Pe 22 septembrie îl prăznuim pe Sfântul Teodosie de la Brazi, mare făcător de minuni
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/09/Sfântul-Teodosie-de-la-Brazi.jpg)
Puțini creștini știu că pe data de 22 septembrie este sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Îl prăznuim pe Sfântul Teodosie de la Brazi, care a fost un mucenic cu o însemnătate aparte în tradiția religioasă creștină.
Sfântul Teodosie de la Brazi este pomenit, în fiecare an, pe data de 22 septembrie, de Biserica Ortodoxă. El s-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în aproprierea Mănăstirii Brazi, din judeţul Vrancea, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Teodosie provine dintr-o familie de răzeşi ai voievodului Ştefan cel Mare. Părinţii săi l-au dus mereu la slujbele religioase ale mânăstirii, iar în acest fel a luat calea credinţei.
La vârsta de doar 18 ani, Teodosie a ales viaţa călugărească. El a primit metania la Mânăstirea Bogdana din judeţul Bacău. La acea vreme, era un monah evlavios, cu o inteligenţă ieşită din comun. Știa foarte bine Sfânta Scriptură si o parte dintre Scrierile Sfinţilor Părinţi. Apoi a fost ales Episcop la Rădăuţi, în anul 1669. Obişnuia să meargă destul de des la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mânăstirea Putna, unde ardea câte o candelă. În anul 1671, Sfântul Teodosie a fost trimis ca Episcop la Roman, unde a păstorit până în anul 1674, când a fost ales Mitropolit al Moldovei.
Cum a murit Sfântul Teodosie de la Brazi
Sfântul Teodosie s-a retras la Brazi, unde a ridicat o biserică frumoasă, cu hramul Sfântului Gheorghe. Acolo se făceau mai mereu slujbe monahale de zi şi de noapte.
În anul 1691, Mitropolitul Teodosie a făcut o Diată în care a scris că a ridicat mai multe locaşuri sfinte. De asemenea, el a scris că lasă toate donaţiile primite de la credincioşi pentru mănăstiri ucenicului lui, Diaconul Laurenţiu, pentru a mai înălţa două mânăstiri. Cu toate acestea, în anul 1694, o hoardă de tătari a pătruns în Mânăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolit, pentru a obţine de la el odoarele bisericeşti şi banii. Și pentru că Sfântul Teodosie s-a opus, el a plătit cu viaţa și a fost ucis prin decapitare. Conform scrierilor vremii, Sfântul Teodosie de la Brazi ar fi murit după Ziua Crucii.
Sfântul Teodosie de la Brazi a fost înmormântat în Biserica Sfântul Gheorghe. Din cauza cutremurelor din regiunea Vrancei, biserica s-a ruinat. Abia în anul 1842, Ieroschimonahul Dimitrie, stareţul Mânăstirii Brazi, a dezgropat osemintele Mitropolitului. Acestea au fost reînhumate în Peştera de jos. În timp ce soborul de preoţi slujea osemintele Sfântului Ierarh Teodosie, era de faţă şi Cuviosul Antipa, care a confirmat autenticitatea lor şi faptul că erau „binemirositoare'.
Încă din acel moment, monahii şi credincioşii au început să vină să aprindă lumânări şi să se roage pentru împlinirea dorinţelor la mormântul Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi. El fost proclamat sfânt pe data 5 octombrie 2003.
Foto: doxologia.ro
Citește și:
Rugăciunea Sfintei Cruci te ajută să treci mai ușor peste probleme. Rostește aceste cuvinte astăzi