Pe 19 martie este sărbătoare în calendarul ortodox. O mulțime de românce își serbează astăzi onomastica

Sfinții Mucenici Hrisant şi Daria

Pe 19 martie, în calendarul creștin ortodox sunt sărbătoriți Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria. Pentru că o mulțime de românce poartă numele Muceniței Daria, astăzi este prilej de sărbătoare în casele lor și asta pentru că își serbează ziua onomastică.

Sfinții Mucenici Hrisant şi Daria au trăit în vremea împăratului Numerian. Pentru că Hrisant a ales să urmeze învățăturile lui Dumnezeu și să fie botezat în credința creștină, tatăl acestuia, Polemon, a căutat o tânără frumoasă care să îi devină soție și să îl facă să uite de credință. Astfel, Polemon a găsit-o pe Daria, o tânără din Atena, potrivit calendar-ortodox.ro. Chiar dacă știa care este scopul căsătoriei sale cu  Hrisant, după ce i-a devenit soție, Daria nu l-a convins pe acesta să renunțe la credința sa, ci i-a mărturisit ce a încercat să facă, a primit Sfântul Botez, iar cei doi au urmat mai învățăturile lui Dumnezeu.

În această zi de sărbătoare, credincioșii pot rosti rugăciunea închinată Sfinților Mucenici Hrisant şi Daria, aceste cuvinte aducând liniște și înțelegere în familie, potrivit doxologia.ro.

Rugăciunea către Sfinții Mucenici Hrisant şi Daria

Troparul Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Daria, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec înpustiu a biruit.

Stih: Sfinte Mucenice Hrisant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cunună strălucitoare împodobindu-te mai mult decât cu aurul, mucenice şi cu fru­museţile muceniciei strălucind tu, stai înaintea Stăpânului, rugându-te pentru noi, cei ce te cinstim, vrednicule de laudă.

Stih: Sfinte Mucenice Hrisant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Rănit ai fost de dorul cel preadulce al Ziditorului, mu­cenice şi desfătările vieţii trecându-le cu vederea, toată în­clinarea inimii tale ai dat-o cu multă osârdie Celui Dorit, Sfinte mucenice Hrisant.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu credinţa împlătoşându-te, ai doborât pe vicleanul cel meşteşugăreţ, care a năvălit asupra ta cu amăgirile dezmierdării femeieşti şi te-ai făcut vas cinstit al curăţiei, Mucenice Hrisant.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Neapropiat cu Firea Cea Dumnezeiască, Apropiat S-a arătat mie, Trup luând din tine, Fecioară. După care Sfânta Muceniţă Daria dorind, cu răbdare a pătimit şi s-a adus Lui ca o mireasă.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate