului.

În anul 383 s-a retras la Nazianz și a rămas aici pentru a se ruga până la sfârșitul vieții. O parte din moaștele Sfântului Ierarh Grigorie Teologul se află la Mănăstirea Slatina din județul Suceava.

Pentru că o mulțime de români poartă numele Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, în ziua de 25 ianuarie, aceștia își sărbătoresc ziua de nume. Nu este singurul moment din an în care Sfântul Grigorie este prăznuit, acesta fiind sărbătorit și pe 30 ianuarie, alături de Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Rugăciunea de dimineață către Sfântul Macarie cel Mare. Spune aceste cuvinte imediat cum te trezești și îți va merge bine toată ziua

Previziunile surprinzătoare făcute de Baba Vanga! Ce trebuie să faci atunci când s-a spart o oglindă? Povestea celor 7 ani de ghinion nu este reală

Povestea impresionantă a preotului care se împrumută la bancă pentru a-i ajuta pe săraci

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate