Pe 13 noiembrie e cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. Îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Gură de Aur

Puțini știu că pe data de 13 noiembrie este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox, pentru că este o sărbătoare importantă. În această zi, Biserica îl pomește pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului.

Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia și se presupune că anul nașterii se situează undeva între 344 și 354. A fost botezat abia la vârstă de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorică cu Libaniu, potrivit crestinortodox.ro. Acest sfânt a fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386).

După ce a murit Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului și a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan Gură de Aur a reformat cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Astfel, el suprima luxul reședinței episcopale și a introdus traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Dușmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.

După ce a murit, moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan împreună cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către venețieni și duse la Roma. Aici, au fost depuse în catedrală Sfântul Petru. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe data 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moaștele celor doi sfinți, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenței, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Astăzil, moaștele acestui mare sfânt se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Foto: str.crestin-ortodox.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Învățături ale Sfântului Ioan Gură de Aur despre căsătorie

Rugăciune către Sfântul Ioan Gură de Aur, apărătorul celor necăjiţi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate