Pe 17 martie îl pomenim pe sfântul care ADUCE PRIMĂVARA. Nu pune mâna pe cuţit sau pe foarfecă în această zi

Data de 17 martie reprezintă o sărbătoare importantă în Calendarul Ortodox. Creștinii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Alexie. Acesta s-a născut la Roma, pe vremea împăraților Arcadie (395-408) și Onoriu (395-423), din părinți creștini, foarte bogați, Eufimian și Aglaida.

Legenda spune că Sfântul Alexie a fost singurul copil al dregătorului Eufimian. Pe măsură ce îmbătrânea, creştea în sufletul lui şi dorinţa nemuririi şi a vieţii veşnice, scrie crestinortodox.ro. Alexie privea toate bunătățile pământești ca pe niște lucruri de nimic.

Eufimian l-a cununat pe Alexie cu o fecioara încuviinţată, însă tânărul nu și-a dorit acest lucru. Din acest motiv, în seara nunții Alexie a plecat de lângă soția lui în secret. El a fugit apoi la biserica din Edesa, unde a stat 18 ani. Acolo a stat îmbrăcat sărăcăcios şi s-a hrănit din mila celor care veneau la biserică.

Când s-a făcut cunoscut celorlalţi că este un om al lui Dumnezeu, el s-a înspăimântat de lauda oamenilor că de o primejdie de moarte, şi în taină a plecat spre Tarsul Ciliciei în Anatolia. Cu toatea a acestea, corabia cu care călătorea a naufragiat, a fost luată de vânturi şi purtată pe ape până la Roma, locul naşterii sale.

Sfântul Alexie a înțeles din această întâmplare că a apărut mâna lui Dumnezeu, şi astfel a hotărât să meargă la casa tatălui său. Acolo și-a petrecut în continuare cu pocăinţă cealaltă vreme a vieţii sale. A ajuns în casa părinţilor, dar acolo nu a mai fost recunoscut de nimeni, a fost luat în derâdere şi batjocorit de servitori.

Când i s-a apropiat sfârşitul, el a scris o scrisoare, a strâns-o în mâna, şi întinzându-se, şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în ziua de 17 martie. După o descoperire dumnezeiască în Biserica celor Doisprezece Apostoli, împăratul şi patriarhul au primit porunca de a-l caută pe “omul lui Dumnezeu'. La scurt timp, s-a descoperit că acest “om al lui Dumnezeu” era fiul lui Eufimian, care trăise că un cerșetor în curtea acestuia, timp de şaptesprezece ani.

Împăratul a citit scrisoarea cu voce tare şi toţi au fost cuprinşi de spaima. La atingerea de sfintele sale moaşte bolnavii se vindecau, căci din trupul lui izvora un mir bine-mirositor. Trupul Cuviosului Alexie a fost îngropat cu cinste în Biserica “Sfântul Apostol Petru.

Se spune că Sfântul Alexie este cel care aduce primăvara și face natura să renască

Sfântul Cuvios Alexie este cunoscut și sub numele de Alexie cel Cald sau „Omul lui Dumnezeu'. Poveștile spune că el ar fi trăit prin secolul al cincilea. A dus o viață duhovnicească exemplară.

Odată cu trecerea timpului, oamenii au început să creadă despre el că este un sfânt făcător de minuni. De asemenea, el este considerat și patron spiritual al viețuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi, ascunse. Din acest motiv, data de 17 martie este cunoscută în popor și drept Alexie Boji, Alexiile, Ziua peștelui, Retezatul stupilor sau Ziua șarpelui.

Așadar, tradiția spune că trebuie să respecți cum se cuvinte ziua Cuviosului Alexie, dacă vrei să ai parte de sănătate și un an bun. Asta înseamnă că femeile nu au voie să muncească și, în special, să coasă, să depene, să folosească foarfece sau cuțite.

În zonele rurale, pe data de 17 martie se fac focuri mari, pentru ca fumul să alunge relele, să omoare dăunătoarele și să sperie șerpii, potrivit rtv.net. Tinerii sar peste foc, pentru a fi feriți de boli. Tradiția spune că cine face guturai în această perioadă va fi sănătos în tot restul anului.

Tot în această zi, sunt pomeniţi Sfantului Mucenic Pavel, Sfantului Cuvios Teostirict Marturisitorul, Sfantului Mucenic Marin și Sfântul Patrick, Episcopul şi Iluminătorul Irlandei (383-461).

Foto: doxologia.ro

Citește și:

Este interzis botezul în timpul postului? Uite ce spun preoții

Ce este botezul de urgență și în ce condiții se face acest ritual

Astăzi este o sărbătoare mare pentru creștini! Mulți români poartă numele acestui sfânt

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate