Ce este botezul de urgență și în ce condiții se face acest ritual
Cu toții cunoaștem taina botezului și ce implică ea, dar prea puțini știm că există și anumite particularități ale acestui obicei. O astfel de particularitate o reprezintă botezul de urgență.
Este foarte important ca fiecare creștin să cunoască ce este botezul de urgență și cum se poate proceda într-o astfel de situație.
Ce este botezul de urgență?
Botezul de urgență este un ritual care poate fi pus în practică doar în cazuri extreme, mai exact atunci când copilul este în pericol de moarte sau este foarte grav bolnav și pare că starea lui nu se va ameliora. Acest botez este aprobat și recunoscut de Biserica Ortodoxă și este acceptat pentru ca pruncul să nu moară nebotezat. În cazul în care starea copilului nu este una foarte gravă, dar părinții apelează totuși la botezul de urgență, acesta nu va fi luat în calcul.
Cum se face botezul de urgență?
De preferat ar fi ca botezul de urgență să fie săvârșit de un preot, însă dacă acest lucru nu este posibil, orice altă persoană poate face acest ritual. În cazul în care botezul este făcut de un preot, acesta va rosti o slujbă mai scurtă, slujbă care se regăsește în cartea dedicată botezului și anume Molitfelnic.
Dacă situația copilului este una critică, taina botezului poate fi săvârșită de orice persoană. Mai exact, pentru a boteza un copil care se află în pericol de moarte este nevoie doar de apă. Cel care va săvârși ritualul trebuie să scufunde copilul în apă curată și între timp să rostească următoarele cuvinte: „Eu te botez pe tine ( Aici este rostit numele copilului), în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh, Amin !”. Este foarte important ca persoana care rostește aceste cuvinte să și scufunde copilul în apă. Dacă starea copilului nu permite ca acesta să fie scufundat în apă, cel care efectuează botezul poate doar să îl stropească cu apă pe cel mic. Dacă se poate, ar fi bine ca acest ritual să nu fie săvârșit de către unul din părinți, însă dacă nu există nicio altă persoană disponibilă, acest lucru nu este condamnat de biserică.
În cazul în care copilul supraviețuiește, părinții au obligația să meargă la biserică pentru ca cel mic să aibă parte și de celelalte ritualuri specifice botezului, mai exact exorcismele, tripla lepădare, promisiunile, dubla oncţiune. În acest caz, sfințirea apei, afundarea și mirungerea nu vor mai fi repetate.
Botezul de urgență este recunoscut atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Romano-Catolică și este bine ca fiecare credincios să știe despre acest ritual pentru a evita situațiile în care copilul moare fără să primească taina botezului.
Foto: 123rf.com
Citește și:
Îngerul păzitor este darul lui Dumnezeu primit la botez
Poveste incredibilă! Un bebeluș a fost salvat de la moarte cu ajutorul unei icoane