Pe 16 noiembrie sărbătorim un mare sfânt! O mulțime de bărbați poartă numele lui

Puțini credincioși știu că este sărbătoare pe data de 16 noiembrie. Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt, în această zi. Este vorba despre Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, așadar în această zi trebuie să le spunem „La mulți ani!', tuturor celor care poartă numele lui.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a fost unul dintre cei doisprezece Apostoli aleși de Hristos. Înainte de a ajunge Apostol, a fost vameș și se numea Levi, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Matei era originar din Capernaum și era fiul lui Alfeu. Nu s-a știut niciodată, dacă a fost sau nu căsătorit. Potrivit Tradiției, Sfântul Matei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu și Sfântul Epifanie au mărturisit că Matei a scris Evanghelia în limba aramaică și în limba greaca.

16 noiembrie: Sfântul Matei și-a dedicat viața credinței în Dumnezeu

Sfântul Matei a murit ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de păgâni, conform Martirologiul român. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele veșnice, s-a scris că el a suferit moarte de martir în Pont.

Evanghelia după Matei a fost înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfinții Părinți: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Ea este recunoscută ca autentică și de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) și confirmată de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787). Scopul evanghelistului a fost să dovedească primilor cititori că Hristos este Mesia cel prezis de profeți și în persoana Sa s-au îndeplinit toate vechile profeții.

Se spune că Sfântul Matei a făcut trecerea de la Vechiul Testament spre Noul Testament, Sfinții Părinți au hotărât că Evanghelia scrisă de el să fie prima, cel mai aproape de Vechiul Testament. Evanghelia lui îi are în vedere pe iudei și pe păgâni și din acest motiv ea este mai mult o Evanghelie de convertire a popoarelor la credința. Iudeilor le-a demonstrat că Iisus este Mesia, iar păgânilor le vestește că mântuirea se realizează prin Hristos. După mărturia lui Irineu de Lyon, Evanghelia după Matei a fost scrisă spre sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60 ai primului secol creștin.

Foto: doxologia.ro

Citește și:

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Pe 13 noiembrie rostește Acatistul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur! Te ferește de rele și necazuri, aduce multă sănătate și noroc

Pe 13 noiembrie e cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Gură de Aur

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate